kentmacdonald-5-640x425

Pentru azi am mai degrabă un eseu, decât un articol, așa că pregătește-te pentru puțină citire. De când tot scriu despre spiritualitate, nu cred că am explicat vreodată ce înseamnă această credință, acest mod de a te raporta la univers și la viață și care sunt diferențele față de religie. Am găsit de asemenea și mai multe studii care arată că oamenii spirituali și/ sau religioși sunt mai fericiți, iar asta ți-o pot confirma și eu pe deplin.

Deepak Chopra, americanul de origine indiană, cu cele mai multe best sellere la activ spune astfel: ”Religia este credința în experiența altcuiva. Spiritualitate înseamnă a avea și a crede în propria experință”. Probabil că acest citat sintetizează cel mai bine diferența.

Oamenii înțeleg spiritualitatea ca pe ceva ciudat și misterios. Chiar se cunuie să o diferențieze de religie și asta poate pentru că societatea modernă se teme de a nu fi manipulată și există o lipsă de informații privind subiectele ce nu pot fi palpabile și explicabile pentru mintea noastră. Este oarecum hilar, dacă ne gândim că spiritualitatea este probabil cel mai natural lucru ce există, este pur și simplu conștientizarea faptului că suntem mai mult decât un corp, că suntem un suflet ce abundă în infinite posibilități.

Pentru a înțelege cu ușurință spiritualitatea și cât de naturală este ea, mai jos am selectat câteva puncte centrale ce o diferențiează de religie, iar apoi vom vorbi și despre similitudinile cu acestea pentru că în final religia tot din spiritualitate pleacă, dar trecută prin atâtea filtre omenești a ajuns la noi așa cum o cunoaștem astăzi, influențată și ea de ego-ul și interesele oamenilor.

Spiritualitatea nu are reguli. În comparație cu urmarea unei idiologii sau unui set de reguli, spiritualitatea te îndeamnă să-ți asculți inima, intuiția, să acționezi corect față de tine și cei din jurul tău. Spiritualitatea te eliberează să fii cât de bun poți fără să te amenințe cu vreo pedeapsă sau să-ți promită vreo recompensă. Recompensa este pura ta fericire interioară.

Spiritualitatea se bazează doar pe dragoste, nu și frică. În religie există multă frică. Frica de consecințele acțiunilor tale, frica de ce se va întâmpla după ce mori dacă nu trăiești după anumite reguli. Spiritualitatea are la bază doar dragostea, te încurajează să te concetrezi pe ceea ce este bun și să acționezi doar din dragoste. Acesta este un lucru esențial pentru că multe decizii luate din teamă vor dăuna sufletului, în timp ce acele decizii luate din dragoste te vor face mai puternic și-ți vor hrăni sufletul. Desigur că și fiind spiritual ți se pot petrece lucruri mai puțin bune, dar doar atunci când acționezi în lipsa dragostei, este cursul natural al universului, se mai numește karmă. În final nu există cineva care te pedepsește sau te recompensează, tu ești cel care face acest lucru în funcție de ce sădești – bine sau rău.

Religia îți spune adevărul. Spiritualitatea te lasă să-l descoperi. În loc să-ți spună ce este alb sau negru în univers, cum am luat naștere și de ce suntem aici, Spiritualitatea te lasă să găsești singur răspunsul la aceste întrebări. Îți dă puterea de a găsi propriu adevăr și nu-ți impune limite cât de adânc poți merge în înțelegerea universului.

Religia separă, Spiritualitate unește. Pământul este plin de religie și fiecare consideră că povestea sa este cea autentică. Spiritualitatea vede adevărul în toate și le unește pentru că adevărul este același pentru toți, indiferent de unicitatea și diferențele dintre noi. Se concentrează pe calitatea mesajul divin pe care îl populează și nu pe diferențele detaliilor din idiologia fiecăreia. De aceea și noi, la Școala Iubirii, avem tehnici și învățături din toate religiile, fie că e hinduism, budism, creștinism, taoism, sufism, șamanism etc, pentru că fiecare are partea sa de adevăr și s-ar putea ca unii din noi să ne simțim mai apropiați de o filosofie sau alta. Destinația este aceeași pentru toți, iar căile până acolo sunt multiple. Important este să o găsești pe a ta.

