Cu acesta se termină ultimul articol despre chakre al acestei săptămâni. Astăzi o să-ți arăt poziții în care poți sta câteva minute în fiecare zi pentru a-ți deschide centri energetici și a-i debloca dacă ceva nu funcționează cum trebuie. Ar trebui să privești aceste exerciții astfel: dacă te duci la sală, alergi și ai grijă de corpul tău fizic în fiecare zi, de ce nu ai avea grijă și energia care curge prin tine să fie și ea sănătoasă? Până la urmă bolile fizice sunt tulburări ale energiei și centrilor care se manifestă apoi în plan fizic.

Mai jos o să găsești câte un exercițiu pentru activarea fiecărui centru energetic. Ele sunt nenumărate, trebuie doar să le alegi pe cele ce-ți plac cel mai mult. Poate că nu o să-ți iasă din prima perfect. Nu-i nimic, mai important decât poziția este conștientizarea, aspect ce diferențiează acest articol de tot ce găsești pe internet sau la clasele de yoga, unde nu ți se spune unde trebuie să-ți concetrezi atenția și cum să vizualizezi energia curgând (eu una nu am găsit aceste explicații decât într-un singur loc din multele unde am fost sau am citit, așa că vi le transmit mai departe).

1. Paschimottanasana sau poziția mâinilor la picioare – în engleză: intense strech of the west. Paschima înseamnă vest, iar în  yoga reprezintă spatele, în timp ceuttana înseamnă alungire intensă. Această poziție activează muladhara, primul centru, prin încărcarea cu energia telurică, a pământului și realizarea unui circuit prin brațe care ating degetele de la picioare. În această asană este nevoie să conștientizezi energia telurică ce pătrunde prin picioare activează centrul rădăcină iar apoi coboară prin brațe în pământ, moment în care circuitul se reia. Este important ca odată cu această coborâre a energiei să vizualizezi cum toate grijile, nemulțumirile și gândurile negative se disepează și dispar. Pe măsură ce conștientizezi activarea lui muladhara chakra, percepe starea de vitalitate, regenerare, reîntinerire și dispariția oboselii.

Mod de execuție:

1. Din poziția șezută inspiră și ridică brațele și coboară spatele în extensie fără să-l arcuiești. Împinge abdomenul în interior, deschide pieptul și du umerii înspre înapoi.

2. Expiră și pivotează pelvisul înainte, împinge osul sacral în podea și alungește-ți coloana până când îți atingi degetele de la picioare. La început nu vei putea să atingi genunchii cu pieptul, dar nu-i nimic, este mai importantă conștientizarea de mai sus. Stai în poziție timp de 5 respirații, apoi inspiră, ridică pieptul, îndreaptă brațele și rulează-ți umerii înapoi.

Screenshot_2

2. Vrischikasana sau poziția scorpionului activează al doilea centru svadistana, dar în același timp și ajna. În sanscrită vrischika înseamnă scorpion, de aici și numele posturii. Dat fiind că se pune presiune pe zona de sub buric și spate, ea activează energia din această zonă, iar concetrarea necesară pentru menținerea ei activează centrul mental. În timpul conștienzării simte cum se sublimează puternic energiile sexuale și integrarea perfecta în planul material.

IMG_1910

Mod de execuție:

1. Te așezi pe genunchi, ghemuit și pui palmele în căuș sprijinind capul pe ele. Proptește-ți greutatea în brațe și ridică-te pe cap.

2. Îndoaie picioarele și proptește-le de un perete, iar apoi ridică-te brațe privind înainte. Pentru început stai 30 secunde și mărește intervalul progresiv.

3. Atunci când revii rămâi în ghemuit pentru a lăsa energia să se reechilibreze în tine.

3. Trikonasana sau postura triunghiului, în engleză extended triangle position. Această activează manipura și focul din ființă. Se realizează pe ambele părți, atât receptivă, cât și emisivă și este nevoie să simți energia cum coboară prin mâna dreaptă, respectiv mâna stângă, activează al treilea centru și apoi coboară prin cealalta mână. În timpul conștientizării simte activarea lui manipura principal și secundar centrul secret  al lunii când execuți înpartea dreaptă receptivă, respectiv al soarelui când execuți în partea stângă, emisivă. Simte starea de încredere și voința mult mărite.

