Sapunuri naturale

 

Cu toții încercăm să minimizăm cantitatea de toxine care ne intră în corp. Mâncăm mai sănătos, bem apă purificată, realizăm chiar și programe de detoxifere. Ceea ce însă puțini oameni conștientizează este cantitatea de toxine pe care o absorbim prin piele. Iar săpunul, unul dintre cele mai folosite produse pe parcursul unei zile conține numeroase chimicale suspecte, vopseluri, arome, substanțe despre care nici nu știm că ar trebui să ne ferim. Așa că dacă doriți să minimizați expunerea la aceste toxine ascunse, ar fi bine să optați pentru săpunuri naturale.

Am vorbit cu Mihaela Jarai, fondatoarea Alma Natural și îmi spune că multe persoane au pielea sensibilă și nu reacționează deloc bine la săpunurile din comerț. Cu ajutorul unui săpun natural poți reduce și chiar preveni o multitudine de probleme ale pielii cauzate de ingredienții chimici iritanți. Săpunurile naturale au ingredinete care nu au fost produse cu ajutorul ierbicidelor, fertilizatorilor chimici sau pesticidelor, multe dintre acestea recunoscute ca fiind cancerigene.

Din ce este făcut un săpun natural

La fel ca și în cazul alimentelor, atunci când achiziționăm produse cosmetice trebuie să știm să citim etichetele. Asigurați-vă că ingredientele sunt 100% naturale și vin din surse naturale. Cele mai obișnuite ingrediente dintr-un săpun natural sunt: uleiul de cocos, de măsline, avocado, shea, laptele de capră și cocos, uleiurile esențiale, untul de shea african plus multe plante medicinale: mușețel, lavandă, gălbenele.

Majoritatea săpunurilor comerciale au scos toate elementele bune din procesul de producție și au înlocuit aceste ingrediente cu agenți spumanți artifiali, coloranți și chimicale puternice. Astfel de produse, care mai degrabă ar trebui numite detergenți sunt rele nu doar pentru piele, dar și pentru mediu.

„În săpunurile comerciale glicerina care se produce în timpul procesului de saponificare este înlăturată. Glicerina este o substanță extrem de profitabilă, care este de obicei vândută companiilor care produc loțiuni și creme, de care pielea acum uscată de săpunurile dure, are atât de multă nevoie. Săpunurile antibacteriene conțin de multe ori triclosan, un chimical toxic recunoscut drept cancerigen. Utilizarea frecventă a unor astfel de produse va avea ca rezultat depozitarea acestor toxine în grăsimea din corp sau chiar în creier, iar acumularea acestora în organism conduce cu siguranță la boli”, adaugă Mihaela Jarai.

Și în cazul săpunului natural există diferite modalități de producție. În principiu acesta se poate realiza prin topire (pe bază de glicerină și de cele mai multe ori transparent), prin metoda la cald sau la rece. Prima variantă ar trebui să o evitați, iar diferența dintre ultimele două este că metoda la cald folosește căldura după procesul de saponificare, iar metodă la rece nu. Desigur că presarea la rece este cea mai bună metodă pentru săpunurile de calitate deoarece este un proces lent care păstrează active proprietățile ingredientelor. Toate săpunurile Alma Natural sunt realizate prin metoda la rece.

Săpunurile realizate prin metoda la rece sunt realizate dintr-o combinație de uleiuri și leșie. Acest produs din urmă poate că sună suspect, dar toate calitățile caustice sunt înlăturate în timpul procesului de saponificare, iar din reacție celor două ingrediente se creează glicerina.

Atunci când alegeți săpunul uitați-vă cu atenție să nu conțină coloranți artificiali și parfum, pentru că acestea sunt chimicale sintetice. Dacă vreți un miros plăcut puteți cumpăra săpunuri pe bază de coloranți și uleiuri esențiale naturale. Un alt ingredient pe care ar trebui să-l cautați în săpunurile naturale este bentonitul, folosit pentru a crește clăbucul și recunoscut pentru proprietățile detoxifiante, deoarece se leagă de toxine și le scoate din corp.

