Am incheiat penultima postare cu promisiunea de a scrie „cum poti sa fii fericit/a”.

Am observat/ citit ca unul din trucurile pentru a avea mult trafic este sa dai retete despre cum sa faci lucruri: „10 modalitati sa fii fericit”, „x feluri in care iti poti atinge obictivele” samd. Pe masura ce scriu imi dau seama ca telul meu nu este acela de a oferi solutii, de a da reteta teoretica prin care poti fi fericit. Mai degraba imi doresc sa astern un cumul de experiente pe care le-am trait, sa le relev obiectiv, astfel incat fiecare sa le interpreteze pe masura starii sale de constiinta.

Prin ce am citit si am experimentat mi-am dat seama ca nu exista o singura solutie pentru atingerea unui obiectiv – in cazul de fata pentru fericire. Universul este infinit, la fel si solutiile. Totusi, indiferent de calea si modalitatea aleasa, daca vei face un pas inapoi si vei privi ansamblul, vei vedea ca de fapt toate solutiile corecte sunt in eseta aceleasi, forma fiind singura care difera. Ceea ce vreau sa spun de fapt este ca modalitatile concrete prin care eu am descoperit fericirea, cu siguranta difera de cele ale unei alte fiinte, insa in esenta fiecare dintre noi am folosit acelasi instrument primar, si anume gandurile.

Articolul acesta voi incerca sa-l fac mai inteligibil, pentru ca am primit mustrari ca nu intelege mai nimeni ce vreau eu sa spun J Asa ca lasam deoparte floricelele literare, conceptele abstracte si voi merge doar pe concret si exemple din viata de zi cu zi. Pentru ca am facut multa matematica la viata mea, o sa vedeti ca exista un fir logic in toata povestea de mai jos si totul se bazeaza pe deductii logice, mergand pas cu pas din idee in idee.

Voi incepe cu cele trei elemente care definesc fiinta: mintea, trupul si spiritul. Despre minte si trup stiinta ne-a ajutat necontenit, oferindu-ne tot felul de informatii. Stim cum functioneaza creierul, trupul, ce trebuie sa faci ca sa-i fie bine samd. Cand vine vorba despre suflet/spirit, lucururile nu mai sunt atat de simple. Ce stim despre suflet? Stim de unde vine, ce face, cum se materializeaza? Mai putin. Nu prea exista studii despre suflet. Despre suflet exista experiente care releva raspunsurile de mai sus. Dar nu vorbim despre experiente acum. Atunci cand vorbim despre suflet ne indreptam catre religie. Ea pare a avea cele mai multe informatii despre suflet. Informatii care de multe ori intra in contradictie, dat fiind si multitudinea religiilor.

Asa cum mintii ii corespund gandurile, trupului ii corespund actiunile, iar sufletului ii corespund emotiile. Actiunile sunt usor de definit, problema se complica atunci cand ne indreptam catre ganduri si emotii.

Ce stim noi despre ganduri? Stim ca daca ne conectam creierul la un aparat si ne gandim la anumite lucruri se pot observa diferite tipuri de unde cerebrale: alfa, beta, gama, delta si teta. Fiecare din acest tip de unde corespunde unei anumite stari, unei anumite emotii practic, unele fiind de vibratie mai inalta, altele mai joasa. Am stabilit astfel ca exista o legatura intre ganduri si emotii.

Si totusi de unde provin aceste ganduri? Cum se creeaza ele? Este posibil sa fie create in afara mintii? As zice mai degraba ca este fix invers. Gandeste-te la diferite „coincidente” pe care le-ai experimentat de-a lungul vietii: ai avut momente cand ai stiut dinainte ceea ce voia sa spuna interlocutorul tau, fara ca el sa rosteasca vorbele sau ai avut un presentiment ca nu ar trebui sa pleci astazi la drum, daca esti parinte poate ai stiut ca ii este rau copilului, l-ai sunat si aveai dreptate sau ai intalnit o persoana in preajma careia ai avut bad vibes si ulterior s-a dovedit ca intr-adevar era o fiinta malitioasa.

Putem spune coform deductiilor empirice de mai sus ca in momentul in care te gandesti la ceva, acel lucru se materializeaza – fie ca e bun sau rau (din pacate de cele mai multe ori ne gandim la lucruri rele). Desigur ca acel lucru nu se va materializa imediat in fata ta. Ne putem insa gandi ca el se materializeaza intr-o alta dimensiune. Vom presupune pentru moment ca noi nu suntem constienti de acea dimensiune.

Ce vreau sa spun este ca atunci cand faci ceva, orice, incepi prin a te gandi la acel lucru. Daca te gandesti ca vrei sa joci tenis te duci si joci tenis, daca te gandesti ca ti-e foame te duci si iti cumperi/iti faci ceva de mancare. Gandul precede actiunea, asa cum actiunea corespunde gandurilor pe care le cream. Tu esti cel care a manifestat jobul actual, locuinta in care stai, persoana de langa tine samd.

