Wave House from CypherAudio on Vimeo.

Ai simțit vreodată fluturi in stomac sau ca și când ai avea un gol? Senzația aceea pe care o ai în stomac atunci când ești entuziasmat, îndrăgostit, supărat, nervos sau când afli un lucru care te debusolează. Știința a găsit o explicație logică pentru a face legătură între tractul gastrointestinal și emoții. Se pare că ar exista o rețea de neuroni în stomac, atât de mulți încât cercetătorii au denumit în glumă stomacul drept al doilea creier.

Pe lângă digestie, stomacul nostru are un rol important în menținerea stării de bine, dar și în dezvoltarea bolilor din întregul corp. Cu alte cuvinte ceea ce mănânci îți influențează starea mentală și emoțională.

Atât stomacul, cât și creierul sunt formate din același țesut, o secțiune se dezvoltă în sistemul nervos central (creierul), iar alta în sistemul nervos enteric (stomacul), conectate între ele de nervul Vag. O parte din hormonii și neutrotransmițătorii care se găsesc în creier se găsesc și în stomac. Sistemul nervos enteric controlează direct sistemul gastrointestinal, ajutându-te să simți stimulii exteriori și să acționezi în cauză.

Probioticele influențează activitatea cerebrală

Un studiu realizat la Universitatea din Los Angeles a scos la iveală că probioticele (bacteriile benefice) influențează activitatea creierului. Studiul a fost realizat pe 36 de femei cu vârste între 18 și 55 de ani, împărțite în trei grupe: prima grupă a consumat iaurt care conținea probiotice de două ori pe zi timp de o lună, recunoscut pentru beneficiile asupra tractului intestinal, a doua grupă a consumat un produs care arată și avea gust de iaurt, dar nu conținea probiotice, iar al treilea grup nu a consumat nimic.

După cele 4 săptămâni, s-a observat că femeile care au consumat iaurt probiotic au fost mult mai stabile din punct de vedere emoțional atunci când au fost expuse unor situații stresante.

Cercetătorii au explicat că schimbând mediul uzual al stomacului, schimbăm de fapt ceea ce se întâmplă la nivel cerebral. De asemenea mulți pacienți se plâng că odată cu problemele de stomac au apărut și depresia și stările de anxietate. Astfel studiul arată că legătura dintre stomac și creier este bilaterală, iar expresiile precum ești ceea ce mănânci și pietre în stomac capată acum noi dimensiuni.

Cum să-ți păstrezi un stomac sănătos

Pentru a-ți menține la nivel maxim de funcționare atât creierul principal, cât și cel secundar este nevoie să ai o dietă bogată în probiotice. Iaurtul este o sursă foarte bună, însă poate știi că există de asemenea numeroase studii și dovezi conform cărora lactatele nu sunt sănătoase, în sensul în care dezvoltă pe mucoasă celule cancerose. Dar cum alternative ne-au fost oferite la orice, avem un pământ atât de generos, mai jos găsești și alte surse de probiotice, în mare parte vegane.

  • Varza murată, de preferință făcută în casă, nepasteurizată, cu zahăr adăgat
  • Ceaiul de Kombucha, tot raw, nepasteurizat. Provine din ciupercă de kombucha care este formata dintr-o colonie de nu mai putin de 12 specii de microorganisme. Se găsește și în România.
  • Iaurt de cocos: rețete găsești din plin pe net, în principiu mixezi pulpă de nucă de cocos, cu probiotice capsule, apă și extract din stevie dacă vrei să fie dulce

Câteva sfaturi pentru un stomac sănătos

Nu sări peste micul dejun, chiar este cea mai importantă masă din zi. Un smoothie poate fi ideal, poți combina fructe cu câteva nuci de orice tip, lapte de cocos, de migdale, condimente și ai asigurat startul perfect pentru o nouă zi.

Evită alimentele acide: băuturile cu acid, cafeaua, alcoolul.

Mănâncă multe fructe. Sunt o sursă foarte bune de vitamine și enzime care îți vor menține sănătos sisemul digestiv.

Bea foarte multă apă, începe dimineața cu un pahar de apă călduță cu lămâie. De fapt toată apa consumată ar trebui să fie cu lămâie, pentru a o face mai alcalină. De fapt ăsta s-a dovedit a fi întreg principiul nutriției sănătoase. Trebuie să consumăm alimente cât mai alcaline.

Scade nivelul de stres și fă-ți timp zilnic pentru lucrurile care îți fac cu adevărat plăcere.

Relaxează-te, fă yoga, meditație, sport, toate te ajută să ai o minte sănătoasă și un stomac asemenea.

E bine că acum avem și dovezi științifice, poate așa vom crede ceea ce în medicina și tradiția orientală e un lucru uzual de sute de ani. Emoțiile se nasc la nivelul stomacului, acolo unde se află manipura, al treilea centru energetic, chakra plexului solar. Aceasta este asociată cu coordonarea sentimentelor și autocontrolul, cu voința, ego-ul, încrederea în sine și mândria. Dacă tu îți coordonezi emoțiile la nivelul stomacului este și normal să le resimți în această zonă.

Așa că ai grijă de stomacul tău, creierul îți va mulțumi!

Sursa: Earthweareone
Sursa video: Wave House este un film care mie mi-a vorbit despre legea rezonanței. Directorul artistic Justin Vin a colaborat cu echipa lui de artiști pentru a crea o casă a frumuseții, libertății prin tehnologia de care ne bucurăm astăzi. Muzica: John Black (cypheraud.io)

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.