The-Global-Consciousness-759x500

Poate că ai auzit și tu de tot mai mulți oameni care vorbesc despre o „nouă paradigmă globală”. Astăzi, schimbările de paradigmă au loc peste tot, de la ecologie, economie și sănătate, la fizică și cosmologie. Cu toate acestea, pentru mulți, atunci când vorbim despre noua paradigmă, vorbim despre ceva mai important: o schimbare în gândire care, odată realizată, va constitui o schimbare colectivă profundă asupra modului în care ne vedem locul nostru în univers.

În prezent, în știință și filozofie are loc o mișcare, o deschidere tot mai mare spre percepții mai profunde ale minții. Există o serie de motive, inclusiv descoperirile din domeniul fizicii, dar, probabil, factorul de bază în ultimele decenii a fost o recunoaștere tot mai mare a dificultății de a explica conștiința în termeni pur materiali.

De-a lungul a aproape trei decenii, experimentele efectuate de cercetătorii de la Universitatea Princeton au arătat că, atunci când oamenii își direcționează intenția către un sistem aleatoriu fizic, rezultatele se vor schimba de multe ori, în conformitate cu intențiile lor. În afara oricărui contact fizic obișnuit, efectul înregistrat pare imposibil să se potrivească într-o înțelegere materialistă a minții.

Altă cercetare de explorare a interacțiunii chestiunilor legate de minte a constatat că o rețea de generatoare de evenimente aleatorii (numite și „sisteme maxime de entropie”) situate pe suprafața întregii planete răspunde în mod misterios la schimbări colective în atenția întregii populații. Proiectul „The Global Consciousness”, realizat de psihologul Roger Nelson, a demonstrat că, atunci când au loc evenimente mondiale dramatice, iar milioane de minți răspund cu emoții similare, informațiile scot la iveală modele ciudate de comenzi. Încotro se îndreaptă atenția, merg, în mod misterios, și comenzile.

La fel de surprinzător a fost și experiementul că percepțiile mai profunde ale conștiinței sunt susținute totodată și de oamenii de știință de masă și de filozofi. Credeți sau nu, una dintre teoriile principale ale conștiintei în domeniul neuroștiinței – “teoria informației integrate” – este de fapt o formă de “panpsychism”, în care informațiile fundamentale care stau la baza lumii au atât un pol obiectiv, cât și unul subiectiv. Conform teoriei, conștiința este materia privită din interior.

Filosofii de renume mondial ai zilelor noastre, printre care David Chalmers, Freya Mathews, Thomas Nagel și Galen Strawson afirmă că știința occidentală a trecut cu vederea semnificația conștiinței și că originile sale nu se află în noi, ci într-o calitate interioară fundamentală a lumii. Ei susțin că cartografierea externă a științei naturii implică și necesită o dimensiune interioară, calitativă, care are bazele în realitate. Cu alte cuvinte, conștiința. Mai mult decât atât, calitățile de auto-realizare și auto-referențiale, unice pentru conștiință, pot fi necesare pentru a explica fenomenul existențial în sine.

La nivel cosmic, astrologi precum Paul Davies, consideră că evoluția vieții contiente spune foarte multe despre specificul universului (4). Probabil că existența avea nevoie de conștiință și așa au apărut viața și mintea.

Un alt fizician, tătal teoriei inflației, Andrei Linde spunea că „evitând conceptul conștiinței în cosmologia cuantică ar duce la o viziune îngustă și că funcția valului cuantic nu ar evolua în timp dacă nu s-ar introduce observatorul relativ”.

Ce înseamnă aceste lucruri pentru noi? De ce este această deschidere spre o cunoaștere mult mai profundă a conștiinței una dintre cele mai importante din cultura noastră? Probabil pentru că această conștiință este în definitoriu ceea ce suntem. Există o distincție clară între viziunea materialistă, în care noi suntem fragmente izolate într-un univers fără sens și noua viziune în care noi suntem participanți conștienți într-un univers într-o continuă schimbare.

Toate aceste căutări moderne scot la iveală o nouă imagine a conștiinței, deloc diferită față de cea descrisă de mistici. Învățăm că această conștiință este reală și legată de exterior. Ne putem vizualiza parte dintr-o matrice care transcende și include viețile noastre, un soi de viziune catalizatoare în care ne aflăm împreună, o parte integrantă a procesului cosmic. Noi, la baza identității, suntem universul care începe să se cunoască. Iar asta schimbă totul pentru că întreaga schimbare rezidă în fiecare.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.