Pielea noastră este cel mai întins organ pentru detoxifiere. Garshana sau periajul uscat al pielii este una dintre cele mai ușoare metode de a ne încuraja corpul să se curățe în mod natural. Este o tehnică foarte simplă și poate fi făcută cu ușurință înainte de a face baie sau duș. Cu această tehnică, toxinele sunt cu ușurință eliberate din corp prin masanarea porilor și pregătirea corpului să transpire.

Beneficiile periajului uscat al pielii

 • Exfoliază și înlătură celulele moarte ale pielii. Acest lucru nu doar că încurajează detoxifierea, dar totodată îți face pielea fină, ca de bebeluș.
 • Îmbunătățește drenajul lifatic. Sistemul limfatic este responsabil cu eliminarea toxinelor (excreția celulelor sau deșeurile celulare). Tubulii limfatici permit toxinelor să fie atrase din țesuturi și transportate în sânge pentru a fi eliminate. Congestionarea sistemului limfatic poate găzdui o mulțime de probleme de sănătate printre care inflamarea și congestionarea.
 • Desfundă porii congestionați. Periajul uscat este una dintre cele mai bune metode ale exfolierii. Îndepărtează celulele de piele moartă, permițând porilor să respire și previne construcțiile toxice.
 • Reduce celulita. Celulita este o acumulare de construcții toxice în celulele de grăsime. Periajul uscat descompune toxinele și le permite deplasarea prin sistemele variate de eliminare.
 • Eliberează stresul. Dacă o faci corect și cu intenție, periajul uscat al pielii poate fi o formă de meditație. De asemenea, îți poate oferi impresia unui masaj ușor, un sentiment de îngrijire care îți calmează nervii, reduce tensiunea musculaturii și îți calmează mintea.

Cum să periezi uscat pielea

 1. În mod tradițional, în Ayurveda se folosesc mănuși de mătase sau in. Poți folosi o perie de corp naturală (nu sintetică) cu un mâner lung pentru a putea accesa și părțile mai dificil de accesat ale corpului.
 2. Înainte de duș, intră în cabina de duș/cadă pentru a evita să murdărești pe jos.
 3. Începând de la talpă, mișcă fluid peria de la varfurile degetelor la călcâie de 5-10 ori.
 4. Toate mișcările de periaj ar trebui să fie direcționate către inimă și realizate în mod repetat (5-10 ori) pentru fiecare secțiune a corpului înainte de a trece la următoarea.
 5. Apoi de la glezne la genunchi și de la genunchi la șolduri (periază înainte și înapoi cu o mișcare asemănătoare frecării).
 6. Mută-te în jurul articulațiilor și șoldurilor folosind mișcări circulare mari.
 7. Deplasează-te în direcția ceasului în jurul abdomenului și ai grijă să fii mai blând/ă cu zonele sensibile ale corpului (piept și burtă).
 8. Pentru brațe, începe cu mâinile și îndreaptă-te către coate, apoi către umeri și gât.
 9. Evită folosirea periei asupra feței și folosește un instrument separat pentru aceasta (în scopuri sanitare și întrucât este necesară folosirea unei perii mai blânde pentru zona sensibilă a feței).
 10. După periajul uscat, curăță cabina de duș/cada și apoi fă un duș/o baie fierbinte pentru a încuraja transpirația.
 11. La finalul dușului, clătește-te cu apă rece pentru a închide porii și a-ți energiza sistemul imunitar.
 12. Tapează-ți ușor corpul cu prosopul, lăsându-l oarecum umed și aplică orice tip de ulei dorești. Pentru a avea cele mai bune rezultate, încearcă ulei de măsline virgin presat la rece, ulei de cocos sau susan.

Se recomandă periajul uscat al pielii o dată la 3-7 zile sau chiar o dată pe lună sau ocazional. Ascultați-vă corpul și făceți-l să se simtă bine. Dacă simțiți că pielea voastră este prea sensibilă luați o pauză mai lungă între periaje.

La nivel subtil acest periaj îți curăța aura de impurități și este asemenea unei purificări. Pe pielea noastră la nivel subtil se adună o grămadă de energie negativă care prin acest procedeu este eliberată. Băile cu sare ajută de asemenea în acest sens. Așa că nu te gândi că îți vei ajuta doar corpul fizic, ci și pe cel spiritual și vei putea observa beneficii dacă transformi acest ritual într-un obicei.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.