Mi-am dat seama că în multe articole am vorbit despre energie şi centri subtili de forţă (chakre), dar niciodată nu le-am explicat pe-ndelete. Chakrele reprezintă aş zice prima noţiune pe care ar trebui să o înţelegi pentru a pătrunde în interiorul tău.

În microcosmosul fiinţei umane există şapte sisteme fundamentale complexe de emisie şi recepţie a celor şapte game fundamentale de vibraţii din Macrocosmos. Aceste sisteme fundamentale sunt cunoscute sub numele de chakra-e sau focare de putere, iar ele pot fi asimilate cu şapte rezonatori distincţi ce au rolul de a pune fiinţă în rezonanţă instantanee cu o infinitate de energii din întregul Univers.

Chakrele corpului uman ţi le poţi închipui că nişte vortexuri (spirale) energetice. Aceste şapte chakre sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale, iar cu cât curge mai multă lumina prin ele, cu atât aceste chakre se deschid mai mult şi devenim mai armonioşi. Chakrele sunt reprezentate grafic sub formă de roată, floare (lotus), fiecare având corespondenţă o culoare din spectrul cromatic (ROGVAIV) şi funcţii specifice.

Putem consideră corpul nostru că fiind un vid traversat de energie în mod continuu, unde în sfera energiei magnetice, fiecare celulă, atom sau particula din corpul nostru vibrează în funcţie de structura biochimică. Cu alte cuvinte, organismul uman că întreg, că şi plantele şi celelalte vieţuitoare emit radiaţii elecromagnetice, în jurul fiecărui sistem viu existînd un câmp bioenergetic propriu care îl înconjoară. Aceste câmpuri bioenergetice reprezintă aura.

Aura este câmpul subtil de formă ovoidală, alcătuit din energii de diferite frecvente de vibraţie corespunzătoare corpurilor subtile (energetice), câmp care înconjoară corpul fizic vizibil al oricărei fiinţe, şi care se întinde pe distanţe variabile în funcţie de gradul de evoluţie sau sănătate.

Acest câmp de energie sau lumina care înconjoară complet corpul nostru fizic, este format din şapte straturi (câmpuri sau corpuri): corp fizic, eteric (subtil/ bioenergetic), astral (emoţional), mental, cauzal, spiritual, cosmic (vehicul intermediar) şi atmic (scânteia divină). Prin chakre se face legătură din corpul nostru subtil şi cel fizic. Atunci când o chakra este închisă, nivelul ei de corespondenţă se manifestă prin diferite probleme la nivel fizic.

În continuare îți voi descrie fiecare chakră și cum poți lucra pe ea.

muladhara1. Charkra Rădăcina, denumită MULADHARA este prima chakra, situată la baza coloanei între anus şi organul sexual. Această este asociată cu instinctul de supravieţuire, securitatea, forţă vitală, potenţial, energie, adaptare, cu viaţă în general, vigoarea, ereditatea, securitatea, relaţia cu lumea fizică, durerea sau plăcerea fizică.

Atunci când este în echilibru poţi simţi o produnda conexiune cu natură. Când este în dezechilibru apare frică, incapacitatea de a fi concentrat şi liniştit, pierderea interesului faţă de viaţă, resentimentele. Pentru a echilibra această chakra poţi încerca să faci lucruri prin care să-ţi depăşeşti fricile. A medita asupra fricii şi a conştientiza că ea apare doar asupra mentalului este o altă modalitate prin care îţi poţi echilibra această chakra.

Organe pe care le influenţează: suprarenalele, rinichii, prostată, intestinul subţire, colonul, măduva sacrală. Când nu este în armonie pot apărea probleme la nivelul acestor organe.

Culoarea chakrei este roşu, formă geometrică pătratul, iar este reprezentată că un lotus cu patru petale. Atunci când vrem să energizăm această chakra ne putem imagina cum ne aruncăm printr-un pătrat într-o lume roşie.

Element: pământ

Aromoterapie: uleiurile de mesteacăn, cedru, santal, cuişoare, chiparos, mir;

Cristaloterapie: rubin, cuarţ fumuriu, hematit, jasp, obsidian.

svadistana2. Chakra Sacrală – SVADHISTHANA. Este situată în zona sacrală, a sexului, la baza coloanei vertebrale. Este asociată cu forţă fizică şi vitalitatea, instincutualitate, sexualitate, relaţii interpersonale, nutriţia, tonusul.

Atunci când este în echilibru individul este deschis, prietenos, amabil, respectuos cu cei din jur. În dezechilibru aduce nesiguranţă, instablitate sexuală şi emoţională, incapacitate de a-şi exprimă adevăratele sentimente, senzaţie de vină. Pentru a o echilibra atunci când se conştientizează acest centru încearcă să înţelegi ce te deranjează în relaţiile pe care le ai cu ceilalţi, dacă trebuie să fii mai respectuos sau mai sincer faţă de ţine. De asemenea sentimentele de vină sunt legate tot de această chakra.

