1Retro-Futuristic-Digital-Collages-by-Khan-Nova1-640x319

Astăzi vorbim despre optimism, care pentru unii reprezintă o sugestie, pentru alții un stil de viață, cert este că indiferent de cum despicăm firul în patru, gândirea pozitivă are efecte demonstrate asupra sănătății fizice și mentale.

Puterea lucrurilor pozitive

Optimiștii tind să anticipeze cele mai bune rezultate oricare ar fi situația. Ca atunci când au un accident auto și se gândesc nu la dauna provocată, ci la faptul că aveau deja asigurare. Studiile arată că a privi partea plină a paharului face bine sănătății, carieri și vieții de cuplu. De asemenea optimiștii înregistrează rate mai mici în boli precum cancerul și afecțiunile cardiovasculare și au un sistem imunitar mai bun. Alte studii arată că beneficiile optimismului sunt și mai pronunțate în țările cu venit mediu mic și că ajută femeile în lupta cu cancerul la sân. Chiar și bătrânii care mențin aceste tipare mentale se refac mai bine după anumite probleme decât cei negativiștii.

Unii psihologi consideră că optimiștii tind să fie mai sănătoși pentru că reușesc să facă față mai bine situației atunci când nu-și ating obiectivele. Este de asemenea posibil ca aceștia să atribuie mai puțină semnificație evenimentelor stresante.

Însă beneficiile optimismului merg mai departe de armonia stării de sănătate. Ar putea exista o legătură între gândirea pozitivă și jobul visurilor tale. Optimiștii au de asemenea mai multe șanse să se afle într-o relație stabilă, bazată pe iubire.

Totul va fi bine: Care e planul de acțiune?

Unii psihologi consideră că poți învăța optimismul, alți experți afirmă că este o trăsătură de personalitate cu care te naști. Alți factori precum statutul socioeconomic și contextul cultural joacă și ei un rol. Multe studii au găsit o conexiune între pesimism și statutul economic precar, deși este încă neclar dacă situația economică îi face pe oameni mai pesimiști sau invers. Alte studii arată că majoritatea culturilor occidentale au o gândire mai pozitivă decât cele orientale, pentru că primii se concentrează mai mult pe dezvoltarea personală și se văd pe sine într-un mod mai pozitiv decât locuitorii zonei de est.

Înainte de a deveni persoana care spune mereu ”Totul este perfect”, ar trebui să știi că șii optimismul dus la extrem poate avea efecte negative. A aștepta tot ce-i mai bun în orice situația poate duce la neîndeplinirea așteptărilor. Unii experți spun că pesimismul defensiv ”Speră la ce e mai bun, dar pregătește-te pentru ce-i mai rău” – ajută oamenii să răspundă mai bine la dezamăgiri și reduce anxietatea.

Cum începi în a vedea jumătatea plină a paharului:

  • Caută binele din fiecare situație. Chiar și evenimentele care nu se petrec cum dorești au ceva bun în ele, totul este vid până la urmă și tu alegi semnificația fiecărei situații. S-ar putea să fie greu la început, dar privește cu atenție! (de exemplu: m-am pierdut pe drumul acesta, dar priveliștea este splendidă!)
  • Notează lucrurile bune. La finalul zilei, notează-ți lucrurile bune ce ți s-au petrecut. Acest obicei te va ajuta să apreciezi părțile bune ale vieții.
  • Fii plin de încredere când vorbești. De multe ori nu o situație anume ne determină o stare bună sau rea, dar felul în care vorbim despre ea. De exemplu dacă ai avut un examen foarte greu, a vorbi celorlalți despre cât de mult te-ai străduit te poate face să te simți mai bine.
  • Nu mai face comparații. A ne compara cu ceilalți și a fi invidioși sunt cele mai ușoare lucruri pe care le putem face. În schimb compară-te cu tine însuți și vezi dacă ești mai bun decât ieri, apreciază-ți calitățile și adu-ți aminte să-ți fii recunoscător.
  • Deține controlul. Studiile arată că oamenii se simt mai optimiști în legătură cu situațiile pe care le pot controla. Așa că amintește-ți mereu că tu ești responsabil de tot ce ți se petrece.
  • Zâmbește. Alte studii arată că participanții care au ținut un pix în gură (forțându-se inconștient să-și folosească mușchii implicați atunci când zâmbim) au perceput desenele animate mai haioase decât cei fără pix. Așa că zâmbetul nu e doar contagios, dar poate face situațiile să pară mai bune.
  • Fii echilibrat. Viața are suișuri și coborâșuri, așa că nu-ți face probleme dacă nu poți menține constante gândurile pozitive.

Eu cred că optimismul se învăță prin cultivarea unor gânduri și unor stări pozitive permanente. Optimismul este o alegere, uneori și o sugestie, dar până la urmă e mai bine să trăim într-o permanentă sugestie a fericirii, decât într-o stare tristă văzând doar partea goală a paharului. Plus că dacă luăm în considerare că totul în jurul nostru este o energie modelată de gândurile noastre, prea multe gânduri pozitive nu au cum să creeze decât o energie pozitivă manifestată în sănătate, carieră, viață de cuplu.

Spre final un zâmbet mi-aș dori de la voi 🙂

Sursa foto: Khan Nova

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.