Curiozitatea asupra fluctuațiilor emoționale ale minții este o întrebare existențială comună printre oameni. Filozofia yoga invită la o explorare profundă a interiorului, denumită prakrti, ceea ce înseamnă „natură” sau „materia primitivă înnăscută”, formată din trei gunas interdependente sau energii, calități sau atribute. Aceste gunas sunt rajas, tamas și sattva.

Fiecare dintre gunas cuprinde mult mai mult decât traducerile oferite astăzi:

        rajas cuprind energia, activitatea, pasiunea, agitația și mișcarea;

        tamas simbolizează întunericul, greutatea, lenea, stabilitatea și materialitatea;

        sattva întruchipează lumina, echilibrul, armonia, conștientizarea și bunăstarea.

Furia, așa cum este interpretată în teoria yoghină

Conform teoriei yoga, furia apare din cauzaenergiei rajas în exces. Energia rajas este importantă, căci fără ea, nu s-ar acționa și nu s-ar realiza prea multe lucruri. Cu toate acestea, prea multă energie rajas poate duce la comportamente agresive, critici, cruzime, ostilitate, ură, nerăbdare, resentimente, violență și multe alte trăiri negative și distrugătoare ale furiei.

În timp ce furia poate fi benefică dacă este exprimată și abordată corespunzător, furia necontrolată afectează negativ nu numai mintea, ci și corpul și relațiile fizice. Furia declanșează răspunsul la luptă, care inundă corpul cu hormoni de stres, iar efectele fizice pe termen lung ale furiei necontrolate includ anxietatea, depresia, tensiunea arterială ridicată, durerea de cap, atac de cord și scăderea răspunsului imun.

Furia necontrolată concurează direct cu principiul yoghic al lui Ahimsa sau cu nonviolența față de toate lucrurile vii și poate duce la probleme la locul de muncă, la confruntări fizice și la împiedicarea emoțională a oamenilor.

Furia este o emoție universală, iar energia rajas este înnăscută, prin urmare, este important să se cultive modalități sănătoase de a gestiona și de a elimina furia înainte ca această energie să scape de sub control.

Iată câteva modalități de yoga, pentru a gestiona și a face față furiei:

1. Svadhyaya – Studiază-te  atunci când te simți supărat

Primul pas în gestionarea și tratarea furiei este practica Svadhyaya sau studiul de sine, pentru a observa când te simți furios. În primul rând, fii doar un martor al emoției și apoi începe să acorzi atenție detaliilor. Observă ce a declanșat furia și ce se poate schimba. Dacă este posibil, notează toate detaliile pentru a le putea analiza mai bine.

2. Saucha – Practică consumul de alimente sănătoase pentru a te elibera de furie și echilibrează-ți corpul din interior

Acordă-ți  timp pentru a-ți cerceta dosha și, dacă este posibil, programează-ți  o consultație ayurvedică cu un profesionist instruit. Prin alegerea unei alimentații sănătoase și curate, practică Saucha sau curățenia. Este ușor să vezi cum alimentele afectează foarte mult corpul nostru fizic, deci nu este o surpriză impactul semnificativ al alimentelor asupra corpului mental.

Alimentele prelucrate, pline de conservanți, aditivi și pesticide, fac rău corpului nostru și creează o stare de agitație. În plus, anumite alimente sunt bogate în energie rajas și stimulează organismul.

Alimentele și stimulantele, cum ar fi mirodeniile, uleiuri fierbinți, cafea, ciocolată și carne sporesc căldura și energia rajas din organism, care este asociată cu sentimente crescute de furie.

3. Isvara Pranidhana – Crede în ceva mai mare decât tine

Furia poate fi o sursă de învățare și poate aduce conștientizarea părților umbrite din noi înșine. Dalai Lama a spus odată că: „Putem vedea furia subconștientă ca lipsă de conștientizare, dar și ca o interpretare greșită a realității”.

Atunci când furia este abordată cu atenție, cu bunătate iubitoare și non-atașament, ea poate acționa ca o rampă de lansare pentru a ne ajuta să explorăm adâncimile psihicului nostru și să construim o relație cu ceva mai mare decât ceea ce mintea noastră poate gândi ca „realitate”. Prin practicarea Isvara Pranidhana, renunțarea la o ființă superioară sau contemplarea unei puteri superioare, furia va pune mai puțin accentul pe durere și va deveni mai mult o metodă de creștere și învățare.

4. Asana – Întoarce situația și privește furia dintr-un unghi invers

Un lucru amuzant: organismul nu poate fi relaxat şi tensionat în acelaşi timp. Încercarea de a te relaxa, rareori combate furia. Asana este una dintre cele mai rapide și mai distractive metode de eliberare a mâniei. Este greu să fii supărat când încerci să te echilibrezi în Bakasana (poziția cioară) sau Sirsasana (statul în cap).

Stai cu capul în jos 30 de secunde-1 minut  și observă că lumea începe să arate diferit.

5. Pranayama – Tehnici de respirație pentru a echilibra corpul și a elibera tensiunea indusă de furie

În timp ce practica Asana poate ajuta în anumite situații, există încă momente în care pur și simplu nu va funcționa statul în cap. În schimb, poți practica tehnicile de pranayama, cum ar fi Nadi Shodhana Pranayama (Respirația alternativă prin nări), pentru a ajuta la calmarea sistemului nervos și a elibera tensiunea indusă de furie.

Cu toate acestea, alege-ți pranayama cu înțelepciune. De exemplu, Kapalbhati Pranayama încurajează mai mult energia rajas.

Aceste cinci modalități de a gestiona și de a face față furiei sunt inspirate din yoga pentru practica zilnică. Crearea unei rutine de somn este, de asemenea, o modalitate excelentă care te va ajuta să-ți gestionezi și să-ți echilibrezi emoțiile. Evitarea bârfei este o altă modalitate excelentă de a evita declanșarea furiei comune, cum ar fi minciunile și frustrările, plus o modalitate de a practica Satya sau adevărul.

Dacă ai nevoie de sfaturi personalizate și vrei să practici aceste modalități alături de un specialist, te aștept la clasele de yoga, luni, miercuri și vineri, la Centru Holistic Tummo Reiki, aflat în zona Floreasca. Mai multe detalii pe www.scoalaiubirii.ro sau www.tummoreiki.ro.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.