Organe pe care le influenţează: zona genitală (ovare, uter, testicule, prostată), rinichii, vezica urinară, intestinul gros, splină.

Culoarea este portocalie, figura geometrică este semiluna şi este simbolizat că un lotus cu 6 petale.

Element: apă

Aromoterapie: uleiul de trandafir, iasomie, ylang-ylang, santal.

Cristaloterapie: coral, carneol, opal.

manipura3. Chakra Plexului Solar – MANIPURA. Este situată sub stern, în zona plexului solar. Este asociată cu egou-ul, mândria, încrederea în sine, expansiunea, controlul, voinţă, pasionalitate, expansiunea spirituală, coordonarea sentimentelelor, autocontrol  – toate acestea aspecte ale creşterii.

Atunci când este în echilibru individul simte pacea interioară, toleranţă, acceptare, încredere în în sine şi în intuiţie. În schimb în dezechilibru, individul simte nevoie de a domină, timiditate.

Culoarea este galben, figura geometrică este triunghiul şi este simbolizat de lotusul cu zece petale.

Element: foc

Aromoterapie: uleiul de lavandă, rozmarin, mentă, muşeţel, lămâie;

Cristaloterapie: citrin, pîrîta, ochi de tigru, labdradorit, topaz;

anahata4. Chakra inimii – ANAHATA. Este localizată în zona pieptului şi asociată cu afectivitate, armonie, altruism, capacitatea de a iubi necondiţionat, respectul de sine, iertarea, compasiunea, speranţa. Fie că vorba de dragoste şi compasiune/ empatie cu alţii, de iubirea faţă de animale sau pentru a crea o lumea mai bună toate sunt legate de această chakra. A învaţă să oferi necondiţionat şi de a nu fi egoist reprezintă cheia deschiderii acestei chakre. În echilibru vom experimenta toleranţă şi acceptarea necondiţionată a vieţii, echilibrul perfect între planul material şi cel spiritual. În dezechilibru individul va respinge dragostea oferită, preferă să stea în solitudine, codependenta şi emoţii distorsionate. La nivel fizic probleme cardiace şi disfuncţii ale sistemului imunitar. Atunci când se meditează la nivelul acestei chakre te poţi gândi că toate fiinţele merită respectul şi dragostea noastră pentru că toţi suntem conectaţi.

Organele aferente sunt inima, sistemul respirator şi circulator, umerii, braţele, mâinile, pielea. Este asociată şi cu timusul, care face parte atât din sistemul imunitar, cât şi endocrin. La nivelul timusului se maturizează globulele albe responsabile cu contracarea bolilor.

Culoarea este verde, figura geometrică este cercul şi este simbolizat de lotusul cu 12 petale.

Element: aer

Aromoterapie: uleiurile de trandafir şi iasomie;

Cristaloterapie: cuarţ roz, jad verde, fluorit, aventurin  verde, malachit, kunzit;

vishuda5. Chakra Gâtului – VISHUDDHA. Este situată în zona gâtului şi este asociată cu elevare, trăiri sublime, inspiraţie, independenţa, gândirea fluentă şi spirituală, sentimentul de securitate, în general comunicare şi expresie. În echilibru, individul înţelege şi cunoaşte echilibrul vorbirii, expresia tăcerii, are foarte mare încredere în intuiţie, are capacitatea de a ascultă vocea interioară. În dezechilibru vorbeşte fără nicio semnificaţie, îi este frică să fie judecat să respins, nu poate spune „nu”, are în general o capacitate scăzută de comunicare. Pentru a deschide această chakra este nevoie să încerci să fii cât mai onest, atât faţă de ţine, cât şi faţă de ceilalţi, să nu minţim. Putem de asemenea să practicăm cât mai multe activităţi creative: scrisul, pictatul. Când meditezi cu această chakra întreabă-te dacă ai zis lucruri care i-ar fi putut răni pe ceilalati. Sau dacă ţii în ţine lucruri pe care ai avea nevoie să le comunici.

Organele pe care le guvernează sunt glanda tiroidă, care secretă hormonii tiroidieni responsabili cu creşterea şi maturizarea, paratiroidă, hipotalamusul, gâtul, esofagul, corzile vocale, limba şi orificiul bucal.

Element: eter

Culoarea este albastru, formă geometrică este ovalul şi este simbolizată de lotusul cu 16 petale.

