Dharamshala, capitala spirituală a Tibetului, situată în nordul ţării, a fost precum o gură de aer prospat în India. Aeroportul aici e foarte mic şi coborî direct spre pistă. Până în McLeodganj este cam o oră de mers cu maşina pe serpentine.

Atunci când cauţi cazare, să nu-ţi iei în oraşul Dharamshala pentru că acolo nu se află nimic. Templul lui Dalai Lama şi restul atracțiitor sunt în McLeodganj, la vreo 5 km de Dharamshala. Aici te poţi plimba prin piaţă, sunt câteva restaurante şi centre spa improvizate şi o cascadă.

Noi ne-am luat două excursii cu şofer în care am văzut: Norbulingka Institute – ne-a plăcut cel mai mult, este un centru de prezervare a culturii tibetane, care arată excelent, Aganzhar Mahadev Temple, Naam Art Gallery (cu picturi spirituale foarte frumoase), Tapovan, Gyuto Tantric Monastery (Karmapa Monastry), Chamunda temple, Gopalpur zoo (aici a fost vrăjeala, 3 maimuţe şi doi urşi), Palampur (o mănăstire budistă superbă), Tea garden (pe marginea drumului sunt nişte tufişuri cărora le zic plantaţii de ceai, nimic special), Neugal café, Sourabh van vihar (e un fel de grădina botanică, dar erau numai buruieni), Baijnath Shiv temple.

A doua excursie de jumătate de zi a cuprins: Kotwali Bazar (la care oricum ajungeţi pe jos dacă staţi în oraş), Kangra Art Museum, St. John Church, Mcleodganj Market, Dalai Lama Temple, Bhagsunath Temple, Water Fall (e ceva drum de mers şi pe jos), Naddi view point, Mata Kunal Pathri Temple, Tea Garden, Cricket Stadium & War memorial.

Toate agenţiile oferă aceste tururi, dacă vreţi recomandarea celor cu care am fost din partea noastră ne puteţi scrie.

Tibetanii sunt destul de reci ca popor şi nu prea accepta outsideri. Nici nu le place maxim să vorbească.

Dacă am putea compara Dharamshala cu un alt oraş asemănător ar fi cu Chang Mai din Thailanda, e cam aceeaşi atmosferă.

Majoritatea ashramurilor aici erau închise, pentru că nu era sezon, aşa că nu am încercat yoga. Însă am testat masajul tibetan, care e un fel de masaj terapeutic la noi. Terapeuţii au fost foarte buni, dar în general dacă sunteţi femei să alegeţi terapeuţi tot femei, să nu acceptaţi bărbaţi. Puteţi merge la Hollistic Massage Centre (sunt primii pe TripAdvisor), nouă ne-au plăcut foarte mult.

Cafeaua bună de care vă spuneam este la restaurantul Moonpeak Espresso (tot primii pe TripAdvisor).

După Dharamsala am plecat la Solan, acolo unde se afla Bon/Menri Monastery, a călugărilor Bon. Bon este tradiţia originală tibetană, apărută înaintea tuturor celorlalte religii orientale. O mănăstire foarte frumoasă, într-un vârf de munte. În Solan am fost şi la cinema la un film hindus – Dangal – pe care l-am înţeles în totalitate, chiar dacă era în hindusă. Chiar vă recomand să-l vedeţi, e în producție cu Disney, iar subiectul este după un caz real, al luptătoarei la wrestling, Geeta, care a câştigat zeci de medalii pentru India la acest sport.

La Solan am filmat și exercițiile de yoga tibetane, pe care le puteți vedea mai jos.

Următoarea oprire a fost Haridwar, unde am participat la rugăciune, când dau drumul la flori pe Gange, iar apoi Rishikesh, capitala yogăi.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.