love_kiss

Având originile in India antică, termenul „karma” provine din sanscrită, definind o „acțiune, muncă sau faptă”. Karma nu se aplică doar în cazul unor acțiuni concrete, cum ar fi cuvintele și faptele noastre, dar și energiilor nevăzute, cum ar fi gândurile, intențiile și emoțiile. În conformitate cu legea spirituală a karmei, intențiile și acțiunile noastre (cauza) ne influențează în mod direct viitorul și, prin urmare, prezentul (efect). De exemplu, intențiile și faptele bune contribuie la o karmă bună și o viitoare fericire, în timp ce intențiile și fapte rele contribuie la o karma rea și o viitoare suferință.

Cu toate că vocabularul poate fi diferit, practicienii spirituali ai tuturor religiilor de la Creștinism la Islamism îmbrățișează în învățăturile lor principiul universal al cauzei și al efectului. Iar pentru cei mai mulți adepți ai hinduismului, budismului și taoismului, învingerea karmei este considerată esențială pentru evoluția spirituală.

Ceea ce este important să înțelegem este că în această existență avem nevoie să ne ardem karma negativă, dar în același timp nici să ne încărcăm cu karma pozitivă. În ceea ce privește karma negativă este de la sine înțeles de ce nu e bine să o acumulăm, însă ce ne facem cu karma pozitivă, de ce nu e bine să o acumulăm nici pe aceasta? Pentru că o karma pozitivă prea mare ne va face să ne reîncarnăm într-o lume a zeilor, de unde nu mai există evoluție. Eu de exemplu înainte de a scrie articole spirituale sau de a face muncă voluntară pentru Școala Iubirii, fie ca e vorba de excursii, inițieri gratuite fac o consacrare prin care dăriesc roadele lui Dumnezeu, o acțiune pe care v-o recomand și vouă ori de câte ori vă implicați într-o acțiune pozitivă.

Karma și relațiile

Ajungem acum și la subiectul articolului, pentru că legea karmei poate fi utilă mai ales atunci când ne confruntăm cu provocări în relații. Așa cum spuneam, ceea ce ne gândim, facem și spunem atunci când interacționăm cu alții ne ajută la crearea viitorului nostru. Acel viitor este, fie că ne dorim sau nu, bazat pe calitatea acțiunilor noastre, a gândurilor și a modului în care îi tratăm pe ceilalți. Fiecare dintre noi are un suflet etern, ce poartă o evidență detaliată a tuturor lucrurilor pe care le-am experimentat vreodată în mod conștient sau inconștient, în această viață sau într-o viață anterioară. La fel ca legea fizicii lui Newton, această înregistrare karmică reflectă înapoi către noi orice energie pe care am creat-o în trecut.

Deși poate fi dificil de acceptat, karma ne ajută să recunoaștem că dificultățile din relațiile noastre cu familia, cu persoanele iubite, cu prietenii sau colegii de la locul de muncă nu sunt niciodată o coincidență. Totul se întâmplă cu un scop, dintr-o cauză pe care noi am creat-o la un moment dat de-a lungul călătoriei sufletului nostru, care creează răni invizibile – sau binecuvântări – pentru noi înșine și pentru alții.

Cum aflăm dacă suntem într-o relație karmică? Cu ajutorul întrebărilor de mai jos vei putea identifica mai multe modele de relații karmice:

  1. Te regăsești în această relație ca într-un roller-coaster emoțional care merge din extremă în extremă, de la mari înălțimi la înățimi minime?
  2. Ai încheiat o relație de mai multe ori „pentru totdeauna” doar ca să vă împăcați și să continuați pe aceeași cale disfuncțională?
  3. Este o persoană în această relație care ar fi capabilă să renunțe la orice pentru a veni în ajutorul celeilalte persoane?
  4. Rămâne puternică relația chiar dacă nu ați mai ținut legătura pentru lungi perioade de timp?

Călătoriile sufletului

Dacă ai răspuns pozitiv la oricare dintre întrebările de mai sus, te poți afla în una dintre diferitele tipuri de relații karmice. Pentru a-și ajuta pacienții să-și vindece rănile emoționale invizibile din prezent sau din viețile trecute, Dr. Richards, autorul unui best seller internaționa „Relațiile karmice. Vindecarea rănilor invizibile” a dezvoltat un proces terapeutic bine documentat pentru a accesa înțelepciunea sufletului, denumită „călătorirea sufletului”. Acest proces, diferit de hipnoză, conduce pacienții în viețile anterioare relaționându-le cu modelul particular al karmei (chiar dacă ei cred în karmă sau nu) și îi ajută să reexperimenteze și să se elibereze de traumele vechi. Exercițiul nu e vreo noutate, mai știu câteva cărți care au în prim plan tot o călătorie în trecutul îndepărtat, iar regresii facem și noi la cabinetul Tummo Reiki.

