Visele sunt lucruri ciudate și confuze. Există unii oameni care încearcă să interpreteze lucrurile pe care le visează, însă mulți cred că nu este nimic important în visele noastre, altele decât gândurile din subconștient. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit recent că visele sunt, de fapt, un bun indicator al sănătăţii tale,  dar au și un impact real asupra sănătăţii fizice şi mentale.

Aristotel a spus odată: „Bolile și alte maladii care sunt pe cale să îți invadeze corpul trebuie să fie mai evidente în timpul somnului”.

Iată modalități prin care poți interpreta visele tale:

  1. Coșmarurile sunt un semn de avertizare

Nimănui nu îi place să aibă coșmaruri. Mulți oameni știu deja că coșmarurile pot fi rezultatul traumelor emoționale sau al bolilor mintale. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că și coşmarurile pot fi, de asemenea, legate de afecțiuni cum ar fi boli de inimă şi apnee în somn. Acest lucru este cauzat de tulburări ale bătăilor inimii, precum și de respirație, care poate determina creierul să interpreteze semnele de avertizare sub forma unui coșmar în timp ce dormi.

Mitchell, E. G. a scris în The Physiologically Diagnostic Dream că „Un bărbat [care] a experimentat un vis recurent în care un șobolan a creat o rană în partea inferioară a abdomenului său a fost curând diagnosticat cu un ulcer duodenal”.

Rămâneți la curent cu toate verificările medicului dacă începeți să aveți coșmaruri.

  1. Probleme legate de frecvența viselor

„Sunt nervi care ajung în creier din fiecare parte a corpului și relevă semnalele unei boli iminente pe care subconștientul o traduce în vise” – Kasatkin

Mulți oameni nu îşi amintesc visele pe care le au în timpul nopţii, ci mai degrabă doar visele pe care le au înainte de a se trezi. Dacă descoperi că te trezești în timpul viselor mai des, acest lucru ar putea fi un rezultat al anumitor probleme de sănătate. Tulburările de dispoziție cum ar fi anxietatea și depresia pot fi principalele afecțiuni care te fac să te trezești în mijlocul nopții.

  1. Vise vii sau bizare

Oamenii au vise vii sau ciudate tot timpul, așa că nu este automat un indiciu al unei afecțiuni serioase. Cu toate acestea, utilizarea alcoolului poate declanșa vise reale, bizare sau memorabile. Boli precum Parkinson pot, de asemenea, provoca apariția unor astfel de vise care par să te însoțească în timpul orelor de veghe.

Clinica pentru Boala Parkinson și Centrul de Cercetare afirmă: „În general, cercetarea pare să indice că persoanele cu boala Parkinson au mai multe întreruperi ale somnului decât persoanele în vârstă în mod similar, fără boală. Oamenii cu Parkinson raportează de asemenea somnolență în timpul zilei, coșmaruri, vise vii, vocalizări pe timpul nopții, mișcări ale picioarelor, sindromul picioarelor neliniștite, incapacitatea de a se întoarce în pat și dificultăți de a merge la baie.

Antidepresivele pot face visele mult mai vii și sălbatice decât anterior.

  1. Vise care te trezesc devreme

Visele care te trezesc nu sunt rare, dar există câteva vise care par să te trezească întotdeauna cu o oră mai devreme decât alarma. Acestea pot fi un indiciu că ai intrat în REM (faza somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise) mai devreme și ai ieșit din el și mai devreme și anunță tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Medicii au observat adesea că persoanele care suferă de aceste tulburări de dispoziție sunt predispuse să cadă mai repede în REM, fiind astfel trezite de visele lor mai devreme noaptea și dimineața.

  1. Visele urâte ca urmare a evenimentelor din timpul zilei

Tot felul de lucruri îți pot afecta visele, de la alimentele pe care le consumi, la lucrurile pe care le urmărești și le asculți pe tot parcursul zilei. Dacă ai o varietate de vise proaste, ar trebui să fii atent la ceea ce faci în timpul zilei.

Analistul viselor profesionale și autorul Dream On It, Unlock Your Dreams Change Your Life, Lauri Quinn Loewenberg spune: „Coșmarul este atunci când ne gândim la probleme dificile în timpul REM (Rapid Eye Movement) și încercăm să le rezolvăm. De multe ori încercăm să ignorăm problemele noastre dificile cu distragerile din timpul zilei, dar când dormim și suntem forțați să fim singuri în capul nostru, aceste probleme dificile vor fi abordate”.

Visele consecvente pot fi rezultatul unei diete proaste, precum și a declanșatorilor senzoriali, cum ar fi muzica, filmele sau lucrurile pe care le vezi pe parcursul zilei. Chiar și vitaminele pot avea un efect asupra viselor tale, potrivit cercetătorilor. B6 este o vitamină pe care corpul nostru o are, care ne poate determina adesea să avem vise vii.

  1. Stilul de viață sănătos poate afecta visele

Ca multe lucruri, un stil de viață sănătos poate avea un efect pozitiv asupra fiecărei părți din viața ta – inclusiv a viselor. Când faci mișcare și mânci bine îți poți menține visuele plăcute. Atunci când îți concentrezi atenția asupra menținerii sau tratării tulburărilor de dispoziție, acest lucru poate ajuta la oprirea coșmarurilor sau chiar a viselor care te trezesc devreme noaptea.

Rubin Naiman, expert în somn și vis de la Facultatea Clinică din Centrul de Medicină Integrativă din Arizona, a adăugat: „Visele bune contribuie la bunăstarea noastră psihologică prin susținerea memoriei sănătoase, prevenirea depresiei și extinderea conștiinței noastre limitate obișnuite”.

Gustările sănătoase înainte de culcare, cum ar fi bananele, pot face visele mult mai plăcute.

Concluzii

Visele pot fi plăcute, amuzante, supărătoare sau interesante – totul depinde de ceea ce faci cu corpul în timpul zilei. În timp ce unii oameni pot crede pur și simplu că visele nu sunt altceva decât creierul subconștient sălbatic, s-a dovedit că lucrurile pe care le faci cu corpul au un impact asupra felului în care visezi. Visele pot avea impact asupra sănătății, așa cum și sănătatea poate avea asupra viselor.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.