Zilelele acestea m-am tot gandit despre ce voi scrie in articolul urmator. Asa cum spuneam si data trecuta, cred cu tarie ca nimic nu este intamplator si fiecare actiune a noastra face parte dintr-un sir de inlantuiri extrem de inteligent pus la punct. Am citit zilele trecute pe un blog pe care il urmaresc in reader urmatoare fraza: „Coincidentele nu exista, universul nu este atat de lenes”. Mi-a placut mult cum acest concept este pus in cuvinte. Limba romana este atat de expresiva, iar cuvintele toate danseaza atat de frumos in proprozitii.

Asa ca subiectul postului de astazi sunt coincidentele.

Deloc intamplatoare aceasta postare, intrucat evenimentele de ziua trecuta mi-au trimis tot felul de „semne” despre acest subiect, impingandu-ma de la spate si motivandu-ma sa astern randurile de mai departe. Iata pe scurt semnele: un potential client caruia tocmai ii trimisesem un mail imi raspunde imediat si-mi spune ca de cinci minute imi cauta numarul de telefon prin mailuri sa ma sune sa ii dau un raspuns, un prieten pe care l-am sunat cu o oferta tocmai se gandise la mine in aceeasi zi intrebandu-se ce mai fac (nu ne mai auzisem de mult), i-am trimis o invitatie unei colege la un eveniment si „culmea” ea tocmai avea nevoie sa faca un interviu cu speakerul nostru din cadrul conferintei, am gasit la Carturesti o carte pe care o voiam de mult (mai era si la reducere), am fost la un gen de film tip fantezie (desi eu nu-l cataloghez asa) care si el avea ca subiect coincidentele si forta aceasta fantastica a universului. Sunt lucruri total banale, pe care cei mai multi nu le iau in seama, pentru ca sunt prea preocupati de actiunea urmatoare sau de cea trecuta.

Haide sa vedem ce stim noi despre coincidente. Termenul acesta a fost pentru prima oara folosit de Carl Jung sub forma de „sincronicitate”, ceea ce a denumit el o inlantuire a-cauzala a doua sau mai multe fenomene psiho-fizice.  Adica inlantuirea unor fapte intre oameni sau evenimente ce la prima vedere nu au niciun fel de legatura. Un alt termen care ii apartine lui Jung este acela de „subconstient colectiv”, care contine tipuri comune ale tuturor oamenilor (arhetipuri sa le zicem). Cu alte cuvinte cu totii suntem conectati intre noi printr-o constiinta comuna (fac referire la ce spuneam aici ca toti suntem una). Mergand mai departe, toti suntem facuti din aceeasi materie, iar in momentul in care ne concetram asupra unui anumit lucru putem transmite inconstient acel gand catre univers sau catre o alta persoana, efectul urmand sa ni se para o coincidenta (fie ca primim un telefon de la cineva la care ne gandeam, fie ca ne intalnim pe strada cu o persoana pe care n-am mai vazut-o de mult samd).

Un argument in plus in acest sens este experimentul realizat de Alain Aspect in 1982, un om de stiinta francez, care a aratat ca atunci cand doua particule (fotoni) sunt separate si apoi una dintre ele se incarca cu energie (pozitiva sau negativa), concomitent si cealalta particula isi modifica energia. Indiferent daca particulele se afla in apropiere sau nu. Interesant nu?

Ca si o scurta concluzie (pentru un articol pe care l-as fi intins pe trei pagini, dar ma abtin pentru ca sincronicitatea mi-a scos ieri in cale un articol despre Posturile lungi vs. Posturile scurte): In momentul in care incepem sa ne traim viata apreciand sincronicitatea, ne conectam la un nivel de vibratie cu infinite posibilitati. Moment in care magia.

De ce ii spun magie? Pentru ca in momentul in care accepti sincronicitatea si incepi sa crezi in ea, de fapt tu accesezi o vibratie mai inalta, o constiinta superioara, prin care tu insuti poti trezi acest dans al coincidentelor si le poti materializa in lumea fizica (sa-i zicem un alt fel de a pune in cuvinte legea atractiei). In momentul in care incepi sa-ti asculti intuitia („gandeste mai putin si simte mai mult”) si ai parte de multiple sincronicitati, inseamna ca incepi sa te armonizezi cu universul si sa dansezi odata cu el.

Cum poti sa te bucuri de aceste sincronicitati?

Incepe prin a renunta la ignoranta. Atunci cand ai parte de o coincidenta nu o ignora. Incepi prin a-ti pune intrebari. De ce s-a intamplat acest lucru? Gandurile mele au determinat cumva aceasta actiune? S-ar putea ca raspunsul sa nu vina imediat si nu neaparat sub forma unui gand. Dar continua sa cercetezi. Cheia este sa fii atent, prezent, constient si sa-ti pui in permanenta intrebari. Pana cand iti vei spune „Deci despre asta era vorba pana la urma”.

In viata vei avea parte de nenumarate sincronicitati. Pe multe le uitam sau nu le dam importanta. Ai putea sa-ti tii un jurnal in care sa le notezi si sa vezi cum evolueaza pe masura ce devii mai deschis. Sau ai putea sa faci „recapitulari”. Seara, inainte sa adormi sa-ti recapitulezi intreaga zi si evenimentele importante, sa te gandesti ce a constituit o coincidenta. Poti face acest lucru din postura observatorului, care isi analizeaza obiectiv propria viata. Observa-ti ziua ca si cum ai viziona un film. S-ar putea sa observi lucruri ce la momentul respectiv nu ti s-au parut evidente. S-ar putea sa vezi „semne”. Dupa ce se termina genericul filmului, spuneti siesi ca esti impacat cu toate evenimentele ce s-au petrecut, si ca maine de abia astepti sa vizionezi un nou film. Apoi inainte sa adormi repeta-ti: „Asa cum mi-am recapitulat ziua, imi doresc ca acum sa fiu martorul viselor mele”. S-ar putea sa ramai surprins de ce se va intampla dupa o luna de repetat acest exercitiu. Iti mai ia maxim 10 minute inainte de culcare. Nu-ti voi spune ce se va petrece, pentru ca mi-ar placea sa ai tu curiozitatea sa incerci.

O sa inchei cu o recomandare – de film – cel de care spuneam ca l-am vazut ieri: Winter’s Tale si care are legatura tot cu seria sincronicitatilor. Peisajele, actorii, fata cu parul de foc, casa din Coheeries, cortul de pe acoperisul acesteia ce tinea loc de dormitor al fetei, sunt toate elemente care pe mine m-au facut sa visez.

Este un film cu interpretari multiple, multi il vor percepe ca pe o productie de fantezie (probabil de aici si multele review-uri  negative pe care le-am gasit pe google), altii ca pe o alegorie a vietii unde suntem inconjurati in permanenta atat de forte pozitive, cat si de cele negative, iar totul este extrem de bine pus la punct, precum o masinarie complexa al carei mecanism ne este greu de inteles.

Mi-au placut mai multe replici din film, motiv pentru care m-am hotarat sa citesc si cartea. Mai jos sunt doar cateva:

You know Peter nothing happens that isn’t supposed to.

Magic is everywhere around us. Time and distance are not what they appear to be. Nor is the world behind the world where we are all connected.

 

Plus soundtrack-ul de care m-am indragostit. Birdy are niste melodii foarte frumoase.

 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.