Aromoterapie: uleiurile de salvie, muşeţel, lavandă, eucalipt, santal;

Cristaloterapie: calcedonie, azurit, sodalit, turcoaz, acvamarin;

ajna6. Al treilea ochi, centrul de comandă şi control – AJNA. Este localizată în zona frunţii şi este asociată cu gândirea, vederea interioară, viziunile, visele, genialiate, clarviziune, intuiţie, cunoaşterea spirituală. Practic prin această chakra poţi vedea adevărul, lumea aşa cum este ea. Este centrul forţei psihice. În echilibru ai o stare avansată de conştiinţa spirituală, manifestarea intuiţiei în viaţă de zi cu zi. În dezechilibru, concetrarea individului doar asupra intelectualităţii cu ingnorarea aspectelor metafizice, refuzul de a cunoaşte conceptele spirituale, frică de intuiţie, iar la nivel fizic se manifestă cu dureri de cap, coşmaruri, halucinaţii. Când meditezi cu această chakra focusează-te pe unitate, conştientizează că toţi venim din aceeaşi sursă. Trebuie doar să ne trezim şi să ne reamintim de unde venim. Încearcă să-ţi deschizi mintea şi să asculţi adevărul, chiar dacă te sperie la început.

Guvernează următoarele organe glanda pineală, sensibilă la lumina care secretă melatonina, responsabilă cu reglamrea stărilor de somn – veghe – vigilenţa. Controlează simţul vizual, nasul, urechile, sinusurile.

Are culoarea mov/indigo, nu are formă geometrică pentru că reprezintă totalitatea gândurilor şi este simbolizat de lotusul cu două petale.

Element: lumina

Aromoterapie: uleiurile de mentă patchuli, rozmarin;

Cristaloterapie: azurit, sodalit, aventurin albastru, lapis lazuli, sugilit, opal, fluorit, safir albastru;

sahajara7. Chakra coroanei, centrul spiritual – SAHASRARA. Este localizată în zona din creştetul capului, la 7 degete deasupra capului. Este considerată a fi chakra conştiinţei pure, în legătură cu absolutul etern, spiritualitate pură, înţelepciune, stare fizică de meditaţie, responsabilă de eliberarea karmei, legătură cu sursă universală deenergie şi conştiinţa colectivă. De aici vine inspiraţia, controlul gândurilor şi conştientizarea scopului nostru în viaţă. În echilibru individul poate cunoaşte unitatea cu divinul, abandonul ego-ului în faţă binelui universal, sentimentul conectării cu tot ce este. În dezechilibru este legată de neputinţă de a elima frică şi anxietatea, incapacitatea de vizualizare, depresia, necredinţa în spiritul divin, frică de tot ce ţine de spiritual, confuzia, apatia. La nivel fizic – severe dureri de cap. Când se meditează cu această chakra trebuie să conştientizăm blocajul nostru principal, şi anume ataşamentele aferente realităţii. Nu este vorba doar de posesiunile materiale, ci şi de idei şi stereotipuri. Dacă este setat pe un anumit tipar nu te vei lasă ghidat de ce este mai bun pentru ţine pentru că vei acţiune mereu conform unor anumite aşteptări.

Organele corespondente: glanda pituitară, care secretă hormonii cu ajutorul cărora comunica cu restul sistemului endocrin şi se conectează la sistemul nervos central prin intermediul hipotalamusului.

Are culoarea alb strălucitor, nu are o formă pentru că reprezintă contopirea cu inima lui Dumnezeu. I se mai spune şi lotusul cu o mie de petale.

Element: divinul

Aromoterapie: uleiurile de lavandă, mosc, lotus;

Cristaloterapie: ametist, cuarţ transparent;

***

Fiecărei chakre îi corespunde de asemenea şi o mantra – un cuvânt, silabe, încărcate spiritual, care repetate pot produce schimbări la nivelul de asamblare al conştiinţei tale. La fel și exercițiile de yoga, ele ar trebui făcute în primul rând pentru dinamizarea fiecărei chakre, pentru că odată dinamizate apare și starea de bine și liniște.

Pentru a-ţi deschide chakrele şi dacă îţi doreşti să devii deschis faţă de toţi şi de toate este nevoie să acţionezi în consecinţă. Dată viitoare când îţi vei dori ceva în loc să spui: „vreau să dobândesc acest obiect, persoană” spune „mi-ar plăcea să dobândesc un obiect care să mă facă să mă simt minunat”. În acest moment vei fi deschis la toate ideile şi posibilităţile prin care poţi recepţiona acel sentiment de împlinire care vine odată cu posesiunea. Cine ştie unde poţi ajunge. Poate vei încerca ceva nou, vei renunţă la ataşamente şi te vei lasă purtat de viaţă, fără să îţi mai gestionezi viaţă la fiecare detaliu. Atunci vei începe să primeşti şi să receptionezi tot ce ai nevoie atât la nivel fizic, cât şi psihic.

Dacă mai ai răbdare, mai jos este un filmuleţ cu chakrele explicate pe înţelesul copiilor.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.