Este foarte interesant atunci cand gandurile se intrepatrund si se conecteaza cu cele ale altor fiinte. In asta sta de fapt frumusetea, iar acest lucru arata cat de interconectati suntem cu totii, cum spuneam si in postarea anterioara. Acest lucru este evident prin prisma grupurilor de prieteni pe care ii avem si cu care ne place sa petrecem timpul pentru ca avem ganduri si ocupatii comune, prin prisma jobului pe care il avem unde oamenii au aceleasi interese mentale (sau cel putin asa e dorit). Pana acum stiinta credea ca gandirea este 100% izolata si depinde de fiecare persoana, dar lucrurile stau exact invers, suntem atat de interconectati unii cu altii. Ia in calcul animalele si felul lor de a comunica prin puterea gandului in lipsa unei forme verbale. Pestii inoata in bancuri, lupii stau in haite, pasarile pot zbura in stoluri pe distante uriase. Noi, oamenii, ca si fiinte superioare ar trebui sa avem aceasta conexiune infinit mai puternica. Dar din cauza faptului ca am ajus atat de deconectati de noi insine si traim intr-o totala dezarmonie, gandirea colectiva, practic transmiterea de informatii prin intermediul gandului unei alte fiinte este cvasi imposibila.

Tot ce am spus mai sus nu ar trebui sa te surprinda, pentru ca sunt lucruri din viata de zi cu zi. Tot ce am facut a fost sa ma dau un pas mai spate, apoi un pas in stanga si sa schimb unghiul din care priveam pana acum lucrurile.

Acum ca am elucidat modalitatea in care se creeaza gandurile, voi trece la emotii. De abia acum lucrurile devin interesante.

Emotiile sunt mult mai puternice decat gandurile. Emotiile sunt cele care controleaza de fapt actiunile. Nu sunt gandurile cele care iti spun daca vei performa bine la un discurs, ci emotiile. La fel cum nu sunt gandurile cele care iti spun pe ce loc sa te asezi la o conferinta, ci emotia care iti sopteste ca iti place fata/baiatul de langa locul liber.

Iti mai dau cateva exemple. Pun pariu ca au fost dimineti in care te-ai trezit cu o dispozitie proasta, afara era si innorat, frig si ploua, si ti-ai spus in sine ce zi proasta vei avea. Ironic, nu? Dar chiar ai avut o zi proasta. Apoi au mai fost si zile in care te-ai trezit plin de entuziasm, fericit, cel mai probabil era si cald afara, poate o zi insorita de vara, si ti-ai spus ce zi minunata vei avea. Si chiar daca ti s-a intamplat ceva rau in acea zi, parca nu te-ai mai lasat purtat de val, nu te-a mai afectat atat de mult, si toate acestea pentru ca ti-ai impregnat o stare pozitiva.

Iti mai dau un exemplu. O zi obisnuita la munca. Tu esti o persoana desteapta, capabila, dar care mereu sta in umbra. Preferi sa-ti faci treaba in liniste si sa nu te lauzi cu reusitele tale. Normal ca seful nu te remarca, nu-ti creste salariul si te considera un angajat comun. In schimb colegul tau este o persoana agera, dar vicleana. Daca lucrati in echipa isi ia mereu meritele asupra sa, si nu spune niciodata care a fost contributia ta. Iar tie ti-e frica sa scoti chiar si un cuvant. E dusa la extrem situatia, dar ai prins ideea. Ce vreau sa spun este ca prin vulnerabilitatea pe care o afisezi, tu insuti devii vulnerabil si chemi brutele sa sara la gatul tau. Aici e o alta discutie despre educatia primita in societatea noastra, faptul ca parintii isi cearta copii daca au luat 8 la scoala, nu ii incurajeaza, nu le spun in fiecare zi ca sunt cei mai buni si ca pot face orice isi doresc cu viata lor. Dar o sa aprofundez subiectul asta intr-o postare viitoare. Poate ca ai observat ca cei mai de succes oameni sunt cei care vorbesc cel mai mult depre succes.

La fel se intampla si cu majoritatea oamenilor bolnavi. Cei care se victimizeaza cel mai mult, cei care vorbesc cel mai mult despre boala sunt si cei mai bolnavi. Boala intervine de cele mai multe ori din cauza ta. Preferam sa dam vina pe virusuri. Si cu acest lucru m-am confruntat. In 2012-2013 am suferit de o boala care tot recidiva. De cand mi-am schimbat modul de a percepe lucrurile, de aproximativ un an nu a mai revenit vreodata. Mai mult, universul acesta maret a lasat inclusiv posibilitatea de a ne vindeca singuri (si despre asta voi vorbi la un moment dat).

Am ajuns aproape de final. Recapitulez -> Gandurile sunt cele care materializeaza actiunile si se afla in conexiune directa cu emotiile, acestea fiind mult mai puternice. De aici reiese urmatoarea concluzie -> tu iti creezi propria realitatea prin intermediul gandurilor pe care le ai. Noi suntem singurii responsabili pentru situatiile in care ne aflam.

