Cred că a călători împreună cu iubitul sau iubita este al doilea cel mai frumos lucru pe care îl poți face atunci când ai o relație. Întrebările încep să apară atunci când fie ești într-o perioadă când ești singur, fie el/ea nu poate pleca unde și când îți dorești tu. Ți-ai dori totuși să pleci pentru câteva zile, prietenii apropiați nu sunt disponibili, și parcă ai încerca o escapada singur. Dacă ai pune într-o balanță dorința de a călători, de a te rupe câteva zile de rutină și de to do-uri pentru job, si, pe de altă parte, obstacolul de a fi un călător singur, care ar cântări mai greu? Sunt multe șanse ca, tot amânând și așteptând pe cineva potrivit care să te însoțească în călătorie, să pierzi definitiv posibilitatea de a mai vedea acele locuri pe care ți le dorești.
Nu voi spune ca mi-a fost ușor să mă urnesc prima oară când am plecat într-o excursie singură, dar decizia a venit într-un moment în care simțeam teribil nevoia să fug departe câteva zile, și ideea de a fi singură nu m-a mai speriat, ci m-a liniștit. Pasiunea pentru locuri și experiențe noi și nevoia de liniște au fost mai puternice.
În aceste călătorii singură, au fost momente teribil de frumoase și momente mai puțin plăcute, ceea ce este însă sigur este că de fiecare dată m-am întors mai îmbogățită și împăcată cu mine. Iată, astfel, câteva dintre sfaturile pe care mi le-aș fi dat mie însămi înainte de a fi plecat prima oară:
1. Așteaptă-te la imprevizibil și fii pregătit să îi faci față
De cele mai multe ori, plecam dimineața de la hotel cu un plan foarte clar despre cum o să decurgă ziua care începea: ce muzee să văd, unde să mănânc de prânz, ce magazine să nu ratez în zonă. De tot la fel de multe ori, ceva neprevăzut intervenea și deviam mult de la ceea ce îmi propusesem.
Atunci când călătorești singur ești mult mai expus la cei din jur și devii mai vulnerabil. Oamenii te abordează cu mai multă ușurință, intervine și curiozitatea de a-ți afla povestea, în special dacă mergi într-un loc unde va fi evident că nu ești localnic. Cel mai important, însă, vei fi nevoit să interacționezi cu oameni necunoscuți pentru practic absolut orice ajutor extern de care vei avea nevoie.
În excursia pe care am făcut-o în Stockholm, mi s-a întâmplat un lucru haios. Am luat un vapor până pe una dintre insulele din jurul orașului și, primul lucru odată ajunsă a fost să mă îndrept înspre plajă, care era destul de stâncoasă. Fac ce fac și alunec din greșeală în apă, deși venisem pregătită, încălțată cu bocanci. Norocul meu a fost că aproape de plajă era acostată bărcuța unui cuplu de suedezi, care m-au văzut căzând și au venit repede să mă ajute. Au rămas apoi cu mine, la o cafea și apoi aratându-mi insula, până când seara am luat înapoi vaporașul spre Stockholm. Bineînțeles că planul meu pentru ziua respectiva pe insulă a fost complet dat peste cap (ei bine, mai puțin partea cu văzutul plajei, pe care, nu-i așa, am respectat-o) si mă bucur că a fost așa, pentru că în felul acesta am cunoscut două persoane foarte plăcute și simpatice și am petrecut o zi altfel cu ei.
Împrevizibilul poate veni fie sub o formă bună, fie sub o formă mai puțin bună. E mult mai posibil ca acesta să apară când călătorești singur, pentru că ești mai expus mediului și oamenilor din jur. Important este ca, în cazul în care se ivește o oportunitate, să știi să îi spui “Da” și să deviezi cu flexibilitate de la programul prestabilit pentru a te adapta noului. Iar în cazul în care intervine ceva neplăcut, să știi că ai încercat să îl preîntâmpini cât mai mult.
