Creierul îți gestionează banii. Grija pentru creierul tău determină modul în care ai grijă de banii tăi. Dacă nu ești familiarizat cu conceptele financiare fundamentale și cu modul în care creierul influențează acest lucru, trebuie să citești acest articol.

Iată șapte principii despre modul în care creierul percepe banii. Fiecare principiu include un exercițiu pentru minte care este conceput pentru a te face să te gândești la relația creier-bani.

Să începem!

  1. Creierul are nevoie de o practică de recunoștință!

Creierul căută mereu o satisfacție imediată. Când vine vorba de a câștiga bani și de a strânge avere, satisfacția imediată este inamicul.

Aprecierea a ceea ce ai, hrana, un acoperiș deasupra capului și haine sunt deosebit de puternice atunci când realizezi că 80% din omenire trăiește cu mai puțin de 10 dolari pe zi.

Practicarea recunoștinței te face să realizezi că ai aproape tot ceea ce ai nevoie cu adevărat. Așa cum spunea Benjamin Franklin: „Un ban salvat este un ban câștigat”.

Exerciţiul 1:

Rezervă-ți cinci minute dimineaţa pentru a scrie 2-3 lucruri pentru care eşti recunoscător. Scoate foaia, împăturește-o și păstrează-o în buzunar, portofel sau geantă. Ori de câte ori te vei simți stresat din cauza banilor, scoate foaia și citește ce ai scris.

  1. Deții controlul

În timp ce creierul poate fi relativ primitiv, această bucată de materie cenușie își ia în continuare indicii de la tine. Ca atare, este esențial să îți petreci ceva timp evaluându-ți punctele forte și punctele slabe atunci când vine vorba de generarea bogăției.

Care sunt atitudinile tale, comportamentele și temerile care te-ar putea învinge în eforturile tale de a face mai mulți bani? Eşti un impuls? Poți rezista unei înțelegeri bune? Prioritizi economisirea?

Exercițiul 2:

Timp de săptămână ia-ți notite.

Ori de câte ori cumperi ceva, notează numele articolului în categoria „nevoie” sau „dorință”.

După aceasta, recitește ce ai scris. Cum te simţi? Ești încă fericit că ai cumpărat acele lucruri? Ce schimbări ai face?

  1. Banii nu inspiră creierul tău

Care sunt nevoile tale fundamentale?

Ființele umane necesită patru lucruri: alimente, sex, adăpost și apă. Acestea sunt motivații primare.

Banii reprezintă un motivator secundar  și devine mai mult sau mai puțin puternic în funcție de modul în care îl folosești.

Lupta prea mare pentru a obține recompense secundare – casă mare, maşină frumoasă, birou fantezist etc. – poate duce la o „supraîncărcare a motivației”, ceea ce poate afecta creierul.

Exercițiul 3:

Gândește-te la toate achizițiile importante pe care le-ai făcut în ultimul an. Stai 10-15 minute pentru a-ți reaminti cât mai multe posibil. După ce ai enumerat totul, pune-ți următoarele întrebări:

– Aceste lucruri reflectă obiectivele și valorile mele?

– Aș cumpăra aceste lucruri dacă mi se va da o a doua șansă?

  1. Banii trebuie să însemne ceva

Așa cum am menționat, banii în sine nu reprezintă o forță motivantă pentru creier. Cu toate acestea, contextualizarea motivațiilor – securitatea financiară, gestionarea banilor, valorile banilor, pacea minții, etc. – ajută creierul să solidifice conexiunea abstractă dintre bani și dorințe.

Creierul acordă prioritate la ceea ce faci și gândești în mod repetat. Ca atare, personalizarea banilor prin stabilirea scopului și stabilirea unor obiective favorabile acestui scop pot întări nevoia creierului de substanță intelectuală.

Exercițiul 4:

Notează răspunsul  la următoarele întrebări:

– Care este scopul tău pentru care vrei să câștigi mai mulți bani?

– Sunt obiectivele tale băneşti în concordanţă cu acest scop?

– Ce schimbări poți aduce (a) pentru mărirea venitului pe care îl câștigi în prezent și (b) stabilirea unei baze pentru a câștiga mai mult?

  1. Creierul poate avea nevoie de un restart

Deții păreri conștiente și subconștiente cu privire la tot ceea ce are legătură cu banii, inclusiv modul în care cineva face bani, modul în care gestionează banii, modul în care oamenii bogați se comportă, etc.

Experiențele directe și indirecte cu banii modelează perspectivele financiare.

Crezi că toți oamenii bogați sunt lacomi? Părinţii te-au învăţat cum să manevrezi bani? Ce înseamnă pentru tine cuvântul „bogăție”?

Toate aceste lucruri îți influențează atitudinea și, cel mai important, comportamentul față de bani.

Exercițiul 5:

Citește The Milionator Next Door de Thomas J. Stanley și William D. Danko. Stanley și Danko sunt profesori care discută despre unele dintre cele mai importante obiceiuri (probabil contraintuitive) ale milionarilor – educație, muncă grea, disciplină și viață simplă.

  1. Creierul este capabil de o creștere uimitoare

Ca ființă umană poți simți că ar fi aproape imposibil să inversezi obiceiurile banale, să înveți despre bogăție și așa mai departe. Dar acest lucru nu este adevărat.

Neurologii au descoperit că pe tot parcusul vieții creierul continuă să crească. Aceasta înseamnă că nu este niciodată prea târziu să devii ceea ce dorești, să obții ceea ce vrei și să iei decizii mai bune.

În timp ce reinstruirea creierului necesită disciplină, concentrare și dedicație, poți modela atitudinile, comportamentele și acțiunile tale într-un mod care să conducă la obținerea libertății financiare!

Exercițiul 6:

Urmărește discuția TED numită „Evidențierea plasticității creierului” ținută de Dr. Michael Merzenich. În prezentarea sa, Dr. Merzenich – un pionier în domeniul neuroplasticității – explică modul în care creierul este conectat pentru a învăța noi abilități, de exemplu, abilități financiare, la orice vârstă.

  1. Cu privire la bani, creierul poate fi prieten sau dușman

Pentru a încheia lucrurile, este util să înțelegi și să îți amintești neuropsihologia de bază. Vei observa că aceste concepte se pot aplica pentru aproape orice efort, inclusiv managementul financiar, succesul și libertatea.

Împotriva ta:

– Creierul este conectat la orice amenințare reală sau percepută.

– Creierul poate deveni letargic și plictisitor dacă nu este provocat.

– Creierul va rezista oricăror eforturi de a schimba obiceiurile.

Pentru tine:

– Poți să limitezi efectiv răspunsul fricii creierului.

– Creierul poate învăța noi abilități la orice vârstă.

– Creierul poate învăța să prioritizeze reflecția asupra impulsivității.

Exercițiul 7:

Memorează listele de mai sus și recitește-le zilnic pentru următoarele 30 de zile. Vei aduce punctele forte și ale creierului în conștiința ta și apoi le vei întări prin repetare, instruiește mintea să lucreze în favoarea ta!

 

 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.