maxresdefault

Timp de aproximativ 5000 de ani, oamenii au „practicat” meditaţia, reuşind astfel să demonstreze efectele sale benefice asupra corpului şi a minţii. Ştiinţa a ajuns, în zilele noastre, la concluzia pe care yoghinii şi budiştii au descoperit-o cu ani în urmă, aceea că meditaţia are efecte uimitoare asupra sănătăţii umane.

Există un aşa zis „reper” care atestă faptul că meditaţia are puteri miraculoase doar asupra minţii, însă, cu toate acestea, meditaţia poate oferi nenumărate beneficii şi sănătăţii fizice.

Iată câteva aspecte ale meditaţiei asupra corpului:

1. Meditaţia reduce stresul

Faptul că stresul cronic poate creşte riscul apariţiei multor boli, inclusiv a cancerului, este un lucru deja demonstrat ştiinţific. Acest proces are loc în momentul în care corpul nostru are imunitatea scăzută şi se lasa usor„pradă” infecţiilor de diferite feluri.

Un studiu realizat la Universitatea Harvard, în ceea ce priveşte corelaţia dintre sănătatea intestinului şi meditaţie, a demonstrat că, în timpul meditaţiei, participanţii au reuşit să reducă simptomele sindromului de colon iritabil şI să scadă anxietatea, altfel spus, au reuşit să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii, prin meditaţie.

2. Meditaţia îmbunătăţeşte sistemul celular

Un studiu realizat la Centrul Chopra de către mai mulţi meditatori, a demonstrat că meditaţia pe termen lung are mai multe beneficii, printre care şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale, alături de cea celulară.
Un alt studiu a arătat că meditaţia poate proteja şi prelungi chiar telomerii (regiune AND, la sfârşitul anului unui cromozom). În cazul în care cromozomii sunt sănătoşi, formaţiile celulare sunt şi ele sănătoase. Cancerul, pe de altă parte, implică o creştere anormală a celulelor. Teoria este una simplă: cu cât sunt mai sănătoase celulele, cu atât mai sănătos este şi corpul.

3. Meditaţia creşte nivelul de melatonină

Melatonină este un hormon produs de glanda pineală, care ajută la îmbunătăţirea calităţii somnului, la întărirea sistemului imunitar şi la reducerea varietăţii de boli cardiovasculare, diabet sau cancer. Filozoful Rene Descartes se referă la glanda pineală ca fiind  „scaunul sufletului”, astfel că eliberarea de melatonină este esenţială pentru starea de fericire a fiecărui individ, în parte.
Studiile în acest sens au demonstrat că meditaţia conduce la creşterea nivelului de melatonină din corp, la această concluzie ajungându-se după atentă studierea unor participanţi la cursuri de meditaţie precum yoga.

4. Meditaţia îmbunătăţeşte sistemul emoţional

Potrivit Asociaţiei Americane de Psihologie, trauma este definită ca fiind „raspunsul emoțional la un eveniment teribil”. Acesta ar putea fi sporit de un stres excesiv, ceea ce ar duce, în cele din urmă, la apariţia cancerului. Medicul oncolog Dr. Carl Simonton şi soţia sa, Stephanie Matthews-Simonton au scris un ghid de ajutor, în care arată, pas cu pas, cum îşi poate reveni o familie, după o experienţă teribilă precum cancerul. Cartea subliniază felul în care oamenii pot afecta şi influenţa înteg procesul de boală, prin emoţiile lor, dar şi prin meditaţie.

Louise Hay este un alt autor bine cunoscut, care a scris despre cauzele emoţionale ce conduc la apariţia cancerului. Ea însăşi a supravieţuit cancerului şi s-a vindecat de această boală cruntă în numai 6 luni, urmând o „reţetă” alcătuită din emoții pozitive, atitudine pozitivă, alimentatie sănătoasă, precum şi psihoterapie. Potrivit lui Hay, cancerul este, pur şi simplu, o manifestare a sentimentelor nespuse, a resentimentelor, a sentimentului de ură şi a secretelor bine păstrate.

Există, de asemenea, tipuri de meditaţie care sunt concepute special pentru a îmbunătăţi starea de spirit a fiecăruia în parte, precum meditaţia Metta.

5. Meditaţia ajuta la limpezirea gândurilor şi la luarea unor decizii corecte

Cei care practică meditaţia de tip spiritual, pot face alegeri mai sănătoase şi pozitive. Meditaţia are un efect profund asupra multor oameni, iar beneficiile acesteia pot fi observate de pe-o zi, pe alta. Aceasta ajută la împăcarea sufletească şi la limperizea gândurilor, de multe ori, tulburi. Starea de spirit este influenţată de fiecare acţiune a unui individ în parte, dar şi de stilul de alimentaţie, de aceea este recomandat ca o meditaţie corect dusă la final să fie combinată cu un stil alimentar sănătos.

Puterea meditatiei începe, încet-încet, să fie recunoscută şi de zona ştiinţifică. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard a stabilit că meditaţia reconstruieşte chiar şi materia cenuşie a creierului, în doar opt săptămâni.
Se spune că Budha a fost întrebat odată: „Ce ai de câştigat, dacă meditezi?”, iar răspunsul acestuia a fost: „Nimic. Cu toate acestea, permiteţi-mi să vă spun ce am pierdut: furie, anxietate, depresie, nesiguranţă faţă de bătrâneţe şi de moarte”.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.