evgeni-kolesnik-081-640x516

Există numeroase studii care ne arată beneficiile asupra creierului în urma meditațiilor realizate pe termen lung și eu am scris un articol despre asta, dar totuși ce se întâmplă în interiorul celor care meditează pentru prima dată?

Sara Lazar, om de știință la Harvard, a devenit cunoscută după studiul care atesta că meditația reface materia cenușie a a creierului. Alte studii au demonstrat că meditația îmbunătățește IQ-ul și reduce depresia. În plus meditația mai ajută la:

  • Reduce consumul de alcool și droguri, tensiunea arterială (Chiesa, 2009),
  • Scade anxietatea, simptomele depresive și episoadele recurente (Coelho, Canter, & Ernst, 2007; Kim et al., 2009)
  • Ajută pacienții care suferă de diferite tipuri de durere cronică (Chiesa & Serretti, in press)
  • Scade incidența stresului (Chiesa & Serretti, 2009)
  • Ajută pacienții care suferă de cancer (Ledesma & Kumano, 2009)

Majoritatea oamenilor cred că trebuie să mediteze ani întregi pentru a simți astfel de beneficii, dar un studiu realizat de alți cercetători arată că după doar 8 săptămâni de meditație, pacienții încep să simtă îmbunătățiri la nivelul funcțiilor cognitive.

Ce se întâmplă când începi să meditezi pentru prima dată?

  • Ego-ul începe să se disipeze pe măsură ce creierul echilibrează cortexul ventromedial prefrontal ce elimină grijirile și cortexul dorsomedial prefrontal prin care empatizăm cu ceilalți și ne simțim conectați.
  • Centrul de frică se calmează prin intermediul amigdalelor și celor două ramuri ale sistemului nervos. Meditația ajută să simți doar nivelul minim de stres doar atunci când e necesar, ca atunci când trebuie să pui rapid frână în trafic.
  • Prima dată când meditezi, mintea se calmează. Nu înseamnă că vei experimenta o pace interioară profundă, dar începi să pui bazele unei noi stări care va atrage schimbarea pozitivă, iar de fiecare dată când te așezi în meditație începi să o potențezi.
  • Te vei simți mai puțin depresiv. Meditația începe să prindă din ce în ce mai multă recunoaștere datorită acestui studiu în care peste 3500 de pacienți au avut stări îmbunătățite în urma meditației, asemănătoare celor în urma folosirii antidepresivelor. Diferența este că meditația nu-ți va aduce nici un efect secundar, precum episoade psihotice, atacuri de panică, ostilitate etc.

Ce se întâmplă când meditezi constant?

  • Vei simți mai puțină durere fizică în doar 4 ședințe de meditație. Activitatea creierului scade în zonele responsabile de durere. De asemenea zonele care gestionează durerea devin mai ocupate, iar cei care au participat în studii au raportat un nivel mai scăzut de durere după ce au meditat. Aceste rezultate au fost oferite de Societatea de Neuroștiință din San Diego.
  • Ego-ul se evaporează. Pe măsură ce conexiunea dintre senzațiile corpului și centrii din cortex se întărește, nu vei mai presupune că o senzație din corp sau stările temporare de frică sunt ceva rău sau reprezintă o problemă. Te vei putea detașa și vei merge mai departe, lăsând-o să treacă.
  • Empatia devine și mai puternică. Vei putea simți durerea și fericirea celorlalți și vei avea abilitatea să gestionezi propriile senzații din corp.

Maeștrii în meditație

Pe măsură ce ai atins starea de eliberare, o să ai parte de și mai multe stări beatifice în meditație, multe dintre ele nefiind încă înțelese de oamenii de știință.

  • Călugării tibetani pot sta în meditație ore întregi, la fel de mult cât noi dormim. Acești călugări se înfășoară în cearceafuri ude și stau în camere răcite în timp ce folosesc tehnica Tummo, de aprindere a focului interior. În astfel de condiții o persoană normală ar degera de frig și ar intra în hipotermie. Aceștia intrând în stări de concentrare profunde sunt capabili să genereze încălzirea corpului și în câteva minute cercetătorii au observat cum aburul se ridică din veșmintele lor, iar în aproape o oră acestea sunt uscate complet.
  • Yoghinii din India care practică meditația îți pot încetini complet inima până ce bătăile inimii nici nu mai sunt detectabile cu echipamentul EKG. În 1935 un cardiolog francez a analiza electrocardiograma unui astfel de yogin și a realizat că pulsurile a scăzut până aproape de zero, unde a rămas mai multe secunde.
  • Un alt maestru în meditație, Munishri Ajitchandrasagarji, ne arată puterea memoriei în meditație, fiind recunoscut pentru recitare a 500 de itemi din memorie, fie că e vorba de o frază formată din unul până la șase cuvinte în limbi diferite, o problemă de matematică sau nume de obiecte. A realizat acest experiement recent în fața unei audiențe formate din 6000 de persoane. A durat 6 ore pentru ca mulțimea să îi recite lucrurile ce urmau a fi reținute și le-a recitat apoi perfect.
  • Dutchman Wim Hof este un occidental care își poate controla sistemul imunitar prin meditație. A și intrat în cartea recordurilor de 20 de ori pentru escaladarea muntelui Everest și Kilimanjaro doar în pantaloni scurți și pantofi, fără mâncare și apă, la temperaturi de -50 grade Celsius, folosind o tehnică de respirație.

Chiar dacă ești la început și nu vei experimenta din prima stările maeștrilor, 20 de minute de meditație pe zi reprezintă de fapt începutul drumului către aceste stări. Succes și maximă perseverență!

Dacă vrei să începi să meditezi poți citi articole mai vechi pe care le-am scris pe această temă și te așteptăm la Școala Iubirii, unde realizăm săptămânal cursuri de yoga (pregătirea pentru meditație) și meditația propriu zisă.

Sursa foto: Evgeni Kolesnik

Sursa: Collective-evolution.com

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.