Uneori este nevoie sa ti se ia pamantul de sub picioare pentru a putea cadea din nou in tine si a descoperi acolo universul pe care-l cautai in tot acest timp. Un univers pe care il cautam cu totii de fapt, fara sa ne dam seama ca de fapt fugim de el, de frica necunoscutului. Pentru ca fiecare rau sovaie o clipa, doreste sa priveasca inapoi, inainte de a se varsa in ocean. Asa spunea un vechi poet.

Cand incepe sa apara dizarmonia sub diferite forme (boala, suferinta, nenoroc, suparari) e primul semn c-am plecat din noi, o mustrare parinteasca de sus sa ne-ntoarcem acasa. Adica in iubire. Singura lectie pe care trebuie sa o invatam in viata, singurul nostru scop dintre momentul nasterii si al mortii. Daca o sa ne mai intrebam vreodata ce avem de facut in viata asta, de ce ne-a fost data, sa ne-aducem aminte doar atat: pentru a invata sa iubim, dar nu oricum, ci asa:

  • crezand in ea, si nu in spusele ei. Pentru ca iubirea se simte, nu se judeca. Atunci cand crezi in cineva, credinta vine din inima. Atunci cand ii crezi cuvintele si te identifici cu ele, te identifici de fapt cu argumente, cu o serie de concepte. Acolo nu este iubirea. Poate vei deveni mai intelept, dar inima nu-ti va lua foc, poate doar egoul.
  • oferindu-i libertate, fara sa te agati de nimeni, nici macar de omul iubit, pentru ca vei ajunge sa-ti sinucizi iubirea. Da, libertatea este un risc, se desfasoara in absenta securitatii, insa acolo este eternitatea.
  • fara sa o transformi intr-o afacere. Iubirea se daruieste doar pe sine, altceva mai presus de daruit nu exista. Si cum nu stie decat sa dea, conceptul de a primi nici macar apare. Atunci cand ceri iubire sa te gandesti ca tu nu iubesti, altfel ai primi inzecit.
  • fara sa o stapanesti si sa o posezi. O vei omori astfel. Cu totii ne-am omorat iubirea cu propriile maini in viata asta. Si apoi am incercat sa o reinviem si ne-am trezit fix in aceeasi situatie. Iar filmul se va tot repeta pana cand vei invata lectia si vei putea trece la urmatorul episod. Atunci cand credem ca iubim, dupa mirajul perioadei de inceput, incepem sa ne dorim sa punem stapanire pe celalalt. Toate relatiile in lumea asta se reduc la sintagma “care pe care”. Sotii stapanesc sotiile, sotiile sotii, iubitii iubitele, profesorii studentii, politicienii tarile, religiile credinciosii samd. Iar viata nu triumfa decat in libertate. Iar iubirea este viata. Lasa-l pe celalalt sa fie el, asa cum este el fericit, pentru ca din fericirea lui ti se va oferi si tie, iar tu din fericirea ta lui. In clipa in care iti doresti iubirea pentru tine, de acolo actioneaza ego-ul, iar acela este opusul sufletului.
  • lasand loc de spatii in iubire, pentru ca lipsa acestora o poate distruge. Asa cum coloanele unui templu stau la distanta, dar sustin acelasi acoperis, existand astfel in acelasi timp in unitate si individualitate, asa cum copacii nu cresc unul la umbra celuilalt, doar atat spatiu este necesar, cat unul sa nu fie in umbra celuilalt si sa poata creste nestingherit. De cele mai multe ori suntem nefericiti in cuplu atunci cand unul din noi acopera tot cerul si nu mai lasa celuilalt nicio raza de soare, o picatura de ploaie care sa-i mangaie frunzele. Aceasta nu este iubire, ci posesivitate. Iar iubirea va vrea pe amandoi sa cresteti in acelasi ritm, sa dansati si sa cantati la unison prin soare si prin ploaie.

Iubeste intr-atat de mult incat ea sa devina precum respiratia, cu fiecare suflu si rasuflu sa emani iubire, lasa-te purtat de ea fara sa interferezi cu gandul, pentru ca asa cum orice rau curge spre ocean, orice mic paraias de iubire ce-ti izvoreste din inima curge spre universal, iar acolo e gratia.

Cuvintele mi-au fost inspirate Kahlil Gibran, care cu secole in urma a scris „Profetul”, o carte vanduta in tot la fel de multe exemplare precum Biblia. Poemele lui sunt muzica pura, reusind prin ele sa aduca macar o parte din necunoscut in limbajul obisnuit. Sunt la a doua citire a sa si nu ma mai satur sa curga universul prin mine.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.