2970115_orig

„Câte bordee, atâtea obicee”

Cam așa stă treaba și cu yoga și numeroasele forme în care este ea practicată. Lumea occidentală a luat pentru prima dată contact cu yoga pe la 1800, prin intermediul lui Swami Vivekananda, un guru indian şi profesor de yoga, care a devenit cunoscut la acea vreme şi a atras atenţia multor scriitori, cercetători şi alţi oameni de seamă din acea perioadă.

La baza yoga sta o carte scrisă de Patanjali acum mai bine de 2000 de ani, Yoga Sutra, în care sunt enunţate 8 căi ale yoga ce includ nu doar exerciţii fizice (asana) sub denumirea de hatha yoga, ci şi recomandări ce ţin de comportamentul etic, cultivarea atitudinilor de recunoştinţa şi mulţumire, tehnici de respiraţie, concetrare, meditaţie şi eliberare finală. Despre cele 8 cai puteţi citi pe larg în articolul despre yoga.

Noi practicăm Hatha Yoga în sensul cât mai autentic, cu accent pe conștientizare. Dacă însă vreți să vă axați tot pe aspectul spiritual, dar să variați cumva modul de desfășurare a ședințelor, unul din cele mai bune stiluri este Kundalini Yoga, o combinaţie între Bhakti Yoga, Raja Yoga şi Shakti Yoga.

O predare corectă a claselor de Kundalini yoga te face să pleci de acolo simţindu-te ca şi când ai fost la terapie, având antrenament în mişcări de gimnastică, dar și sesiuni de rostit mantre. Scopul Kundalini yoga este să asiugure o modalitate prin care oamenii să atingă un nivel mare al creativităţii, să se elibereze de karma şi să elibereze.

Ce înseamnă Kundalini?

Pentru a înţelege cum funcţionează Kundalini, mai întâi trebuie să înţelegi că ai un şarpe încolăcit pe coloana vertebrală. Cuvântul sanscrit kundal înseamnă „circular”. Şi poate fi un substantiv pentru a descrie un şarpe încolăcit. Femininul kundalini înseamnă inel, brăţara sau buclă. Acest concept a fost adoptat drept kundalini în Hatha yoga în secolul al XV-lea şi de la începutul secolului al XVI-lea a fost folosit în upanişadele yoga.

Astfel, termenul kundalini înseamnă „o energie spirituală sau o forţă a vieţii localizată la baza coloanei”, care este conceptualizata ca o serpentină încolăcită.

Practică kundalini yoga se presupune că trezeşte kundalini Shakti din baza încolăcita prin cele 6 chakre care se afla de-a lungul coloanei, şi prin a şaptea chakra sau coroană. Chakrele sunt roţi, sau centre de energie, de-a lungul cărora se trece pentru a distribui energia în tot corpul.

Asemenea unui şarpe fermecat care este scos din coş de către un bansuri, valurile şi încolăcirile kundalini trezesc energii şi curata stagnarea energiei de-a lungul drumului.

La un nivel mult mai profund ar trebui să înțelegeți că energia Kundalini reprezintă de fapt energia sexuală.

Fie că e vorba de sapele lui Adam şi Eva din tradiţia crestin-iudeica sau drespre şarpele din tradiţia aztecă, şerpii ce urca pe caduceul zeului grec Hermes sau despre şerpii tradiţiilor hinduse sau budiste, toate aceste simboluri conţin un singur adevăr – starea de îndumnezeire se poate atinge prin transmutarea energiei sexuale în faliile superioare ale conştiinţe, prin atingerea stării antroginale.

Când umanitatea a fost despărţită fizic în două sexe, bărbat şi femeie, încă purtau în interior reflexia creatorului lor, astfel că în fiecare bărbat exista un aspect feminin şi în fiecare femeie exista un aspect masculin, cu toţi fiind tranzitaţi de aceste două energii, yang şi yin.

Cei doi şerpi au simbolizat mereu cele două canale energetice, ce se încolăcesc în jurul coloanei vertebrale, având rădăcina la baza acesteia, în organele sexuale care sunt alimentate de energie sexuală. Aceste două canale se numesc Ida şi Pingala în sanscrită, în Kabbala – Odd şi Ogg, în creştinism Adam şi Eva, în Biblie cei doi măslini sau cele două lumânări în lateralul zeului Pământului. Coloana este adesea simbolizata de un toiag al maestrului său de un sceptru. Ea se sprijină pe piatra de fundaţie, energia sexuală.

