shutterstock_53192425-672x372

Yoga, împreună cu alte practici spirituale, poate părea învăluită în mister pentru cineva care începe să o exploreze pentru prima dată. Toată lumea pare să știe ce face, există simboluri aparent ciudate care apar peste tot și poate fi dificil să simți că ai înțeles pe deplin totul, ca să nu vorbim despre a aprecia semnificația și importanța acestor simboluri.

Datorită internetului și ușurinței de a călători în jurul lumii, și în special în Asia, locul de unde provin multe dintre aceste practici spirituale, aceste simboluri pătrund din ce în ce mai mult in cultura populară și apar în mod repetat în fluxul nostru de conștiință.

Ghidul începătorului în simbolurile yoga

S-ar putea să recunoști unele dintre simbolurile de mai jos, în timp ce altele pot fi complet noi pentru tine, dar vom explora împreună rădăcinile lor în istorie, cum au ajuns să fie atât de importante pentru practica yoga, precum și modul în care acestea te-ar putea ajuta în călătoria personală.

Aum sau Om

Screen-Shot-2016-07-13-at-5_53_19-PM

Acesta este un simbol sacru care reprezintă vibrația, sunetul și conștiința universului. Este foarte răspândit datorită rezonanței sale centrale și importanței pentru yoga, în special pentru sunetul emis. Dacă rogi un copil să îți arate cum meditează, acesta va sta probabil cu picioarele încrucișate, cu ochii închiși, scandând „ommmm”.

Motivul pentru care acest sunet este atât de important în yoga este pentru că se crede că crearea universului a început cu o vibrație, care a devenit sunetul „Om”, sunetul primordial. Acest concept provine din religiile indiene, precum budismul, hinduismul și jainismul.

Semnul scris simbolizează, de asemenea, diferitele stări ale vieții noastre: treaz, adormit și starea de veghe. A este starea noastră de trezire, cu experiența celor cinci simțuri, U este starea noastră de vis, de veghe, și M reprezintă un somn profund și conștiința noastră ascunsă.

Starea Transcedentală este starea finală reprezentată în AUM (reprezentată de diamantul din partea de sus a simbolului). Aceasta reprezintă auto-luminarea – cea mai rară dintre toate stările umane – și este reprezentat de tăcerea după Aum. Nu numai sunetul în sine este important în meditație, o persoană trebuie să acorde atenție și tăcerii din urma sunetului. Vă recomand să citiți articolul detaliat despre acest simbol AUM.

Buddha

CE_Buddha_quotes Buddha înseamnă „cel care este treaz” și probabil toată lumea recunoaște această divinitate. Dar povestea lui dezvăluie de ce este un pion central pentru practicile de meditație și yoga și de ce prezența sa simbolică este atât de importantă pentru meditație. Buddha s-a născut în Nepal, în Siddartha Gautanana, în anul 623 î.Hr. într-o familie regală. Viața lui a fost privilegiată, fiind un prinț, dar cu toate acestea, atunci când a decis să părăsească regatul, el a fost brusc confruntat cu realitățile dure ale vieții, cum ar fi moartea, sărăcia și suferința. Din dorința de a înțelege mai mult; de ce oamenii suferă sau dacă acest fenomen poate fi oprit, el a colindat Pământul ca un om sfânt care preda meditația și starea austeră care aproape l-au făcut să moară de foame. În acel moment, când a înțeles că nu acela este scopul, el a început să mănânce din nou, s-a așezat sub copacul Bodhi, unde a jurat să rămână până când va găsi iluminarea. După 40 de zile, el a găsit libertatea în iluminare și a continuat să călătorească în lume, predând ceea ce a învățat. Dedicarea lui pentru căutarea iluminării este motivul pentru care descrierea lui este atât de importantă pentru meditatie și yoga.

Mâna lui Hamsa

43595201-Ornate-hand-drawn-hamsa-Popular-Arabic-and-Jewish-amulet-Stock-Vector Se crede că acest simbol special își are originea în Orientul Mijlociu antic ca un simbol protector pentru o veche zeiță din Orientul Mijlociu. În prezent, este folosit de mai multe credințe pentru a proteja împotriva „ochiului rău” – un semn de ghinion, duhuri și energii rele. În unele spații sacre s-ar este posibil să observați acest simbol pe pereți, asigurând că spațiul este sigur pentru toată lumea și protejat de spirite malefice.