Diferența dintre Karma și Pedeapsă. Am amintit mai sus despre ea, în loc să vorbească despre pedeapsă și amenințări cu iadul, Spiritualitate ne învăță ce este Karma. O mai știm și drept Legea Atracției, primești ceea ce dăruiești. De aceea spunem că în final contează doar ceea ce dăruiești, pentru că de primit oricum primești. Simplu și limpede.

Găsește-ți propria cale. Și despre ea v-am amintit mai sus. În loc de povești de demult despre îngeri și zei, Spiritualitatea te încurajează să-ți găsești propriu drum și să-ți creezi propria poveste. Astfel te pornești în călătoria iluminării unde singura limită ești tu. Te încurajează să-ți urmezi inima încotro te îndreaptă.

Religia s-a cristalizat din adâncă spiritualitate. Iisus, Profetul Mahomed de exemplu, ambii au avut călătorii spirituale puternice înainte de iniția propriile lor călătorii. Oamenii pot fi atât suflete frumoase, cât și religioase, atât timp cât nu există o separație între ele. Spiritualitatea ne aduce aminte că toți suntem una, că nu există limite, rase, culturi, că suntem toți frați, una și singura constantă din Univers este Dragostea. Referiri la spiritualitate sunt presărate și în Biblie:

”Fericiți sunt cei conștienți de nevoile spirituale” Matei 5:3

Iisus spune că ”Întregul Rai se află în tine”, ceea ce ne aduce mai aproape de faptul că spiritualitatea se află în fiecare dintre noi.

Poate religia aduce fericire?

Studiile realizate până acum concluzionează majoritatea că oamenii angrenați în comunități religioase au un nivel mai crescut al fericirii decât restul oamenilor. Profesorul Clark de la Paris School of Economics spune că religia poate oferi o soluție-tampon ce oferă un anumit nivel de protecție în față dezamăgirilor vieții. Un alt studiu realizat pe 60.000 de germani pe parcursul a 25 de ani a scos la iveală că a avea o anumită credință într-un sistem îți dă un țel, un obiectiv care este important pentru menținerea unui nivel crescut de fericire. Sociologii sunt de acord și ei că legătura din fericire și credință există, deși nimeni nu poate spune cu exactitate de ce. Andrew Clark, economist ce a participat în realizarea unui sondaj pe 30.000 europeni din 21 de țări spune că ”Nu știm exact dacă oamenii se duc la biserică pentru că sunt fericiți sau sunt fericiți pentru că merg la biserică”. Explicațiile empirice a legăturii dintre religie și fericire sunt multiple, printre ele se numără faptul că religia se concetrează pe binele suprem și pe aspectele pozitive ale vieții, ceea ce inconștient împinge individul în a-și crea o viață fericită și sănătoasă din punct de vedere emoțional.

Spiritualitatea și fericirea

Dr. Mark Holder de la Universitatea British Columbia, în urma unui studiu realizat privind legătura dintre spiritualitate, religie și fericire la copii, a ajuns la concluzia că acei copii care consideră că viețile lor au un scop și care dezvoltă relații de calitate (ambele indicatori ai spiritualității) sunt mai fericiți, în timp ce practicile religioase nu au un așa mare impact.

Deși este greu să ne bazăm pe date empirice atunci când măsurăm impactul spiritualitatății asupra fericirii noastre, se pare că această joacă un rol important. Spiritualitatea există în literatură, muzică, artă și până la un punct și în știință. Ne afectează modul de gândire, trăirile, comportamentul.

Biblia, Coranul, Budismul Zen, scripturile vechi cum sunt Upanishadele ne spun că Dumnezeu este calea fericirea. Dumnezeu este singura cale. Fie că găsești această fericire într-un context religios sau spiritual, până la urmă nici nu contează. Nici dacă te referi la această Ființă Supremă drept Dumnezeu, Allah, Buddha, Univers, Sursă, Conștiința Supremă. Ceea ce contează este Fericirea. Pentru că asta este tot ceea ce ne dorim fiecare din noi.

 Sursă foto:  Kent Macdonald – A World Between Worlds.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.