Cred că una din problemele cu care ne confruntăm zilnic este lipsa energiei. Uneori chiar de la începutul zilei, apoi în mijlocul ei, iar seara suntem aproape sleiți de orice putere. Însă această oboseală nu este o stare de normalitate a ființei noastre, sinele nu este niciodată obosit. Astfel oboseala se poate transcende prin aplicarea câtorva tehnici.

Ipoteza de la care plecăm este aceeași mereu, totul în jurul nostru este energie, inclusiv noi, mii de particule ținute laolaltă de energia formei. Prin acest vid care este corpul nostru energia circulă în două sensuri fie către în sus, fie către în jos. Atunci când nu circulă către în sus, se orietează către în jos și invers. În mod natural energia tinde să circule către în jos (forța gravitațională contribuind la acest proces). Dacă ar circula către în sus în mod natural am fi cu toții iluminați, cu chakra coroanei radiând de lumină. În sens descendent se activează chakrele inferioare și experimentăm stări de oboseală, tristețe, depresie, demoniace. Astfel putem spune că oboseala este de fapt o stare joasă și nefirească care se poate depăși odată cu ridicarea suflurilor interioare spre chakrele superioare. În sens ascendent, când tragem de energie către în sus experimentăm armonia, echilibrul, stările de beatitudine, fericire, iubire și una cu totul. Ca atunci când nu mai avem nevoie de nimic.

De fapt toate tehnicile despre care am mai tot scris, posturile de yoga, meditația, citirea anumitor cărți, ascultarea unui anumit gen muzical, toate au același scop și anume de a duce energia către în sus, eliminarea tuturor stărilor inferioare de conștiință și armonizarea ființei.

Bun, acum să facem câteva asocieri logice. Oboseala înseamnă lipsa vitalității, vitalitate care este guvernată de primul centru energetic muladhara. Prin urmare pentru pentru eliminarea oboselii avem nevoie să ne activăm acest centru. Cum facem?

Asană pentru muladhara

Am scris mai demult un articol despre activarea fiecărui centru energetic. Poți încerca fie Paschimottanasana sau Padahastasana, poziția capului la picioare fie în poziție așezată sau în picioare. Prin această asană conștientizezi cum energia telurică (a pământului, vitală) îți ascensionează prin picioare, activează muladhara, iar apoi toate grijile, problemele și oboseala se scurge prin brațe în pământ, iar apoi circuitul se reia.

Nu crezi în puterea asanelor? E ok, ai putea atunci să faci zece minute de streching pentru că îți va relaxa mintea și îți va recalibra corpul pentru o funcționare optimă. Ascultă-ți corpul și oferă-i ce are nevoie.

10 minute de meditație

Meditația este una dintre cele mai puternice forme de ridicare a energiei. Important este să te duci într-un loc liniștit unde știi că nu te va deranja nimeni. Așază-te pe un scaun cu spatele drept, în prelungirea coloanei, mâinile le pui pe genunchi și închizi ochi. Timp de zece respirații ești atent cum aerul umflă și dezumflă abdomenul. Cu alte cuvinte respiri abdominal și nu pulmonar. Apoi îți imaginezi cum energia urcă gradat pe șira spinării ca un fum în spirală, ca o panglică ce-ți înfășoara șira spinării sau ca bulele din apa minerală. Ce-ți place ție îți imaginezi, important e să vizualizezi procesul de ridicare a energiei până în creștetul capului și dacă poți și mai sus.

Fă o scurtă plimbare

Să facem din nou câteva asocieri. Picioarele sunt în legătură cu muladhara, deci prin activarea lor activăm chakra rădăcină. Cu alte cuvinte dacă ai nevoie de energie, începe întâi prin a o produce. O plimbare de jumătate de oră prin parc, în jurul blocului, până la magazin te va energiza, îți va activa părți ale creierului pe care nu le foloseai, iar inspirația și motivația nu vor întârzia să apară.

Alte recomandări de bun simț

Dacă lucrezi mult la calculator fă pauze, iar seara când ajungi acasă nu deschide televizorul. Ecranele îți răpesc mai multă energie decât dacă ai face sport aceeași perioadă. Prin urmare acordă-ți 5 minute la fiecare oră de uitat la calculator, iar seara citește o carte, gătește, ieși în oraș, întreprinde o activate care creează activatate și mișcare.

Încearcă să reduci cantitatea de băuturi energizante sau care abundă în zahăr. Pe măsură ce introduci produse artificiale în corp, ai nevoie de tot mai multă energie pentru ca corpul să le proceseze. Energia pe care ți-o induc este de scurtă durată și apoi te vei simți și mai obosit. Dulcele din punga care conține un nivel ridicat de fructoză, mult mai mult decât corpul tău poate produce în mod natural poate că este bun, dar în câteva ore îți va fi și mai foame și vei fi și mai obosit.

Tot obosit? Închide ochii și ridică energia, în fiecare clipă, trăiește viața într-o meditație continuă și nu te vei mai simți vreodată lipsit de energie.

Sursa foto: Lucia O’Connor-McCarthy este o fotografă din Londră specializată în editoriale de modă și portrete. Mai multe despre ea pe website. Enjoy!

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.