Eu folosesc de ceva luni produsele Alma Natural, nu doar săpunurile și sunt încântată de absolut toate. Dintre săpunuri cel mai mult îmi plac:

  • Bentonite Shampoo Bar este un șampon natural solid care vă fortifică firul de păr grație uleiurilor vegetale folosite în fabricarea sa: ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de ricin, unt de cacao, dar și datorită untului de Shea și a argilei Bentonite. Uleiurile esenţiale de rozmarin și patchouli stimulează creșterea părului și stopează căderea lui, argila Bentonite reface echilibrul natural al părului absorbind excesul de ulei de la suprafața scalpului, purificând folicul capilar. Această argilă este de la Marea Moartă, cel mai jos punct din lume. Se recomandă pentru toate tipuri de păr dar în special pentru cel gras. Preț: 13.5 lei.

 

  • Turmericul, ingredientul care nu trebuie să lipsească din nicio casă îl puteți găsi în Indian Turmeric, un săpun antiacneic 100% natural, formulat cu turmeric sau curcumă. În India, turmericul este folosit în cosmetică incă din antichitate, fiind recunoscut și ca remediu Ayurvedic. Folosit ca ingredient cosmetic, turmericul reduce pigmentarea feței, e un exfoliant fin, un bun antiinflamator și antioxidant, ajută la tratarea acneei și a punctelor negre. Recomandat pentru toate tipurile de ten, dar și pentru tenul afectat de eczemă. Preț: 13.5 lei.

 

  • Nicole’s Passion Soap este un săpun cu cărbune activ și nămol din Marea Moartă care poate fi și un demachiant uşor, excelent pentru curățarea în profunzime a tenului, fiind în același timp un tratament delicat al tenului acneic, gras și mixt. Este potrivit și pentru tenul bărbaților, care este de obicei mai gras. Formulat în aşa fel încât să producă o spumă bogată şi cremoasă, acest săpun facial curăţă în profunzime pielea de impurităţi, îndepărtând delicat particulele, surplusul de sebum, deblocând porii. Nămolul din Marea Moartă conţine minerale extrem de concentrate pentru a netezii corpul tău, întăreşte şi protejează pielea , îndepărtează excesul de sebum şi celulele moarte. Preț: 14 lei.

 

  • Săpunul african hidratant și cremos nu este un simplu săpun! Poate fi folosit pentru curățarea și demachierea tenului, pentru spălarea corpului sau părului la duș. Datorită ingredientelor din compoziție este eficient pentru tratamentul acneei sau al excesului de sebum. Săpunul negru conține unt de shea nerafinat Fairtrade, un ingredient neprețuit în îngrijirea pielii, care protejează pielea și îi menține nivelul de hidratare, protejând-o de uscăciune și iritații. Vine în două combinaţii lichide cu lavanda sau peppermint. Preț: 42 lei.

În afară de acestea la Alma Natural mai găsiți și săpunuri pe bază de ulei esențial de tea tree, ulei de măsline, exfoliante cu semințe de mac, lapte de capră și sunt indicate inclusiv pentru pielea bebelușilor.

Alma Natural, cosmetice din inima Transilvaniei, la Târgu Mureș, sunt în totalitate realizate manual, fără a fi testate pe animale, fără conservanţi, coloranţi sau alte ingrediente chimice, fiind astfel considerate vegane. Gama Alma Natural include exfoliante, unturi de corp, balsamuri de buze, deodorante naturale, ape florale, săpunuri, produse pentru îngrijirea tenului şi corpului, pentru bebeluşi şi mămici şi lumânări de aromoterapie. Toate produsele pot fi comandate online de pe site-ul Alma Natural. Urmăreşte Alma Natural şi pe Facebook.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.