teachertraining2

Pranayama înseamnă controlul respiraţiei. Cu toate acestea, în textele Hatha Yoga se face legătura cu o interpretare mai amplă. Prana reprezintă forța vieții care stă la baza tuturor activităților, iar ayama înseamnă întregul câmp. Prin urmare, tehnicile de pranayama sunt practicate pentru a ne introduce în întregul câmp al forței vitale, omniprezent în fiecare clipă.

De ce este o practică cheie în Hatha yoga?

Forța vieții (prana) se deplasează în jurul parţilor corpului nostru prin canale specifice, care sunt numite nadis-uri. Există 3 nadis-uri principale: Pingala nadi, Ida nadi și Susumna nadi. Cu alte cuvinte avem canalul drept, masculin, yang, avem canalul stâng, feminin, yin și avem canalul central.

Pingala Nadi, Soarele și Ha de la Hatha

Toate activitățile din viaţă care au nevoie de energie pentru a fi realizate și pentru a ofei căldură sunt legate de Pingala Nadi. Acest canal pornește de pe partea dreaptă a bazei coloanei vertebrale și se termină în nara dreaptă. Aceasta are ca un simbol Soarele și este legată de Ha, în hatha.

Ida Nadi, Luna şi THA de la Hatha

Activitățile care au nevoie de energie pentru a fi conservate, iar ca şi consecinţa eliberează răceala sunt legate de Ida Nadi. Acest canal pornește de pe partea stângă a bazei coloanei vertebrale și se termină în nara stângă. Ea are Luna ca simbol și este legată de termenul de THA, în hatha.

Pe ambele canale se circulă de jos în sus în spirală, ceea ce înseamnă că se deplasează de la dreapta la stânga la dreapta și așa mai departe. Cuvântul Hatha reprezintă aceste două canale opuse (nadis), Soarele și Luna și, într-o perspectivă mai largă, înseamnă procesul de armonizare în scopul de a ajunge la echilibrul final. Prin pranayama noi nu facem altceva decât să echilibrăm suflurile, canalul stâng cu cel drept și astfel să atingem starea androgină, starea dumnezeiască. Rezultatul final este echilibrul canalelor și deschiderea lui Susuma Nadi.

Susumna nadi este canalul care se află pe mijlocul coloanei vertebrale. Trezirea energiei Kundalini înseamnă deschiderea acestui canal principal. Acest proces aduce cu sine o transformare completă care duce la realizarea scopului final al şedinţei de Yoga. Putem înțelege realizarea aceasta ca experiența recunoașterii de unicitate și de totalitate. Acest lucru este atins atunci când Kundalini s-a deplasat în sus prin Susumna nadi și a atins cel mai înalt centru din creier.

Pranayama, prin urmare, este o practică majoră care echilibrează canalele noastre energetice (nadis) și asistă energia Kundalini în calea finală către iluminare.

Etimologia pranayama

Dacă am căuta etimologia cuvântului Pranayama am găsi următoarele cuvinte: puraka, kumbhaka e recaka. Cuvântul puraka este folosit pentru inspiraţie și recaka, pentru expiraţie. Kumbhaka se referă la partea tehnicii pranayama în care practicianul reține respirația, fie înainte de inspiraţie, fie după. Precum tehnicile de pranayama sunt esențiale pentru Hatha yoga, aşa este şi retenţia pentru tehnica pranayama. De fapt în asta și constau tehnicile de respirație: în acea retenție pe plin sau pe vid, acela fiind momentul în care putem pătrunde în planurile subtile.

De ce este de retenția atât de importantă?

Mintea și emoțiile sunt foarte dificil de controlat. Cu toate acestea, este mult mai simplu (deși nu este ușor) să ne manipulăm respirația. Respirația și mintea se afla într-o relaţie foarte strânsă: temperează una din ele şi va fi afectată şi cealaltă indirect. Acest lucru se poate observa cu ușurință în momentul în care cineva are un atac de panică: respiraţia devine rapidă, superficială și de multe ori au nevoie de asistență medicală pentru a ajunge la o stare mai relaxată.

Deci, de ce controlul respirației este atât de important? Iată răspunsul lui Hatha Pradipika:

Atâta timp cât respirația continuă, mintea funcţionează, dar când se oprește, aceasta devine nefuncţională și yoghinul nu se mai poate mişca. De aceea, acesta ar trebui să se limiteze respiraţia”.

Kumbhaka este lăudata și considerată o parte esențială a pranayamei în majoritatea scripturilor de hatha yoga. Această parte a tehnicilor de respirație este considerată a fi strâns legată de trezirea energiei Kundalini. Cu cât ne oprim pe o perioadă mai lungă respirația cu atât mintea se liniștește.