Mod de execuție:

1. Cu picioarele depărtate, deschide pieptul și întinde mâinile cu palmele în jos, aliniându-le paralel cu solul. Ține spatele în extensie și lasă umerii jos. Ține bărbia dreaptă.

2. Pe măsură ce expiri, întoarce talpa stângă la 90 de grade și coboară brațul până atingi cu degetele de mâini pe cele de la picioare. Întinde mâna opusă și privește spre ea. Pe inspirație revino la poziția inițială.

Screenshot_3

4. Urdhva Mukha Svanasana – poziția cobrei, în engleză Upward facing dog posture activează anahata, iubirea necondiționată. În această poziție trebuie să conștientizezi cum energia telurică urcă prin picioare, energia cosmică coboară prin creștetul capului și se unesc la nivelul inimii creând un echilibru perfect. Se activează starea de iubire fără de obiect, centrarea și expansiunea nemărginită în starea de beatitudine.

IMG_1914

Mod de execuție:

1. Pe inspirație se împing vârfurile picioarelor în podea și se ridică pieptul, arcuind coloana și ducând capul pe spate. Umerii sunt înapoi și cât mai depărtați de urechi.

2. La revenire se proptește bărbia în podea, se lasă mâinile pe lângă corp și se conștientizează efectele.

Screenshot_4

 

5. Salamba Sarvangasana – postura lumânării, în engleză Supported whole body posture. Din postura inițială sarvangasana, din care se încep majoritatea asanelor pe podea, cea în care energia circulă armonios și echilibrează întreg sistemul se inversează energia prin ridicarea picioarelor, astfel ca ea să curgă în mod natural de jos în sus spre inimă și ultima chakră. Dat fiind că ducem bărbia în piept, de fapt creăm tensiune la nivelul gâtului aferent lui vishuda. Simte cum trecutul, prezentul și viitorul devin o singură durată și cum se activează intuiția.

IMG_1986

Mod de execuție:

1. Din poziția culcat, cu palmele spre podea, brațele pe lângă corp, umerii fixați de podea, inspiri și ridică spatele și picioarele și adu-le deasupra capului.

2. Ridică pieptul înspre bărbie și pe măsură ce inspiri din nou îndreaptă picioarele drepte. Încearcă să tragi de gât, să-ți aliniezi tălpile, să încordezi abdomenul și să-l aduci spre spate. Ar trebui să rămâi 20-30 respirații complete.

Screenshot_5

6. Dandayamana-Dhanurasan în engleză standing bow pose activează ajna pentru că te concetrezi să-ți menții echilibrul. Prin această poziție sângele este mutat dintr-o parte într-alta. Conștientizarea presupune pătrunderea mentală mult mărită, claritate și control perfect al minții.

Modalitate de execuție:

1. Apucă glezna puternic și începe să cobori cu pieptul, abdomenul și mâna până când ajung paralele cu solul.

2. Încearcă să tragi cât mai mult de picior până îl aproprii de cap.

Standing-Bow-Pose

7. Sirsasana – poziția statului pe cap, în engleză headstand posture. Această postură activează sahasrara și este considerată cea mai importantă dintre toate, regina lor, întrucât inversează în totalitate fluxul energiei care curge invers decât în mod normal. Activarea acestui centru te duce în conexiune cu Dumnezeu, ar trebui să simți o stare de eliberare divină și cufundare în oceanul tainic al nemărginirii. Cu această poziție se încheie de obicei setul de asane.

IMG_1913

Mod de execuție:

1. Stând în genunchi se împreunează palmele, astfel încât acestea să susțină capul în momentul ridicării.

2. Pe măsură ce expiri, îndreaptă spatele și poziționează capul între palme, depărtând umerii de urechi. Apasă pe umeri și încearcă să ridici picioarele. Ar trebui să rămâi 20-30 respirații și să încerci lângă un perete în primele dăți.

3. În momentul coborârii rămâi cu capul în palme câteva secunde în poziție copilului pentru a echilibra progresiv fluxul energetic.

Screenshot_6

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.