o-MEDITATION-facebook

 

Meditaţia m-a ajutat să formez toate obiceiuri mele: să devin mai tolerantă, mai concentrată, mai puţin agitată, să apreciez mai mult tot ce este în jur şi să fiu mai atentă la tot ceea ce este în viaţa mea. Probabil cel mai important, m-a ajutat să-mi înțeleg propria minte, să o calmez, să îndepărtez gândurile și să fiu mai mereu relaxată.

Înainte de a începe meditaţia, nu m-am gândit la ce se întâmplă în interior şi am urmat etapele ca un automatism. De fapt așa s-a întâmplat și cu yoga, până când am început să simt fluxurile de energie. Acum, toate acestea încă se întâmplă, dar şi mai mult, sunt conştientă de ceea ce se întâmplă. Eu pot face o alegere cu privire la posibilitatea de a urma comenzile, mi-a dat o mai mare flexibilitate şi libertate.

În mod uimitor, este, de asemenea, unul dintre obiceiurile cele mai simple pe care le pot face – oriunde, oricând şi care are întotdeauna beneficii imediate.

De ce să medităm?

Există nenumărate motive, dar aici sunt unele dintre cele mai importante motive:

  • Te eliberează de stres şi te ajută să te relaxezi.
  • O poţi efectua în viaţa de zi cu zi.
  • Te ajută să savurezi viaţa, obiceiurile de schimbare să fie prezente în tot ceea ce faci.
  • Meditaţia s-a dovedit că are beneficii asupra creierului, cum ar fi o mai bună focalizare, fericire, memorie, auto-control, performante academice şi multe altele.
  • Unele cercetări privind meditaţia indică faptul că aceasta ar putea avea alte beneficii de sănătate, inclusiv la nivel de metabolism, ritm cardiac, respiraţie, tensiune arterială şi altele.

20 de sfaturi pentru meditaţie

Aceste sfaturi nu sunt menite să ajute să devii un expert, dar ar trebui să te ajute să începi şi să faci un obicei bun din asta. Nu trebuie să le pui în aplicare pe toate o dată – incerca-le pe rând şi vezi ce ţi se potriveşte cel mai bine.

  1. Stai jos timp de doar două minute.

Acest lucru va părea ridicol de uşor, pentru a medita doar timp de două minute. Este perfect. Începe cu doar două minute pe zi, timp de o săptămână. În cazul în care merge bine, creşte cu încă două minute şi fă asta timp de o săptămână. Dacă totul merge bine, prin creşterea doar un pic la un moment dat, vei medita timp de 10 minute pe zi după 2 luni, ceea ce este uimitor!

  1. Fă asta imediat ce te trezești

Este uşor de spus „voi medita în fiecare zi”, însă de cele mai multe ori uiți să faci asta. În schimb, dacă vei seta un memento pentru fiecare dimineaţa când te trezeşti sau vei pune un reminder prin casă îți vei aduce aminte.

  1. Nu te pierde în modul de realizare – trebuie doar să faci asta.

Cei mai mulţi oameni îşi fac griji cu privire la cum să se aşeze, ce pernă să folosească etc. Acest lucru este frumos, dar nu este atât de important. Doar începe stând pe un scaun sau pe canapea sau cu picioarele încrucişate. Este un timp de doar două minute, la început, oricum, aşa că doar stai. Mai târziu, îţi poţi face griji cu privire la optimizarea acestuia, astfel încât să fii confortabil pentru mai mult timp, dar la început nu contează prea mult, doar stai undeva liniştit şi confortabil.

  1. Verifică modul în care te simţi.

Pe măsură ce se stabileşte pentru prima dată sesiunea de meditaţie, pur şi simplu, verifică să vezi cum te simţi. Cum se simte corpul tău? Care este starea minţii tale? Ocupată? Obosită? Nerăbdătore?

  1. Numără respiraţiile.

Acum, că eşti stabilit, îndreptă-ţi atenţia asupra respiraţiei şi urmărește-o pe nas şi pe tot drumul până la plămâni. Numără până la zece, crescător şi descrescător.

  1. Vino înapoi când te-ai rătăcit.

Mintea ta se va rătăci. Aceasta este o certitudine aproape absolută. Nu există nicio problemă în asta. Atunci când observi ce s-a întâmplat pur şi simplu revino uşor la respiraţie. S-ar putea să simţi o mică frustrare, dar este perfect în regulă să nu rămâi concentrat, noi toţi o facem.

  1. Dezvoltă o atitudine iubitoare.

Atunci când observi gândurile şi sentimentele care apar în timpul meditaţiei, uită-te la ele cu o atitudine prietenoasă. Observă-le ca prieteni, nu intruşi sau duşmani. Ele sunt o parte din tine, deşi nu toate. Fii prietenos, şi nu aspru.