Suntem obisnuiti sa jucam rolul victimei, iar cand ne aflam intr-o situatie delicata, iar lucrurile nu ies asa cum vrem dam vina pe celalalt – este vina lui ca am intarziat, este vina ei ca nu am putut sa vad meciul, este vina tuturor ca am ajuns intr-o stare deplorabila si sunt in depresie. Imi pare rau sa ti-o spun, dar este numai vina ta. Stiu ca este greu de acceptat, dar pe masura ce vei fi constient ca fiecare experienta pe care o traiesti ti se datoreaza, vei vedea si partea plina a paharului, si anume ca iti poti crea singur experiente fericite si astfel sa devii, si cel mai important, sa si ramai fericit.

O sa spui acum ca e imposibil sa fii tu vinovat mereu pentru ceea ce ti se intampla. Sunt situatii in care nu detii controlul, ca atunci cand se fac restructurari la serviciu si esti dat afara sau ca atunci cand ai un accident. Insa este important sa intelegi ca toate aceste lucruri se intampla pentru ca nu esti in armonie cu tine si nu iti asculti intuitia (ca tot spuneam in postul anterior Gandeste mai putin si simte mai mult).  Pe masura ce devenim din ce in ce mai armoniosi vom putea simti actiunile de care spuneam la inceput ca se intampla mai intai intr-un alt plan de care nu suntem constienti. O sa poti astfel sa previi anumite lucruri, cum ar fi sa nu pleci astazi la drum, poate ca este mai bine sa nu ma angajez aici, poate ca e mai bine ca lucrurile sa se fi intamplat asa. Cum spuneam, nimic nu e intamplator si totul e o necesitate J

Insa atunci cand te afli in situatia in care lucrurile iti scapa de sub control este numai alegerea ta ce hotaresti sa faci. Poti lasa evenimentul sa puna stapanire pe tine, sa-ti scurga toata energia si sa te intristezi. Tine minte ca faptele si evenimentele sunt mereu obiective, doar gandurile pe care le atasezi lor iti dau starea de tristete sau de suparare.

Poti alege in schimb sa te detasezi, sa mergi inainte si sa nu lasi o seama de evenimente neutre sa te afecteze. In plus, cata vreme vei intra in armonie cu tine, astfel de evenimente negative nici nu o sa ti se mai petreaca, intrucat gandurile tale vor fi orientate in permanenta spre lucruri pozitive.

La mine functioneaza tipul acesta de gandire. O sa-ti dau un exemplu chiar de ieri.

Cum spuneam pe blog, in weekend m-am hotarat sa scriu despre fericire. Asa ca mi-am canalizat toata energia in acest sens. M-am gandit intens, dar habar nu aveam ce sa fac mai departe (nu mai aveam nici inspiratie). Coincidenta sau nu (eu nu consider nimic a fi coincidenta, dar asa se spune), ieri am vazut pe Facebook un link de la o prietena care vorbea si ea despre fericire, cat de mult ii place la noul job si ca acea postare face parte din proiectul 100 Happy Days. Nota bene: am uitat sa spun ca atunci cand ai un anumit tip de gandire, de vibratie, atragi in jurul tau oameni de acelasi fel (o sa scriu si despre asta). Despre ce e vorba in acest proiect 100 Happy Days. Acest site incearca sa creeze un curent prin care sa ne faca sa constientizam ca toate lucrurile mici ne fac fericiti. Timp de 100 de zile, daca te inscrii in proiect trebuie sa postezi imagini cu tine fericit sau orice altceva te face fericit si sa pui hashtag-ul #100happydays. Eu am ales canalul Instagram. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca din rapoartele lor reiese ca peste 71% din cei care s-au inscris in proiect nu l-au dus la bun sfarsit. De ce? Bineinteles ca nu avem timp, ca uitam, ca am stat prea mult la serviciu, ca am avut grija de copil, am fost la film. Noi nu avem nicio vina, nu? J

Acesta doar unul dintre multele lucruri care mi se intampla de cand gandesc asa. Iar aceste frumoase lucruri se pot intampla oricui, nu sunt eu cu nimic mai speciala.

Deja sunt la a patra pagina de word. Nu-mi place asta. Eu cand citesc articole pe bloguri, daca sunt atat de lungi ma las pagubasa. Sper ca tu sa fi ajuns pana spre final J

Concluzia articolului – Pe langa a gandi pozitiv va trebui sa si actionezi in acest sens. Altfel nu te poti astepta sa dai nas in nas cu fericirea. Creaza-ti gandurile si apoi concretizeaza-le. Nu lasa emotiile sa te controleze. Detaseaza-te! Fii mai bun cu tine! Umple-te cu dragoste si fericire si asa vei fi si tu. Pastreaza cateva momente cu tine si intreaba-te CE ITI DORESTI CU ADEVARAT? CE ALEGI?

Multi aleg banii, succesul sau faima. Dar aceste lucruri nu iti aduc mereu fericirea. Iar fericirea este probabil singurul lucru pe care toata lumea si-l doreste. Ofera fericire si ea va veni spre tine.

Universul are o regula atat de simpla. Se numeste IUBIRE. Daca tu esti iubire, vei emana iubire.

Fiecare dezleaga acest mister in felul sau. Eu nu am spus nimic nou. Am dat doar o alta forma verbala adevarului universal.

Sper ca v-a placut si ca a putut intelege toata lumea ce am scris.

 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.