Inspirația zilei de astăzi vine din partea a două filmulețe despre sensul vieții în lipsa existenței banilor. Este vorba de o întrebare pe care ar trebui să ți-o pui măcar o dată în viață: ”Dacă banii nu ar avea însemnătate, ce ai face cu viața ta?” Repet-o cu voce tare și s-ar putea să ajungi să înșelegi că în spatele acestor cuvinte se află un adevăr pe care îl ignorăm, deși implicațiile sale sunt profunde.

Poate că ești tânăr și nu știi încă ce dorești să faci în viață sau poate ești deja părtaș al forței de muncă de ceva timp întrebându-te ”Cum am ajuns aici?”. Poate chiar ești o persoană care iubește ceea ce face. Oricare ar fi cazul, această întrebare este perfect valabilă. Ascultă întâi acest filmuleț narat de Alan Watts și apoi te voi ghida într-o analiză proprie.

Alan Watts auzea foarte des din partea stundeților care termina facultatea că habar nu aveau ce își doreau să facă mai departe. El mereu le punea aceeași întrebare: ”Ce ai face dacă banii nu ar avea un scop în sine, cum ți-ar plăcea să-ți petreci tot restul vieții”. Și e interesant cum societatea ne constrânge în a ne a limita opțiunile, pentru că mulți poate ne-am dori să fim artiști, poeți, pictori, dar ce bani poți câștiga dintr-o astfel de meserie. Iar când studenții ajungeau la esența individualității lor, Watts le spunea să-și urmeze visul, bazându-se pe următorul principiu: dacă considerii că banii sunt cel mai important lucru, îți vei pierde timpul făcând lucruri care nu îți plac, tocmai pentru a putea supraviețui, astfel trăind o existență care nu îți face plăcere. Până la urmă dacă îți place foarte mult să faci ceva, acela este lucrul pe care trebuie să-l faci, pentru că dacă îți place atât de mult, la un moment dat vei deveni foarte bun și vei putea obține o remunerație pentru asta.

Exercițiul

Acum să ne reîntoarcem la analiza de sine. Întreabă-te ”Ce îmi doresc?” lăsând la o parte stereotipurile despre bani, succes, bunuri materiale, faimă. Nu te concetra pe carieră, pur și simplu începe să enumeri ceea ce îți place și ce îți dorești. Apoi gândește-te cum ai putea contribui în societate, fie pentru o persoană sau pentru o înteagă comunitate – educându-i pe alții, contribuind la un proiect sau pur și simplu prin a aduce bucurie în viața celorlați.

Acum ia o foaie de hârtie și scrie:

”Ce îmi place să fac? Ce mă face entuziasmat?”

”Cum ar arăta ziua mea perfectă dacă aș putea face ceea ce îmi doresc?”

”Care este jobul meu ideal? Cum ar arăta?”

”Care sunt hobbyurile mele?”

Pe măsura ce treci de aceste întrebări de bază, mergi apoi în profunzime:

”De ce îmi place să fac lucrurile care îmi plac? Ce senzații îmi dau?”

”De ce sunt aceste lucruri interesante pentru mine?”

Acest exercițiu te va face să accesezi sinele și lucrurile care te fac fericit și nu doar printr-o simplă enumerare, dar pentru a ajunge la esența: ”De ce ești fericit făcând astfel de lucruri”. Acum poți folosi ceea ce vei afla în cadrul activităților de zi cu zi. Uneori chiar aceste lucruri mărunte pot transforma un job care nu-ți place într-unul grozav. În final totul se rezumă la a fi fericiți, de fapt asta ne dorim cu toții. Iar fericirea nu rezidă în exterior, ci în noi. Pentru că aceasta este descoperirea: lucrurile care ne plac, ne plac pentru că trezesc în noi un sentiment de fericire și de efervescență pe care însă nu știm să o permanentizăm. Suntem fericiți 5 minute în primele momente ale unei întâlniri, când primim un cadou, când facem o activitate care ne face plăcere, dar care și acestea își pierd din mister pe măsură ce creierul se obișnuiește cu ele. De unde și concluzia că fericirea stă în capacitatea noastră de a menține starea de trezire a sufletului. Iar despre asta învățăm la Școala Iubirii.

Nu aș vrea să termin într-o notă tristă, dar și acest filmuleț subtitrat în limba română spune lucrurilor pe nume: urmează-ți inima, intuiția, visurile si pasiunile și nu-ți fie teamă să fii creatorul propriei existențe. Schimbarea începe cu fiecare.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.