O întrebare și mai fundamentală este motivul pentru care ne dorim ca mintea noastră să devină constantă și tăcută. Cu alte cuvinte, de ce vrem ca murmurul interior să oprească sau să fie eliberat?

Toate tehnicile de yoga au în vedere aducerea tăcerii nu numai la nivelul corpului, dar, de asemenea, la cele mai subtile straturi ale noastre (emoția, mintea și intelectul). Curăţarea canalelor noastre pranice reprezintă, de asemenea, o etapă pentru a ajunge la această tăcere: în cazul în care totul curge frumos, structura noastră psiho-fizică va cere mai puțin atenția noastră.

Numai prin tăcere putem începe explorarea și experimentarea a cine suntem cu adevărat dincolo de ceea ce am fost condiţionaţi și învăţaţi să fim.

Pranayama și adaptările sale moderne

În prezent, practicile pranayama în cea mai mare parte provin din literatura Hatha yoga. Cu toate că acestea sunt derivate din aceste scripturi, ele nu includ în mod necesar reținerea respirației în tehnicile lor. Un bun exemplu este adaptarea care a avut loc în cazul practici „Ujjayi”: un segment al kumbhaka ujjayi a fost utilizat în cursuri de yoga, deoarece guru Ashtanga Vinyasa Yoga (un stil modern de practică yoga), a combinat asta cu mișcările corpului specifice.

Este foarte important de remarcat că practica pranayama fără retenție nu înseamnă că beneficiile lipsesc. Conștientizarea respirației și prima etapă a pranayamei în sine aduc o multitudine de beneficii pentru starea de spirit, starea mentală şi starea generală de sănătate. De fapt, începătorii sunt sfătuiți să practice fără nicio retenție de respirație timp de cel puțin 3 luni și sub îndrumarea unui cadru didactic cu experiență. Acesta este cursul firesc al lucrurilor, începem cu yoga, continuăm cu pranayama și abia apoi facem meditație.

Este pranayama utilă fără retenție?

Există mai multe tehnici de pranayama și toate acestea aduc multe beneficii chiar și fără reținere. Pentru starea generală de sănătate și a bunăstării, pranayama fără retenție este, de fapt, mai mult decât suficient. Reținerile sunt, de obicei, pentru cei care au ales Hatha yoga ca și practica spirituală, deoarece aceasta este conectată la trezirea energiei noastre primare (kundalini).

Ce efecte are pranayama fără retenție?

Putem rezuma totul printr-o listă de beneficii uimitoare:

  • Respirația normală oferă un masaj blând rinichilor și intestinelor. În timpul tehnicilor de Pranayama acest masaj este mai intens și ajută la eliminarea toxinelor. Mai mult decât atât, nervii și mușchii care controlează aceste funcții ale organelor se tonifică.
  • Este un mit acela de a absorbi mai mult oxigen în timpul pranayamei. Cu toate acestea, plămânii sunt bine antrenaţi și aduşi la potențialul lor maxim. Aceasta induce practicantului să aibă o respirație mai bună pentru restul zilei şi, ca urmare, o oxigenare mai mare!
  • Stomacul, pancreasul și ficatul sunt de asemenea masate, astfel se îmbunătăţeşte digestia și absorbția alimentelor. Ca un efect pozitiv, sângele nostru are mai mult oxigen și mai multe substanțe nutritive, ceea ce înseamnă că este de calitate și poate sprijini diferitele sisteme și organe pentru a lucra mai eficient!
  • În timpul pranayama, diafragma, de asemenea, masează inima. Mai mult decât atât, bhastrika (o tehnică de pranayama) îmbunătățește circulația prin vibrațiile pe care le creează și sunt răspândite la toate țesuturile, inclusiv vene, artere şi capilare.
  • Nervii sunt aprovizionaţi cu sânge, care oferă un impuls mai mare pentru sistemul nervos. Dar asta nu e tot! După cum arată un studiu, concentrarea pe respiraţia profundă lentă ajuta la îmbunătățirea sistemului nervos autonom care funcționează prin activarea crescută a sistemului nervos parasimpatic.

Majoritatea tehnicilor de pranayama funcționează prin încetinirea respirației. Cu toate că cercetătorii încă se concentrează pe înțelegerea modului în care funcționează, este cunoscut faptul că, atunci când ne încetinim respirația se reduce efectul de stres și presiune asupra organismului, care îmbunătățește sănătatea fizică și mentală.

Practica modernă de yoga a fost dovedită a fi un instrument excelent pentru a gestiona starea de spirit, care ne ajuta să ne simţim mai bine. Nu este de mirare că yoga continuă să fie descoperită de Occident ca terapie complementară pentru stres, depresie şi cancer.

Vă aștept la orele de yoga din fiecare săptămână de la 19.30: miercuri la Yucca Wellness Center și joi la VEG Studio, unde veți învăța și tehnici de pranayama.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.