Dacă tot am vorbit săptămâna trecută despre ”Puterea prezentului”, am mai găsit câteva lucruri care să vă ajute să rămâneți în prezent. Tehnica mindfulness căreia în limba română nu i s-a găsit vreo traducere, eu îi zic vigilență înseamnă mai mult decât a fi ancorat în prezent și a te detașa de trecut și viitor. Prin această practică zilnică ne putem dezvolta capacitatea de a iubi, de a fi mai buni, compasiunea, calmul, răbdarea și concentrarea.

Când vorbim despre meditație, majoritatea vizualizăm o persoană care stă în lotus, cu mâinile așezate pe genunghi si degetele împreunate într-o anumită mudră. Dar aceasta este doar una dintre zecile de mii de moduri de a medita. Ți-am scris mai demult care sunt pașii pentru a începe o meditație. Meditația aceasta mindfulness poate fi practicată în orice moment, în timpul oricărei activități (sau non activități, atunci când stăm jos, așteptăm la coadă, stăm în trafic, chiar oriunde).

De fapt și la urma urmei cel mai simplu mod de a medita este să-ți găsești o ancoră care să te țină în momentul prezent. De aceea și spunem că ideal viața ar trebui să fie o meditație continuă. Pentru că asta se întâmplă când rămâi în prezent.

Ideea este că scopul meditației este de a ajunge în acel punct în care treci dincolo de ceea ce tu știi a fiind realitate. Acolo gândurile dispar. Doar că până să ajungi acolo e un drum foarte lung și în primele dăți îți va fi foarte greu să aplici tehnica observării gândurilor. Te vei pierde prin ele, nici nu vei mai ști de unde ai plecat și cum ai ajuns la cu totul altceva, de aceea ai nevoie să găsești ancore care să te țină în prezent. Mai jos câteva ți-am dat câteva exemple care te-ar putea ajuta.

Mantra

Repetiția unor silabe, cuvinte, fraze scurte, poezii, rugăciuni, toate acestea îți țin mintea ocupată și ajută să-ți dezvolți concentrarea.

Focul sau lumânarea

A privi o lumânare sau focul încercând să clipești cât mai rar este un alt mod de a-ți pregăti mintea să rămână concetrată.

Mandalele

Atunci când creezi și desenezi mandale te gândești doar la proces, este distractiv și creativ în același timp și poți intra în contact cu copilul din interiorul tău.

Clopoțelul

Pentru budiști sunetul clopotului reprezintă vocea lui Buddha. Așa că de fiecare dată când auzi un clopoțel ia o pauză, inspiră și respiră amplu, conștient. Ascultă clopoțeii aici.

Muzica

Atunci când asculți muzică fii atent la emoțiile pe care ți le trezește, dar observă doar unde te duc. Apoi fii atent doar la vibrație și încearcă să o simți, fără a te mai gândi la emoții.

Sunetele din jurul tău

Fii atent la sunetele care te înconjoară, din apropiere sau depărtare. Sunetele apar doar în prezent, de aceea reprezintă o ancoră atât de bună. Chiar și sunetele neplăcute ne pot ajuta să fim vigilenți.

Respirația

Simte senzațiile din corp atunci când aerul intră și iese din plămâni, abdomen. Empatizează cu respirația și fii recunoscutăr doar pentru că respiri. Respirația este conectată cu gândurile, cu cât o încetinești, cu atât și gândurile se împuținează.

Senzațiile

Observă senzațiile fizice din corp. Dacă simți durere, dute în durere. Caută locul specific al durerii sau senzației. Observă cum se modifică moment cu moment, subtilitatea acestui proces.

Emoțiile

Transformă starea de vigilență în sentimente. Întreabă-te: „Cum mă simt acum?” Poți încerca următorul exercițiu: „Inspiri, eu mă simt __________. Expiri, este în regulă să mă simt _____________”

Metaforele

Imaginează-ți vigilența precum un cer albastru, clar. Gândurile sunt reprezentate de norii care trec.

Imaginează-ți că te plimbi pe cărare cu un cățel. Traiectoria cățelului reprezintă agitația minții. Când cățelul deviază de la cărare, ridică-l și adu-l înapoi.

Imaginează-ți un mare lac în care te oglindești perfect. Acum aruncă o piatră în apă și vizualizează cum oglindirea se înțețoșează. Acelea sunt gândurile

Imaginează-ți că stai într-o gară și privești oameii și trenurile care vin și pleacă. Pe măsură ce devii distrat de un tren de gânduri, înseamnă că te-ai urcat fără să vrei în tren. În acel moment vizualizează-te înapoi pe banca din gară.

Scrisul

Trebuia să-l trec și pe ăsta, nu? J E probabil una din ancorele mele preferate, mai ales atunci când las conștiința să scrie fără să intervin (în felul acesta poți să-ți dai seama ce agitație e în mintea ta). Fie că scrii public, în jurnal, tot în prezent rămâi.

Posibilitățile sunt absolut nelimitate! E nevoie doar să o găsești pe aceea care nu te plictisește. Iar când mintea ajunge să se obișnuiască cu ea, găsește alta.

Sursa foto: Absolvent de științe economice, Anthony Samaniego este și un fotograf talentat din Los Angeles. În “Dreamscapes” a surprins  cerul din orașul natal, iar pentru acest articol s-a potrivit cu tehnica metaforelor. Cerul și gândurile (norii).

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.