În timpul procesului, rănile emoționale ascunse precum frica, furia, pierderea și părăsirea sunt confruntate și eliberate. Ca și cum ai scăpa de bagajele pe care nu le dorești, odată ce te adresezi și rezolvi aceste probleme, pictura de ansamblu apare în locurile unde a apărut inițial problema. Acest fapt împuternicește pacienții să se îndrepte către scopuri mai înalte (dharma) în viețile și relațiile lor și să le îngrijească mai conștient. Astfel, modelele relațiilor karmice distructive pot fi schimbate radical fără perioade lungi de terapie, analiză și interpretare, descoperite în psihoterapia tradițională.

Chiar dacă nu poți avea o sesiune privată cu Dr. Richards, există și alte modalități prin care îți poți vindeca emoțiile vechi și rănile ascunse din relația ta karmică. Uite cum:

  1. Practică viziunea și acceptarea. Uită-te mai de aproape la declanșatoarele inconștiente și la modelele care se repetă frecvent în relația ta. Fiecare relație este o oglindă și nu există coincidențe. Indiferent de cât de provocator este, practică arta acceptării, având încredere că totul se întâmplă cu un scop spiritual măreț sau pentru că ți-ai pus în mișcare evoluția sufletului în viața asta sau într-una anterioară. În viață avem de învățat diferite lecții, pe care dacă nu le asimilăm, ele se repetă ciclic, până ce reușim să ieșim din acest cerc nociv.
  2. Detașează-te cu grijă. Conform lui Einstein, nu poți rezolva o problemă cu aceeași conștiință cu care ai creat-o. Conștientizează-ți sentimentele, apoi lasă o distanță sănătoasă față de ele, de unde le poți observa în mod conștient, fără să reacționezi. Dacă este necesar, îndepărtează-te de relație până ce ești capabil/ă să ai o perspectivă mai puternică, mai clară și mai calmă. Aceasta o cunoașteți sub numele de tehnica observatorului, recomandată și atunci când practicăm meditație.
  3. Iartă. O persoană înțeleaptă a zis la un moment dat: „păstrând resentimente este ca și când ai bea otravă pentru a omorî un dușman”. Practicând iertarea, ne eliberăm pe noi înșine de sub sclavia emoțiilor negative care ne rănesc și îi eliberăm pe ceilalți de acorduri expirate ale sufletului, care nu mai sunt de folos pentru nimeni. Odată ce conștientizăm că totul este necesar și oamenii care ne fac să sufere nu o fac întâmplător, iar noi chiar merităm acele lucruri, pentru că într-o viață anterioară poate că și noi le-am cauzat aceeași suferință, vom reuși să iertăm și să spargem astfel ciclul karmic.
  4. Fii schimbarea. Rupe ciclul karmic pentru totdeauna asumându-ți 100% responsabilitatea pentru experiența ta. Nimeni altcineva nu te poate face să simți rușine, vină sau furie, cu excepția ta. Acordă atenție credințelor pe care le păstrezi și care îți declanșează răspunsuri negative și întreabă-te dacă sunt cu adevărat reale. Vezi cum acțiunile, gândurile sau reacțiile tale ar fi putut contribui la problemă și ia o decizie mai sănătoasă. Îndepărtează-te de relațiile aflate la capăt de drum și îndreaptă-te către oameni, locuri și gânduri care îți hrănesc cele mai bune calități ale sufletului.

Orice istorie karmică ar putea avea relațiile noastre, ceea ce contează cel mai mult este cum gândim, cum acționăm și cum îi tratăm pe ceilalți în prezent. Dându-ne tot efortul pentru a face alegeri mai bune și pentru a acționa mai responsabil astăzi, putem crea viața pe care ne dorim să o trăim mâine.

„Iartă trecutul, viețile dispărute ale oamenilor sunt întunecate și cu multe rușini. Comportamentul uman este mereu nesigur până la ancorarea în Divin. Tot ce se îtâmplă în viitor se va îmbunătăți dacă faci un efort spiritual acum.” – Swami Sri Yukteswar

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.