  1. Nu-ţi face griji prea mult că greşeşti.

Te vei îngrijora că faci greşit. Asta e în regulă, noi toţi o facem. Nu faci nimic greşit. Nu există nici o modalitate perfectă de a face acest lucru, trebuie doar să fii fericit că o faci.

  1. Nu-ţi face griji de curăţarea minţii.

O mulţime de oameni cred că meditaţia este despre curăţarea minţii sau oprirea tuturor gândurilor. Nu este. Acest lucru se poate întâmpla, uneori, dar nu este scopul de meditaţie. Dacă aveţi gânduri, asta e normal. Cu toţii avem. Creierele noastre sunt considerate fabrici, iar noi nu putem să le închidem. În schimb, încerca doar să practici concentrarea atenţiei şi practică ceva mai mult atunci când mintea ta rătăceşte.

  1. Rămâi cu orice apare.

Când apar gânduri sau sentimente, şi ele vor apărea, ai putea încerca să stai cu ele o vreme. Da, ştiu că am spus să te intoarci la respiraţie, dar după o practică timp de o săptămână, vei putea încerca, de asemenea, să rămâi în prezenţa acelor gânduri. Avem tendinţa de a dori să evităm sentimente precum frustrare, furie, anxietat, dar într-o meditaţie este uimitor de util să rămânem cu sentimentul pentru o vreme. Doar stai şi fii curios.

  1. Lasă-te cunoscut.

Această practică nu este doar despre concentrarea atenţiei, este vorba despre a învăţa cum funcţionează mintea. Ce se întâmplă acolo înăuntru? E de nepătruns, dar prin vizionarea minţii, poţi începe să inteleagi.

  1. Fii prieten cu tine.

Pe măsură ce ajungi să te cunoşti, adoptă o atitudine prietenoasă în loc de una critică. Astfel vei primi un prieten.

  1. Fă-ţi o scanare a corpului.

Un alt lucru pe care îl poţi face, odată ce ai devenit un pic mai abil la următoarea respiraţie, concentreza-ţi atenţia pe o parte a corpului la un moment dat. Se începe de la tălpile picioarelor – cum se simt ele? Mută-te încet la degetele de la picioare, vârfurile picioarelor, glezne, tot drumul spre partea de sus a capului.

  1. Observă lumină, sunetele, energia.

Un alt loc pentru a concentra atenţia, din nou, după ce ai practicat cu respiraţia timp de cel puţin o săptămână, este lumina din jurul tău. Doar ţine ochii pe un singur loc şi observă lumina din camera în care eşti. În altă zi, concentrează-te doar pe a observa sunete, iar în alta, energia din cameră.

  1. Într-adevăr se realizează o legătură cu şinele.

Nu spune: „Sigur, voi încerca acest lucru pentru câteva zile”. Într-adevăr chiar va trebui să realizezi o legătură cu şinele. În mintea ta, să fie blocat în interior, timp de cel puţin o lună.

  1. O poţi face oriunde.

În cazul în care călătoreşti sau mergi la serviciu foarte devreme, poţi să faci meditaţia în biroul tău. Şu în natură. Locul de întâlnire între prieteni este cel mai bun pentru a începe meditaţia. Sau chiar atunci când conduci.

  1. Urmează meditaţia ghidată.

Dacă te ajută, poţi încerca şi meditaţii ghidate pentru început. Ele te pot ajuta să te obişnuieşti cu acest lucru, iar apoi ţi se va părea mult mai simplu.

  1. Meditează împreună cu prietenii.

Chiar dacă îţi place să meditezi singur, poţi face asta cu soţul, soţia sau copilul şi mai ales cu un prieten. Acest lucru va fi mult mai eficient după primele şedinţe de meditaţie.

  1. Găseşte o comunitate.

Chiar mai bine este să găseşti o comunitate de oameni care meditează şi să li te alături. Sau găseşte un grup online şi pune întrebări pentru a primi sprijin, să îi încurajeze pe alţii. La Școala Iubirii organizăm frecvent ateliere de meditație.

  1. Zâmbeşte când ai terminat.

Când ai terminat cele două minute, zâmbeşte. Fii recunoscător că ai avut acest timp, că ţi-ai luat acest angajament care ţi-a arătat că eşti de încredere, în cazul în care ţi-a luat timp pentru a ajunge să te cunoasti şi să fii prieten cu tine. Sunt două minute uimitoare din viaţa ta.

Meditaţia nu este întotdeauna uşoară sau chiar liniştită. Dar ea are beneficii uimitoare cu adevărat şi poţi începe astăzi şi să continui pentru tot restul vieţii tale.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.