Puterea prezentului a lui Eckhart Tolle reprezintă prima carte spirituală pe care am citit-o. De atunci șirul acestora a tot continuat, iar acum după ceva timp mi-am dat seama că orice carte, la fel ca și orice lucru are vremea ei. Nu întâmplător am citit-o prima, la început de drum cred că este printre cele mai potrivite, este ușoară, pe înțelesul tuturor, extrem de logică și cu învățături ce se pot aplica foarte simplu în viața de zi cu zi.

Cărțile asemenea tuturor lucrurilor ce ne înconjoară sunt și ele tot o formă de energie, pe care autorul o încarcă în timp ce o scrie. De aceea și există cărți care îți dau o stare foarte bună, unele care îți dau o stare proastă. Pe de altă parte în funcție de nivelul tău de vibrație (în traducere de înțelegere) unele cărți pot părea mai ușoare sau mai grele. De exemplu au fost cărți pe care le-am început, dar de abia le citeam, înaintam foarte greu, iar la un moment dat pur și simplu s-a realizat saltul și le-am citit imediat. Sau au fost cărți care mi s-au părut încărcate de o energie foarte joasă la care am renunțat după primele 20 de pagini.

În fine să revenim acum la ce spune Eckhart Tolle în cărțile sale și ce lecții poți învăța de la el.

  1. Prezentul este de neprețuit, momentul este acum. Profită de el.

“Timpul nu este prețios, pentru că este doar o iluzie. Ceea ce percepi ca fiind prețios nu este timpul, dar acel moment care este în afara acestuia: Prezentul. Acesta este cu adevărat prețios, cel mai prețios lucru ce există.”

“Imediat ce te arunci în prezent, nefericirea și grijile se dizolvă, iar viața începe să curgă cu bucurie și ușurință. Atunci când acționezi conștient de momentul prezent, tot ce faci devine plin de calitate, grijă și dragoste – chiar și cea mai simplă acțiune.”

“Majoritatea omenilor nu sunt prezenți mai niciodată, inconștient ei cred că momentul următor este mai important decât cel prezent. Și astfel își ratează întreaga viață, care se desfășoară aici și acum.”

“Oamenii nu realizează că prezentul este tot ceea ce exită, nu există trecut sau viitor, decât amintiri sau anticipări.”

  1. Fii prezent în acest moment, oriunde te-ai afla.

“Oriunde ești, fii cu totul acolo. Dacă prezentul este greu de suportat și te face nefericit ai trei opțiuni: elimină acea situație, schimb-o sau accept-o. Dacă vrei să fii responsabil de viața ta, trebuie să alegi o variantă acum. Apoi să accepți consecințele.”

  1. Spune DA vieții.

“Acceptarea poate părea o acțiune pasivă, dar în realitate aduce ceva cu totul nou în lume. Acea pace, o energie subtilă, care este prezența.”

“Acceptă – apoi acționează. Indiferent de ceea ce conține momentul prezent, accept-o ca și când ai fi ales-o. Întotdeauna încearcă să lucrezi cu situațiile, nu împotriva lor.”

  1. Universul te ajută să evoluezi.

“Viața îți va oferi acele experiențe care îți sunt cel mai de ajutor pentru evoluția conștiinței tale. Cum știi de ce experiențe ai nevoie? Pentru că aceasta este experiența pe care o trăiești acum.”

  1. Nu fii așa serios tot timpul.

“Viața nu este atât de serioasă precum o face mintea să pară.”

  1. Dragostea nu e un lucru pe care găsești în afara ta.

“Dragoste este o stare a Sinelui. Dragostea ta nu se găsește în interior, se află în adâncul tău. Nu poți vreodată să o pierzi și nici ea nu te părește.”

  1. Nu te focusa pe lucrurile negative.

“Oamenii tind să se gândească mai mult la lucrurile negative decât la cele pozitive. Astfel mintea devine obsedată de lucrurile negative, de judecăți, vină, anxietate produse de gândurile despre viitor.”

  1. Văitarea te transformă în victimă. Atât.

“Atunci când te plângi înseamnă că nu accepți situația care este. Iar acest lucru nu face decât să te încarce de energie negativă. Când te plângi devii o victimă. Când acționezi puterea e în mâinile tale.”

  1. Respectă trecutul, dar nu rămâne acolo.

“Există o linie fină între a respecta trecutul și a rămâne blocat în el. De exemplu, îți poți recunoște greșellile, învăța din ele, merge mai departe și concetra pe prezent. Se numește iertare de sine.”

  1. Este nevoie de curaj pentru a te detașa.

“Uneori detașarea este un act de putere mai mare decât rezistența și apărarea.”

“Unele schimbări par negative doar la suprafață, în curând vei realiza că au fost necesare pentru a crea spațiu care să fie ocupat de ceva nou.”