Chakrele

11_How-The-7-Chakras-Influence-Our-Endocrinal-System Chakra este un cuvânt sanscrit care înseamnă „roată” și este un sistem care își are originea în India, prin preajma anilor 1500 – 500 Î.H. Fiecare chakră este un centru de energie în organism, care se învârte ca o roată (de unde și numele). În cazul în care se învarte prea repede sau prea lent, acest lucru înseamnă că este dezechilibrată, afectând modul în care funcționează și, la rândul lor, având impact asupra ta. Lucrând zilnic la aspecte precum stresul, oboseala și boala, prin intermediul practicilor spirituale puteți începe să aduceți fiecare chakră înapoi în echilibru, restabilindu-ți astfel și echilibrul vieții. Am un articol special pe acest subiect al chakrelor.

Mandala

Screen-Shot-2016-07-13-at-5_49_06-PM Acest simbol a făcut cu siguranță o renaștere modernă întrucât mulți oameni au preluat simbolul, transformându-l într-un tatuaj sau desene, astfel este posibil să fii deja familiarizat cu el. Numele provine din vechea sanscrită și înseamnă „cerc”, fiind o reprezentare a universului. Mandalele sunt de obicei complexe și frumos texturate; echilibrate și armonizate, iar acest lucru simbolizează în continuare legătura noastră profundă unul cu altul în umanitate, precum și cu universul mai larg. Fiecare Mandala are propria semnificație și poate fi folosită pentru meditație. Acest lucru funcționează prin concentrarea atenției asupra unei singure imagine (sau vizualizarea uneia). Din cauza desăvârșirii concentrice și geometrice a simbolului, aceasta ajută să atragă atenția spre interior, elevând conștiința de sine.

Zeitatea Ganesha

05 Una dintre cele mai bine cunoscute din rândul zeităților hinduse, Ganesha este cunoscut pentru îndepărtarea obstacolelor și aducerea de prosperitate. Mai este știut și sub numele de Regele Îngerilor, care oferă protecție și îndrumare. El este descris ca având un cap imens de elefant, care simbolizează înțelepciunea și inteligența. Ochii lui mici, profunzi, îi permit să vadă problemele înainte ca acestea să apară, iar urechile sale mari și gura mică să îi permită să asculte mai mult și să vorbească mai puțin. El este reprezentat ca având un colț rupt, reprezentând sacrificiul, iar uneori este ilustrat cu un șoarece la picioare, controlându-se și rezistând ispitei. El are un stomac mare pentru a digera atât binele și răul din viață și poartă un topor pentru a tăia legăturile de atașament. Toate aceste simboluri sunt importante și ne pot învăța lecții pe care să le aplicăm în viață: De aceea Ganesha este o figură centrală în yoga și meditație, care are avantaje atât de dezvoltare fizică, cât și mentală.

Lotusul

Screen-Shot-2016-07-13-at-5_49_18-PM

Aceasta floare este un simbol spiritual puternic, prezent în special în religiile hinduse și budiste. Originar din Asia de Sud și Australia, este floarea națională a Indiei, care apare în întreaga artă și mitologie indiană antică. Această rezonanță și istorie profundă cu India îl plasează într-o poziție vitală în practici precum meditația, acest lucru fiind văzut ca adevărat mai ales prin faptul că împrumută numele său la una dintre pozițiile meditative cele mai comune.

Un alt motiv pentru care este atât de important se datorează biologiei florii; ea are rădăcini în noroi în partea de jos a fluxurilor și iazurilor, dar crește ca o floare frumoasă, în ciuda acestor origini. Din această cauză, este un simbol că putem depăși provocările în călătoria noastră și putem înflori în frumusețe. Chiar și chakrele sunt de fapt reprezentați metoforic sub forma unor lotuși.

Sper că ți-a plăcut articolul de azi, vei ține minte aceste simboluri, te vei înconjura de ele și de energiile care le pot aduce spațiului tău meditativ și vei începe să profiți de beneficii. Istoria milenară pe care aceste simboluri o poartă cu siguranță te va sprijini.

970X90

 Te așteptăm la orele de yoga, luni, miercuri și vineri, de la 19:30 la Centrul Holistic Tummo Reiki, dar și la taberele organizate de Școala Iubirii, următoarea tabară va fi Retragearea Spirituală în tăcere la YOUness Wellness Clinic, pe 16-19 iunie.

Sursa:

https://malakamala.com/

http://www.iloveindia.com/

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.