Dacă-ar fi să descriu într-un cuvânt fiecare vacanță, superlativul ar deveni dintr-o dată doar o etichetă la fel ca oricare alta pentru că nu există în lumea aceasta un cuvânt care însumeze tot ce se petrece în câteva zile care pentru noi sunt egale cu eternitatea.

Totuși celei de acum câteva zile îi voi spune Timpul. Cinci zile egale cu o veșnicie. În Belgia.

La un moment dat o să scriu și despre cum se simte totul la nivel subtil, acum însă am câteva recomandări de vacanță și locuri frumoase pe care să le încerci când vei vizita țara ciocolatei și diamantelor. Pe scurt, pentru că așa mi-ar fi plăcut și mie să le găsesc înainte de a pleca, pe toate într-un loc. Am folosit filmulețe în loc de poze de această dată, pornesc automat în articol (am încercat toate codurile o oră și nu am reușit), imagini pe Instagram.

Cu o zi înainte instalează-ți pe telefon aplicația Here, folosește un gps fără a fi nevoie de date, îți găsește toate străzile, îți dă indicații de rute și cu mijloacele de transport în comun, îți salvează adresele, a fost de mare ajutor, chiar nu ai cum să dai greș cu el. Merge și pe iOS și pe Android.

O să încep cu Bruxelles, acolo unde vei ajunge prima dată. Bruxelles nu este un oraș mare, îl vizitezi în câteva ore. Poți încerca un tur cu Sandemans, au de fapt prin toate orașele. E mai simplu decât să cauți tu toate obiectivele. Dar are și dezavantaje, durează prea mult și e prea mult bla bla. După 20 de minute am dezertat și am luat străduțele la picior. Mini-Europe și Atomium sunt drăguțe, dar nu m-au dat pe spate. Ce vă recomand însă e să încercați un restaurant urban foarte bun (l-am găsit pe TripAdvisor) și a fost cu mult peste așteptări – Aub Svp. E nevoie de rezervare, ca de altfel la mai toate restaurantele bune din afară, servesc prânz și cină. Aici am băut cea mai bună limonadă cu rubardă și totul este gătit pe loc de un chef în fața ochilor. Meniul este în mare parte fix. Mi-nu-nat! De încercat sunt și lanțurile de restaurante EXKI – au produse take away foarte sănătoase.

Dacă mergeți primăvara (aprilie-mai) și vă plac florile, considerați că drumul până în Amsterdam e prea obositor (4 ore dus) mergeți la Floraria Brussels. Acolo este un domeniu cu un castel și grădini pline de lanuri de flori. L-aș asemui puțin cu Zabala, dar mult mai mare ca și întindere și plin de flori. Mie mi-a plăcut foarte. Mai jos un filmuleț care surprinde în imagini atmosfera de acolo.

Din Bruxelles este obligatoriu să ajungi în Bruges. Este la o oră cu trenul și e mult mai frumos ca în Veneția, mai rafinat și poate ceva mai puțin turistic. De vizitat în Bruges sunt multe, topul meu este Belfort – turnul din piața centrală, Muzeul de Ciocolată și de Diamante. Pentru poze cele mai bune cadre ies din Rozenhoedkaai (un pod unde priveliștea este minunată), Begijnhof (tot un pod unde vezi multe lebede, iar lângă e o mănăstire plină de narcise), parcul și morile de vânt de pe marginea canalului, priveliștea de la Beer Garden, o plimbare pe canal (care e musai). Sunt o mulțime de companii care fac aceste plimbări de 30 de minute din diferite puncte. Toate au același traseu și costă 8 euro așa că nu are sens să o cauți pe cea mai bună. La un moment dat o să vezi o pernă la un geam, acolo este locul unui labrador, am aflat apoi că e celebru pe Youtube. Într-o zi mergi închiriează-ți o bicicletă și mergi în Damme, este un sat din apropiere, foarte liniștit. Urcă în turn, priveliștea este breathtaking. La întoarcere mergi prin satele din apropiere, este plin de herghelii de cai, care vin să-i mângâi. Nu prea ai cum să te rătăcești, drumurile sunt oarecum paralele și oricum ai aplicația pe telefon. Drumul la dus este de 30 de minute, la întors mai lung în funcție de traseul ales. Ai mai putea merge și la Wijnendale, un castel în mijlocul unui lac tot la o oră maxim de mers cu bicicleta. La ceas de seară în jurul orei 20 mergi la gară și ia trenul spre Oostende (15 minute), este stațiunea lor la malul Mării Nordului unde vei admira cel mai frumos apus, cu nuanțe roșiatice. În Bruges din aprilie se înserează în jur de 20.30 – 21.00.

Acum despre ce nu trebuie să ratezi cu adevărat în Bruges. În primul rând ciocolata. Este atât de multă ciocolată, la fiecare 2-3 magazine unul este cu ciocolată. Este mai multă ciocolată decât bere, asta sigur. Dacă vrei să mergi la sigur încearcă Chocolate Line, un magazin listat și în Ghidul Michelin, este artizanală și îmbină cele neașteptate arome (sake, lemongrass, lavandă, bacon, vodcă, ceai). Apoi de la Godiva încearcă un cornet cu căpșuni în ciocolată, de la Pierre Marcolini câteva Macarons, de la Patiseria Academie prăjiturile cu fructul pasiunii sau cu ghimbir și cartofii prăjiți belgieni. Cafea foarte bună asemănătoare cu cea de specialitate și de la noi găsești la Li-o-Lait. Pentru prânz foarte sănătos este Sud in Bruges, e italienesc și au o limonadă delicioasă. Eu nu sunt fan scoici cu cartofi prăjiți, asta e la ei specialitatea. Apoi pentru seară dacă vrei cu adevărat o experiență care să te lase fără cuvinte, restaurantele listate în ghidul Michelin abundă în Bruges. Noi am ales Den Gouden Harynck, pe listă mai erau Sans Cravate și Park, dar acum am învățat că în astfel de locuri rezervările se fac cu câteva luni înainte. Oriunde ai alege sunt sigură că experiența este la fel de frumoasă.

O zi să mergi și în Gent (30 de minute cu trenul), tot un oraș medieval, cu o mare cetate în centrul orașului și arhitectură gotică în rest. În orice caz, pe unde am mai citit nu se compară cu Bruges. E frumos, dar nu există termen de comparație. După ce vizitezi, poți merge la A Food Affair, este un restaurant apreciat acolo cu specific asiatic. Pot spune că am gustat cel mai bun curry vegetarian din viața mea. Mi-ar plăcea să existe și la noi unul asemănător. În orice caz, majoritatea restaurantelor la care am fost am constatat abia apoi că erau de familie, ea servea, el gătea, oricum spații mici unde se simțea sufletul și pasiunea.

A te trezi dimineața în liniștea unui oraș medieval, privind canalul și soarele care sclipește în apă, seara bucurându-te de aerul care intră prin fereastra întredeschisă și lumina lunii, cred că sunt imaginile care mi-au rămas cel mai puternic întipărite în inimă. Bruge-ul este minunat și la fel ca și timpul poartă cu el nenumărate mistere, o parte descoperite în această vacanță. Tot timpul le va revela și pe următoarele și de abia aștept să văd unde. Dar până atunci să continuăm să fim aici și acum.

Vacanțele noastre sunt toate într-un fel, am mai scris despre ele aici și aici. O parte din ele vrem să le împărtășim și celorlalți. Prima va avea loc în mai și mai sunt câteva locuri libere. Mai multe informații pe Școala Iubirii.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.