tummo

În tradiția tibetană budistă Vajrayana următoarea meditație este considerată a fi secretă și este împărtășită de la maestru la discipol. Tehnica se numește Meditația Focului Interior sau Tummo și este extrem de puternică, înlătură gândurile obsesive, calmează corpul și poți intra în stări de extaz neimaginate. Ce o să vă descriu în continuare este o variantă simplificată, dar care repetată în mod constant vă poate ajuta mult. Tehnica completă o puteți primi la cursurile noastre de la Școala Iubirii.

Această meditație este tehnica principală de eliberare a călugărilor tibetani și de fapt este principala tehnică pe care trebuie să o stăpânești dacă vrei apoi să mergi mai departe la proiecții astrale, transferul conștiinței și restul celorlalte. Tummo este baza și reprezintă o modalitate de aprindere a focului interior din manipura (chakra plexului solar) care odată pornit poate fi fluidizat pe faliile superioare.

Care sunt beneficiile tehnicii Tummo

 1. Îmbunătățirea capacității de concetrare și claritate. Această tehnică presupune utilizarea vizualizării, atenției și respirației în tandem, care la tibetani reprezintă modalitatea secretă prin care îți poți dezvolta capacitatea de concetrare. Prin această meditație se dezvoltă de asemenea și vigilența, vitalitatea și nivelul de conștiință.
 2. Îmbunătățirea sănătății și a vitalității. Meditația focului interior se folosește de ceea ce la hinduși este cunoscut drept Prana sau la Japonezi – Reiki sau la Chinezi Chi. Aceste nume reprezintă energia care tranzitează structura ființei și este asociată cu sănătatea, vindecarea și o viață lungă. De obicei ne petrecem timpul irosind această energie prin stres sau prin urmărirea satisfacerii unor dorințe externe. Prin tehnica Tummo această energie crește și ne ajută în dezvoltarea spiritală, având ca ”efect secundar” și îmbunătățirea sănătății.
 3. Deschiderea Chakrelor. Tehnica Tummo este printre cele mai mai bune metode a elimina blocajele de la nivelul centrilor de forță. Obiectivul final al practicii este atingerea iluminării prin purificarea chakrelor, intrarea pe canalul central și obținerea stării de extaz și claritate.
 4. Mai multă încredere în sine și putere. Practicarea tehnicii de aprindere a focului interior ne conectează cu cea de-a treia chakră, manipura, care guvernează încrederea, voința și puterea de a ne atinge obiectivele. Aceasta ne ajută să ne concetrăm energia într-un mod pozitiv prin care să ne mărim încrederea în sine și să ne atingem potențialul maxim.
 5. Extaz și bucurie într-un ocean de fericire. Energia cultivată în timpul meditației are rolul de a ne induce starea de extaz. Aceasta stare aduce cu sine entuziasmul care nu se găsește în practicarea meditațiilor clasice care pot uneori deveni plictisitoare. Gândiți-vă la această stare precum una care devin ca un drog, dar într-un sens pozitiv. Acest extaz interior rezidă în cultivarea energiei Kundalini într-un mod misterios care depășește cu mult orice plăceri lumești precum sexul sau ciocolata 🙂
 6. Iluminarea. Acesta este obiectivul ultim al tehnicii Tummo – transcenderea planului realității și eliberarea din roata karmei, iar într-un final unirea cu sursa, cu Dumnezeu. În tradiția tibetană momentul morții este foarte important pentru practicarea acestei meditații pentru că lumina puternică din timpul morții apare pentru toată lumea. Prin această practică poți recunoaște lumina drept esența ta și dacă reusești să ieși prin brahmarandra te poți elibera, iar următoarea reîncarnare să fie la voință, numai dacă vrei. Prin această meditație vei putea vedea această lumină în permanență. În plus cum spuneam și mai sus pentru practicarea altor tehnici de proiecție astrală, transfer al conștiinței, tantra, este nevoie să avem focul interior aprins, iar aceasta tehnica ne poate ajuta în acest sens.

 

Cum se realizează tehnica Tummo

3_channels

 1. Te așezi în postură confortabilă de meditație – recomandat cu picioarele turcește, dacă nu poți stai pe un scaun cu spatele drept în ambele cazuri
 2. Vizualizeaza-te ca un balon gol. Imaginează-ți pielea cum strălucește din interior spre exterior, iar spațiul dinăuntru este gol. Concentrează-te câteva momente pe vizualizare.
 3. Vizualizează canalul central de 1 cm grosime, de culoare albastră, ce pornește din zona perineului până în creștetul capului și cele două canale secundere (stânga alb, yang masculin și dreapta roșu, yin, feminin) ce pleacă de la nivelul nărilor, urcă în zona celui de-al treilea ochi (mijlocul frunții, între sprâncene) și apoi coboară și se unesc cu canalul central sub buric (manipura). Toate canalele sunt goale. Încearcă să le vizualizezi cât mai bine, privind întâi imaginea. Chiar dacă nu vei putea realiza următoarea vizualizare tot te vei putea bucura de efecte.
 4. Imaginează-ți acum cum inspiri pe cele două canale secundare și centrează inspirul (adică rămâi în retenție pe plin) la nivelul lui manipura (două degete sub buric). Vizualizează apoi o mică bilă incadescentă de lumină pe canalul central. Rămâi în retenție pe plin și vizualizează bila în zona ombilicului pentru 5-15 secunde. Dacă începe să te doară capul sau amețești te poți opri.
 5. Următorul pas este opțional, dar te ajută să generezi și mai multă căldură. Pe măsură ce îți ții respirația, blochează energia și bila incandescentă prin contractarea mușchilor sexuali și pelvieni. Simultan înghite puțină salivă pe măsură ce împingi aerul în jos și contracți baza.
 6. După cele 15 secunde eliberează energia pe canalul central și expulzează-l prin creștetul capului, ca și când ar curge precum o fântână arteziană. Pe măsură ce energia ascensionează, ea curăță toate impuritățile din chakre începând cu manipura și până la sahasrara. Această energie curăță și purifică întregul sistem.

Poate că sună complicat, dar este extrem de ușor de realizat, iar efectele sunt imediate. Oboseala dispare imediat și te simți mult mai concentrat. Pentru o versine și mai ușoară pur și simplu inspiră adânc, blochează aerul la nivelul lui manipura, ține-l pentru o scurtă perioadă și apoi eliberează-l.

Cum spuneam, aceasta este o variantă simplificată a metodei de Aprindere a Focului Interior, dar care are și ea rezultate. Completarea cu exercițiile premergătoare, egalizarea respirației, rostirea mantrelor, conștientizarea și inițierea propriu zisă le puteți primi la cursurile de yoga pe care le susținem luni, miercuri și vineri, de la 19:30 la Centrul Holistic Tummo Reiki, dar și la taberele organizate de Școala Iubirii, următoarea tabară va fi Retragearea Spirituală în tăcere la YOUness Wellness Clinic, pe 16-19 iunie.

Ca resursă suplimentară puteți citi și această carte: de Lama Yeshe “The Bliss of Inner Fire” 

Sursă: Thewayofmeditation.com.au

970X90

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.