Cu toții o facem, știi tu…ne plângem de oamenii și situațiile din viața noastră. Putem să numim acest lucru „ventilație”, într-un efort de a ne ascunde frustrările noastre. Dar când totul se reduce la ele, începem să ne plângem și să împroșcăm cuvinte, la fel ca un ventilator.

 

La suprafață, plângerea poate părea inofensivă, poate chiar utilă, deoarece această aerisire ne poate face să ne simțim mai bine, dar plângerea poate avea consecințe fizice și mentale grave.

Societatea în sine pare să încurajeze plângerea. Ne plângem de muncă și suntem suprasolicitați, ne plângem de lipsa de timp și de faptul că suntem prea ocupați să ne bucurăm de viață, ne plângem de politică (o activitate favorită din trecut și din prezent pentru mulți), ne plângem membrii familiei și problemele, ne plângem de lipsa de somn și de senzația de epuizare și ne place să ne plângem când ne îmbolnăvim, lista poate continua la nesfârșit…

Chiar dacă tu însuți nu te plângi prea mult (sau așa crezi, deși sper că acest articol te va face să te uiți la obiceiurile tale), cunoaști câțiva oameni, care se plâng fără încetare, iar schimbarea trebuie să apară în jurul acestor obiceiuri negative. 

Deci, cum te afectează această plângere?

Din perspectiva creierului, a „sinapselor care împărtășesc împreună entuziasmul”, aceasta este o premisă de bază a neuroștiinței. De fiecare dată când te plângi, întărești cablajul și ușurezi să îl declanșezi. Fă suficient de des asta și poate deveni o stare implicită . Gândurile negative produc și mai multe gânduri negative și poți cădea cu ușurință într-un ciclu de gândire negativă și plângere cronică.

În plus, suferința iubește compania, astfel încât cei care sunt mereu nemulțumiți tind să aibă prieteni care se plâng, de asemenea, care întăresc exemplul spus de ei. Această activitate afectează și oamenii din jur. Ai simțit vreodată că simpatizezi și împărtășești experiența ta personală similară cu cineva, atunci când acesta se plângea despre ceva specific? Se întâmplă ușor și fără intenție, chiar dacă ești o persoană pozitivă, care nu se plânge prea mult. Uneori, acest lucru poate duce la o lungă conversație, care cuprinde toate plângerile, adică concentrează-te pe politică într-un mod negativ sau la frica și furia a ceea ce se întâmplă în lume. Întreabă-te cum te simți?

Prelungirea suferinței conduce la stres și este bine știut faptul că stresul prelungit îți poate face rău: slăbirea sistemului imunitar, creșterea tensiunii arteriale, creșterea riscului de boli de inimă, obezitate și diabet, provocând o mulțime de alte afecțiuni.

Oamenii de știință au cunoscut de ani de zile faptul că, nivelul ridicat de cortizol (hormonul de stres) interferează cu învățarea și memoria, cu funcția imună mai scăzută și cu densitatea osoasă, creșterea în greutate și bolile de inimă, cresc tensiunea arterială și colesterolul. Stresul cronic și creșterea nivelului de cortizol cresc, de asemenea, riscul de depresie și boli psihice, precum și o speranță de viață mai scăzută.

Cum să încetezi din a te mai plânge?

Fiind uman, cu toate acestea, s-ar putea să te plângi de unele lucruri din când în când, deci iată câteva sfaturi care să te ajute să eviți acest tip de comportament:

Iați timp pentru a te calma și a te retrage din tot ceea ce te deranjează, astfel încât să îți poți difuza emoțiile/furia. Încearcă să respiri profund, fă o plimbare în natură, mergi la sală, meditează sau fă ceva distractiv sau relaxant pentru a te liniști.

Scrie ce te deranjează. Scrierea te ajută să înțelegi mai bine de ce ești supărat/ă și te poate ajuta să vezi situația cu o perspectivă mai echilibrată.

Asumă-ți responsabilitatea pentru sarciniile tale din anumite situații, nu da vina pe cealaltă persoană ca făptuitor. Ce înseamnă procesul de învățare pentru tine? Ce te învață avceastă situație? Introspecția este utilă pentru găsirea echilibrului și pentru deschiderea unei soluții sau pentru a determina dacă este mai bine să renunți la aceasta în acel moment.

Fii scurt și la obiect! Acest lucru este important, deoarece oamenii tind să se piardă în detalii și povești atunci când suspină și se plâng. Cel mai bine este să îți păstrezi dispoziția cel puțin două minute pentru a evita drama și descărcarea. Cere-i receptorului tău să intervină și să te oprească cu blândețe, dacă treci de două minute. Veți fi amândoi recunoscători.

Reține că plângerea îți afectează energia, starea de spirit, activitatea creierului și nivelul de stres. Dacă ai nevoie să îți reverși sentimentele, fă-o în așa fel încât să fie scurt și drăguț, de dragul tuturor, mai ales al tău.

 

 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.