Varanasi este un oraș foarte vizitat, în special de indieni. Mulți dintre ei vin la Templul de Aur, unde am vrut și noi să intrăm, dar era un nămol pe jos și toți erau în picioarele goale. O nebunie! La câteva zile după ce am vizitat Varanasi, mi-am mai cumpărat o carte de Chetan Bhagat (e un scriitor foarte popular indian, care vorbește despre tinerii indieni și societatea de aici – până acum am devorat vreo trei cărți) în care acțiunea se desfășura chiar în Varanasi.

Așadar Varanasi e un fel de groapa de gunoi a Indiei. Dacă tot își aruncă morții în apă, de ce nu și-ar arunca și păcatele și întreaga mizerie aici. Ideea e că este foarte murdar, dacă Delhi mi se păruse murdar, ei bine nu ajunsesem încă în Varanasi.

În Varanasi în afară de a merge cu barca pe Gange, să vezi ritualul morții și să mergi la Sarnath (locul unde a predicat Buddha) nu prea ai ce face. Asta dacă nu ești vreun pasionat al centrului vechi, unde la fiecare colț iese câte-un indian care te întreabă dacă vrei hash. La ei preoții saddhu se întrețin cu un soi de marijuana, care este și legal și care e considerat a conferi stări de conectare cu Shiva, dat fiind că însuși acest zeu obișnuia să consume.

Ritualul morții este interesant, indienii consideră că dacă mor aici se eliberează de ciclul karmic. Despre moarte și care sunt toți pașii ne-a povestit un indian în filmulețul de mai jos. Nu am văzut câini cu mâini în brațe cum am mai citit prin alte părți, oamenii sunt oricum acoperiți cu materiale portocalii și roșii (culorile lor sacre) și nu se vede nimic din corp. E adevărat că vacile, caprele și câinii mănâncă ce rămâne pe acolo, dar nu e chiar atât de macabru precum se spune. În genere se ard cam 100 de oameni pe zi acolo.

Noaptea dintre ani am petrecut-o tot aici, probabil că nu a fost întâmplare că am fost în cel mai spiritual oraș din India. Însă ei nu prea serbează revelionul, spre deosebire de sud, unde ies pe stradă și dansează, cum am aflat când am ajuns acolo. Sunt câteva petreceri la hotelurile de 5 stele, care se termină imediat după ora 12.00. Am fost la Taj și într-adevăr a fost frumos, am ascultat muzica lor clasică și dansurile tradiționale.

Plimbarea pe Gange este ceva special, se văd toate Ghaturile (podurile) și templele de pe margine și poți adminira Arsii, ceremonia lor de rugăciune, dimineața și seara.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.