tibetanmed

Vajrayana, o formă avansată de meditaţie tibetană budistă, a demonstrat o mărire considerabilă a performanţei cognitive. În timp ce alte practici de meditaţie activează sistemul nervos parasimpatic, practică de tip Vajrayana activează sistemul nervos simpatic.

Pentru studiile efectuate, cercetătorii au evaluat efectele dintre două tipuri diferite de practici meditative budiste: Vajrayana şi Theravada. Că multe tehnici de meditaţie, Theravada ajuta la relaxarea profundă. Vajrayana, în schimb, are o rută complet diferită. Aceasta imediat şi dramatic cauzează stimularea mentală, fiind demonstrat prin teste de percepţie.

Deci ce este mai exact această formă unică de meditaţie? Practică Vajrayana, care se bazează pe sistemul de credinţe Tantra, este o formă mistică de meditaţie care se concentrează pe vizualizările mantrei şi zeităţii. Se bazează pe ideea că noi deja natura Buddha în absenţa noastră şi deci iluminismul vine din simplă recunoaşterii naturii inerente. Practicanţii de Vajrayana cred că iluminismul poate fi unul singur într-o viaţă.

Pentru studiu, Asociaţia Profesorală Maria Kozhevnikov şi Dr. Ido Amihai din Departamentul de Psihologie din Universitatea Naţională din Singapore a investigat patru tipuri de practici medievale: Două tipuri de practici Vajrayana şi două tipuri de practici Theravada.

Aceştia au recrutat practicanţi de Vajrayana din Nepal şi practicanţi de Theravada din Nepal şi Tailanda. Ei au măsurat rezultatele electrocardiogramelor şi electrocefalogramelor acestora şi abilităţile cognitive folosind metode performante.

Rezultatele au arătat o diferenţă considerabilă între cele două practici în termeni de reacţii psihologice. Meditaţia Theravada intensifică activarea parasimpatica, în timp ce meditaţia Vajrayana a arătat sporirea activarea simpatică şi, surprinzător, niciun fel de sporire a activităţii parasimpatice.

În plus, se observă o creştere imediată şi dramatică a percepţiei, datorită diferitelor stiluri de meditaţie Varjayana. Cercetătorii au adus în atenţie dramatică creştere care în mod normal este imposibilă în timpul stării de relaxare.

Cercetătorii notează că meditaţia Varjayana poate fi benefică în special după o competiţie sau situaţie urgenţă de recuperare intensă a concentrării, în timp ce Theravada poate fi benefică pentru reducerea stresului şi relaxarea profundă.

După mărturisirea că o singură sesiune de meditaţie Varjayana duce la o mărire semnificativă a performanţei creierului, cercetătorii vor continua investigaţiile pentru a vedea dacă pot apărea schimbări permanente după o perioadă mai mare de timp. Ei urmăresc găsirea unor căi prin care non-practicantii să poată beneficia de toate astea practicând.

„Meditaţia Varjayana necesită ani de practicare, aşa că suntem interesaţi dacă este posibil ca dobândirea efectelor benefice a performanţei creierului să se facă prin practicarea unor elemente concrete esenţiale de meditaţie. Acest lucru poate demonstra o metodă eficientă şi practică pentru non-practicanti să le crească performanţa în timp în funcţie de nevoie”, spune Kozhevnikov.

 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.