Povestirile zen tind de cele mai multe ori să fie pline de umor, cu mai multe sensuri, să conțină un paradox, pe alocuri enigmatice. Au în centru ghicitori sau sunt realizate precum un puzzle captivant. Ele te pot face să vezi lumea dintr-o altă perspectivă, să nu mai fii atât de stresat, să scapi de anxietate și să te raportezi la viață cu mai multă relaxare.

Zen-ul ne învață că viața este o călătorie în care trebuie să evoluăm, fără să ne împotrivim realității, pentru că doar astfel vom fi liberi, fără a fi condiționați de stările mentale. Mai jos poți citi 5 parabole despre Zen care să te ajute în acest sens.

Indicatorul

Câinile maestrului zen iubea să-și petreacă serile alături de acesta. Alerga după băț, venea și-l înapoia stăpânului, dădea din coadă și aștepta următorul joc. În acea seară, maestrul l-a invitat pe cel mai bun discipol să li se alăture – un băiat atât de inteligent care devenise încurcat de contradicțiile doctrinei budiste.

”Trebuie să înțelegi că vorbele sunt doar indicatori. Să nu lași vreodată cuvintele sau simbolurile să stea în calea adevărului. Uite, o să-ți arăt”, a spus maestrul.

Apoi și-a chemat câinile și i-a zis: ”Adu-mi luna” și a arătat spre luna plină.

”Unde se uită câinele?” a întrebat maestrul discipolul.

”Se uită la degetul tău”.

”Exact. Nu fi precum cățelul meu. Nu confunda degetul care arăta spre ceva cu lucrul spre care arată. Toate cuvintele budiste sunt doar indicatori. Fiecare om luptă pentru a-și găsi propriul adevărul prin cuvintele altor oameni”.

Curgi precum un râu

Aceasta este povestea unui discipol care practica artele marțiale aflat sub tutela unui mare maestru. Într-o zi, maestrul se uita cum acesta se antrena în curte și a observat cum prezența celorlați studenți interfera cu încercările discipolului de a-și găsi tehnica perfectă. Maestrul putea simți frustrarea discipolului așa că a mers lângă el și l-a bătut pe umăr.

”Care este problema?”

”Nu știu”, a spus studentul mirat. ”Oricât de mult aș încerca, nu reușesc să execut mișcările corect”.

”Înainte de a controla tehnica, trebuie să înțelegi armonia. Vino, îți voi explica”.

Au mers amândoi într-o pădure până ce au ajuns la un pârâu. Maestrul a stat acolo nemișcat câteva momente apoi a spus.

”Uită-te la pârâu. Sunt mult pietre în calea sa. Ți se pare că e frustrat? El pur și simplu curge și merge mai departe! Fii ca apa, curgi și atunci vei ști ce este armonia”.

Discipolul a urmat sfatul maestrului și în curând abia dacă îi mai observa pe studenții din jurul lui. Nimic nu putea sta în calea sa de a executa mișcările perfecte.

Echilibrul

Un călugăr bătrân care a trăit o viață plină și activă a fost numit preot la o școală de fete. A observat curând că subiectul iubirii era o temă centrală în discuțiile lor. Așa că le-a spus fetelor:

”Înțelegeți pericolul excesului în orice în viețile voastre. Prea multă furie în timpul luptei poate duce la moarte. Prea mult zel în credințele religoase poate duce la fanatism și persecuție. Prea multă pasiune în dragoste creează imagini distorsionate a celui iubit, proiecții care în cele din urmă se dovedesc a fi false și generează furia. Prea multă dragoste înseamnă a linge mierea de pe vârful unui cuțit.”

”Dar tu ești un călugăr celibatar, cum poți cunoaște tu dragostea dintre o femeie și un bărbat”, a întrebat o fată.

”La un moment dat, dragă copilă, îți voi spune de ce am devenit călugăr”.

Buddhisml și Creștinismul

Un student care îl vizita pe Gasan l-a întrebat: ”Ai citit vreodată Bibilia?”

”Nu, citește-mi-o”, a răspus Gasan.

Studentul a deschis Biblia si a început să citească din Evanghelia lui Matei: ”De ce te îngrijeşti de haine? Priveşte crinii câmpului: nu lucrează, nu ţes, dar nici Solomon nu a fost îmbrăcat atât de frumos…”

„Cel ce a spus asemenea lucruri, preciză Gasan, pare un om ce a atins iluminarea!”

Studentul citi în continuare: „Cere şi ţi se va da, caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide…”

Gasan comentă: „Foarte frumos! Cel care a spus asta, e un Buddha!”

Dumnezeu și aerul

Un pustnic medita lângă un râu când un tânăr l-a întrerupt.

”Mestrule, aș vrea să-ți fiu discipol”.

”De ce?” l-a întrebat sihastrul.

Tânărul s-a gândit câteva momente apoi a spus: ”Pentru că vreau să-l găsesc pe Dumnezeu”.

Maestrul s-a ridicat, l-a luat de gulerul cămășii și l-a târât în râu, băgându-i capul în apă.

După ce l-a ținut acolo un minut, în timp ce se zbătea, maestrul l-a scos din apă. Tânărul tușea și abia respira. Când s-a liniștit maestrul i-a zis.

”Spune-mi, ce îți doreai cel mai mult atunci când te aflai sub apă?”

”Aer”, a răspuns băiatul.

”Foarte bine. Acum du-te acasă și vino înapoi când îl vei vrea pe Dumnezeu la fel de mult precum îți dorești aerul”.

Mai multe povești zen puteți citi oricare din aceste 8 cărți despre Zen și vărul său Taoismul,  acest eseu Aeonintroducerea în Zen sau websiteul The Daily Zen.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.