Știind că am uneori probleme cu inima, tot timpul am în geanta de călătorii pastile pentru cazuri de urgență. Deși niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu atacată pe stradă când am mers singură, nici nu mi-am forțat norocul și am avut grijă să nu merg seara prin locuri necunoscute.
2. Bucură-te de libertatea de a putea face ce vrei fără să depinzi de preferințele altei persoane.
Poate suna egoist, dar atunci când călătorești singur, nu mai esti nevoit să gasești variante de compromis și poți face exact acele alegeri care știi că te vor face mai fericit. Dacă vrei să îți cumperi pantalonii aceia roz care ți-au plăcut, e ok să nu trebuiască să dai nimănui explicații de ce preferi să mănânci toată ziua doar un sandivici – în felul acesta ți-i poți permite. Deciziile îți aparțin în exclusivitate și acest lucru își va da sigur un puternic sentiment de libertate și îți va face călătoria mult mai plăcută. Nu vei mai depinde de planurile unui partener de drum și vei putea experimenta fără opreliști cu propriile tale alegeri – daca luând acel tren, vizitând acel muzeu, rămânând peste noapte în acel hotel vei fi mai fericit, pur si simplu poți să o faci.
3. Fii prezent la ceea ce se întâmplă în jurul tău
Vorbeam cu un prieten care calătorise singur de câteva ori și îmi spunea că nu ar repeta experiența, deoarece îl întristează să aibă atât de mult timp pentru gândurile lui și că astfel devine repede melancolic.
Tentația de a te scufunda în gânduri atunci când călătorești singur este foarte mare, iar în felul acesta pierzi contactul cu frumosul și noul care te înconjoara. De cele mai multe ori, gândurile pe care le ai când ești singur te fac să devii ușor trist sau melancolic, în special pentru că îți aduci aminte de întâmplări sau de persoane din trecut sau pentru că te proiectezi într-un viitor nesigur.
Mai demult, după fiecare excursie, îmi scriam în calendarul telefonului lucrurile pe care le-am făcut în fiecare zi cât am fost plecată, pentru a nu le uita peste ceva timp. Acest lucru se întâmpla în special pentru că în excursiile respective mă lăsasem furată mult prea mult de trăiri interioare legate de trecut sau de viitor și nu mă ancorasem în prezent, ca să îmi creez suficiente amintiri concrete.
Dacă ești prezent cu toate simțurile și cu gândurile în momentul actual și nu cazi în capcana autoreflexiei sau în cea a scenariilor legate de viitor, te vei bucura mult mai mult de călătoria ta și vei avea amintiri concrete legate de experiențe trăite. Gândurile nelegate de momentul prezent și autoreflexia te îndepărtează și te desconecteaza de la contactul cu mediul și persoanele din jurul tău și tocmai aceasta este frumusețea de care trebuie să se bucure un călător singur: experiențe noi în urma unui contact nemijlocit cu cele din jurul tău.
În final, aș adăuga un ultim sfat, în special pentru cei care își propun să călătorească singuri pentru prima dată: ca orice lucru care presupune un aspect de învățare, cel mai bine este să fie început treptat. Nu te arunca să călătorești singur în China, de exemplu, timp de trei luni, este foarte posibil ca în prima perioada să îți fie foarte greu. Nu zic că nu te vei putea adapta, dar s-ar putea ca în urma acestei călătorii să îți rămână un gust amar și să nu îți mai dorești niciodată să repeți. Este greu să aplici dintr-odată și pe repede-înainte toate lucrurile despre care am scris mai sus, în special cea de a nu cădea în capcana gândurilor proprii, iar o experiență negativă îți va tăia elanul pentru alte viitoare inițiative.
Călătoriile realizate singur îți pot revela o lume întreagă, mult mai interesantă și asupra căreia nu suntem obișnuiți să ne aplecăm des, dar a cărei cunoaștere ne poate îmbogăți pentru toată viața: cea pe care fiecare dintre noi o are în el însuși.