  1. Definește realitatea pentru tine, nu pentru alții.

“A te defini prin gânduri înseamnă a te limita.”

“Renunță la a te mai defini pe tine sau pe alții. Nu vei muri, nici nu vei învia. Nu mai fi preocupat de cum te văd alții. Atunci când te definesc ei înșiși se limitează, este problema lor. De fiecare dată când interacționezi cu oameni, nu juca doar un rol funcțional, ci un prezență conștientă. Poți pierde doar un lucru pe care îl ai, nu poți pierde un lucru care ești.”

  1. Ești mai mult decât mintea ta. Sinele tău este mai important.

“A te identifica cu mintea înseamnă a fi prins în timp: compulsia de a trăi exclusiv prin intermediul amintirilor și anticipărilor.”

“A te cunoaște drept Sine din spatele gânditorului, calmul din spatele zgomotului mental, dragostea și bucuria din spatele durerii, aici este libertatea, salvarea și iluminarea.”

“Plictiseala, furia, tristețea, frică nu sunt ale noastre. Acestea sunt stări ale minții umane. Ele vin și pleacă. Nimic din ce pleacă și vine este Sinele.”

“Începutul libertății este când realizezi că tu nu ești mintea ta, gânditorul. În momentul în care devii un observator care privește gânditorul, un nivel superior de conștiință se activează. Începi să realizezi că există un vast tărâm al cunoașterii dincolo de gânduri și că aceste gânduri sunt doar o mică parte a acelei inteligențe. Realizezi de asemenea că toate lucruri care contază cu adevărat – frumusețea, dragostea, creativitatea, bucuria, pacea interioară – pornesc de dincolo de minte. Începi atunci să te trezești.”

  1. Acolo unde există dragoste autentică egoul dispare.

“O relație autentică nu este dominată de ego. Într-o relație autentică există un flux continuu, deschis, vigilent din care nu lipsește nimic.”

  1. Lucrurile la care opui rezistență persistă.

“A nu opune rezistență vieții înseamnă a fi într-o stare de grație și lumină. Această stare nu este dependentă de anumite lucruri, bune sau rele. Pare un paradox, dar atunci când depedența interioară dispare, condițiile exterioare ale vieții tale se îmbunătățesc. Lucruri, oameni sau situații care credeai că îți aduc fericirea acum vin către tine fără niciun efort și ești liber să le apreciezi și să te bucuri de ele – cât timp durează.”

“Orice lucru împotriva căruia lupți, întărești în tine, iar lucrurile cărora opui rezistență persistă.”

  1. Puterea nu e forță. Este slăbiciune.

“Puterea asupra altora este slăbiciune deghizată în forță. Adevărata putere este în interior și e la îndemâna ta acum.”

  1. Depedența începe cu suferință și tot acolo se și termină.

“Fiecare dependență se naște dintr-un refuz inconștient de a înfrunta și trece peste propria durere. Fiecare dependență începe și se termină cu durerea. Indiferent de substanța dependenței – alcool, droguri, mâncare, o persoană – folosești ceva sau pe cineva să-ți ascunzi durerea.”

  1. Fii tu însuți mereu.

“Interacțiunile umane autentice devin imposibile atunci când te pierzi într-un rol.”

  1. Îl vedem pe Dumnezeu așa cum suntem noi, nu invers.

“Omul l-a închipuit pe Dumnezeu după propria sa imagine …”

  1. Nu vei găsi fericirea căutând-o.

“Nu căuta fericirea. Dacă o cauți, nu o vei găsi întrucât căutarea se află în antiteză cu fericirea.”

“Există vreo diferență între fericire și pacea interioară? Da. Fericirea depinde de condiții percepute ca fiind pozitive, pacea interioară nu.”

  1. Culegi ceea ce sădești.

“Ceea ce faci pentru alții, faci pentru.”

  1. Orice acțiune este de multe ori mai bună decât nicio acțiune.

“Orice acțiune este deseori mai bună decât nicio acâione, mai ales dacă te afli într-o situație nefericită de mai mult timp. Dacă este o greșeală, măcar ai putea învăța din ea, moment în care ea nu mai devine o greșeală. Dacă rămâi blocat, nu înveți nimic.”

  1. Folosește-ți mintea, este instrumentul tău cel mai puternic.

“Mintea este un superb instrument dacă este folosit corect. Folosit în mod greșit devine foarte destructiv.”

  1. Nu-ți irosi viața îngrijorându-te.

“Îngrijorarea pare necesară dar nu servește niciunui scop folositor.”

  1. Dacă nu ne reinventăm nu putem schimba lumea.

“Umanitatea se află acum în fața unei alegeri: evoluție sau extinctie. Dacă structura minții umane rămâne neschimbată, vom ajunge să recreăm aceeași lume, aceleași lucruri rele, acele disfuncționalități.”

 Sursa: Purposefairy.com

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.