La 17 ani, prima data cand mi-am pus ochelarii pe nas, am avut un oarecare soc. Dintr-o data totul in jurul meu avea contur si era mult mai viu si mai colorat. Ma indreptam spre liceu, eram pe undeva pe la Universitate si tin minte si acum senzatia avuta in timp ce traversam bulevardul, priveam spre Teatrului National, oamenii din jur, cum intrasem in alt decor. La inceput purtam ochelarii, apoi i-am tot pierdut si am trecut la lentile. Acum nici pe acestea nu le port prea des, mai mult la evenimente, concerte si cinema.

Si pentru ca tot am scris in ultima perioada despre cum sa ne relaxam am gasit zilele trecute un filmulet despre cum se ne vindecam ochii relaxandu-i.

Studiile arata ca 3 din 4 persoane considera vazul cel mai important simt, iar 80% din informatia pe care o percepem se realizeaza prin acesta. Mai mult, se pare ca alimentatia are un rol important in sanatatea ochilor, pentru ca in tarile subdezvoltate mai putin de 2% din populatie sufera de probleme cu vederea, in timp ce acolo unde hrana se bazeaza pe cereale si produse alimentare rafinate procentajul ajunge pana la 50%. Explicatia e simpla: o alimentatie artificiala creste nivelul insulinei in sange, conduce la disfunctii metabolice care au apoi impact asupra vederii.

Solutia propusa este cunoscuta de acum cateva sute de ani si ii apartine lui Bates. Este vorba de cateva exercitii simple care au la baza urmatoarele principii:

  • Noi credem ca problemele ochilor se datoreaza slabirii muschilor, ceea ce ar fi exact invers, muschii nostri sunt prea incordati, de aceea relaxarea mentala, care implica de fapt toti muschii ajuta si in vindecarea ochilor.
  • De asemenea, avem perceptia gresita ca atunci cand ne incruntam si privim cu ochii intredeschisi vedem mai bine. Intr-adevar pentru o scurta perioada acest lucru se intampla. Insa pe termen lung ne dauneaza tocmai pentru ca ne incordam muschii. De aceea ar trebui sa ne intre in reflex sa verificam de fiecare data ca muschii din jurul ochilor relaxati.
  • Este bine sa clipim rapid, ne marim atentia si putem vedea mult mai clar.
  • Contrar a ceea ce ne sfatuiesc toti medicii, aceasta metoda recomanda sa privim catre lumina si sa ne acoperim ochii cu palmele, repetand acest exercitiu pana la relaxare.
  • Atunci cand stam la calculator sa evitam tentatiei de a face fontul mai mare.

Am zis ca voi citi intregul set de exercitii sa vad daca functioneaza (iar din ce comentarii am vazut la articole multi confirma eficienta). Pana atunci insa raman fidela lentilelor. Atat cat se poate. Cat sa nu mai fac gafe si sa stiu cu cine vorbesc.

Am folosit cam toate brandurile de la Bausch, Chiba, zilnice, colorate, acum am trecut la Biofinity si imi plac. Chiar foarte mult. Sunt singurele pe care le suport o zi intreaga stand cu ochii in calculator. De la Videt mi le-am luat, mi se par cei mai seriosi si ok ca si preturi, daca stii ce vrei. Iar daca nu sti, acum am vazut ca si-au deschis si oftalmologie.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.