Pingala este aspectul masculin, Adam, Ida este aspectul feminin, Eva. Energia Evei ne împinge la procreare, atunci când ea e tentată să mănânce din fructul cunoaşteri, acesta fiind un semn al umanităţii, râvnind la frunctul sexualităţi, copiii. Până în acel moment umanităţii nu îi era permis să aibă copii după voie, să manace acel fruct. Tentaţi de şarpe, oamenii au ales să procreeze după voie şi în inocenţă lor nu au înţeles că legile ce le-au fost date erau pentru binele lor. Iar a învăţa să procreeze a dus la descoperirea relaţiilor sexuale cu pierdere. Acesta a fost copacul cunoaşterii – fructul oprit – sexualitatea. Acesta a fost mereu prezent cu toate celelalte aspecte ale existenţei, este chiar recunoscut ca fiind de o importanţă majoră în Eden alături de copacul vieţii.

În actul sexual este conţinută o enormă energie, bărbatul ca forţa activa, reflexia lui Dumnezeu tat, iar femeia ca forţa receptivă, reflexia lui Dumnezeu mama, iar sexul forţa care îi aduce împreună.

Aceste 3 forţe cristalizează toată creaţia şi aceasta este fundaţia simbolului universal al trinităţii. Trinitatea este unitatea a trei, care se exprimă ca unul. Însă pentru a crea acest unu se divide în doi, masculin şi feminin. Aceste este misterul Spiritului Sfânt, focul fecundator al lui Dumnezeu, simbolizat drept puterea creatoare şi distructivă a lui Dumnezeu – Shivashakti. Am deviat puţin de la subiect, însă este foarte important să înţelegeţi acest aspect deosebit de important cu privire la sexualitatea continenta, fără de care procesul de activare a lui Kundalini este puţin probabil să se petreacă.

Noi cei din vest nu am avea nicio idee sau acces la kundalini yoga dacă nu era Yogi Bhajan.

Născut Harbhajan Singh Khalsa, în Kot Harkan, India, din tata medic Sikh şi o mamă de religie catolică Hindu, familia sa a avut majoritatea proprietăţilor din satul lor. În acea vreme, practicile şi tehnicile de kundalini yoga au scăzut într-un sens secret, elitist de la profesor la studentul bine selectat. Yogi Bhajan a învăţat aceste tehnici de unul singur şi s-a perfecţionat la vârsta de 16 ani.

Originea exactă a kundalini yoga este necunoscută, dar recordurile istorice, se referă la Upanishade, o colecţie sacră de scrieri vedice care vorbesc despre acest tip de yoga. Această descoperire a ştiinţei corpului se referă azi la kriyas sau acţiuni. În alte tipuri de practici yoga, se referă la asana. Cuvântul Upanishate are o traducere literară similară cu cea a cuvântului asana: stând jos pentru a asculta învăţăturile profesorului. Rădăcina cuvântului asana înseamnă a sta aproape de profesor.

La sfârşitul anului 1940, revolta violenta din India a forţat familia lui Harbhajan Singh Khalsa să părăsească Punjab şi să meargă în New Delhi, şi în următorii ani, el a făcut parte din Serviciul Civil Indian, şi a început să lucreze pentru guvern. Lui Yogi Bhajan i s-a oferit un loc ca student de yoga în departamentul Universităţii din Toronto în Canada unde a emigrat în anul 1968.

După ce a primit un loc la Universitatea din Toronto, a început imediat să înveţe yoga la YMCA, a pus bazele unui centru de yoga şi a ajutat la crearea primului templu Sikh estic din Canada. Toate în 90 de zile. După aceasta viziune spirituală pe care a avut-o călătorind în Los Angeles, el a ştiut exact ca lumea vestică avea nevoie de Kundalini yoga.

Ţinutele albe la cursurile de kundalini

Kundalini yoga sprijină practicanţii să poarte ţinuta albă, aşadar oamenii vin la ore îmbrăcaţi în alb, fuste, tricouri, pantaloni. După cum spune Yogi Bhajan „culorile creează o acţiune inconfortabilă în subconştientul inspirational, productiv şi extins. Culorile au un efect în conştientizare. Vrem să dezvoltăm o metodă tehnică foarte rapidă, progresivă şi spirituală a tuturor culorilor, aşa că am adoptat o culoare dintre cele şapte, care este albul.”

Cum se practică Kundalini Yoga?

În zilele acestea, Kundalini Yoga este sinteza multor tradiţii, iar scopul ei este conştientizarea completă a corpului pentru a-l pregăti, atât la nivelul sistemului nervos, cât şi mental, pentru a manipula energia Kundalini. Multe dintre poziţiile fizice au rolul de a activa buricul, coloana şi punctele centrale de presurizare pe meridiane, adică diverse chakre. Prin munca respiratorie şi prin aplicarea bandelor (blocarea energiei), eliberarea, direcţia şi controlul fluxului kundalini, se poate începe controla această energie. Însă existe numeroase calupuri de exerciții care se pot practica, așa că și orele pot diferi de la un maestru la altul.

Kundalini: Începe prin a cânta

Golindu-ne şi neutralizându-ne mintea, suntem mai puţini sensibili în faţa celor 5 cauze ale nefericirii: poftă, furia, lăcomia, mândria şi ataşarea. Iar în acest fel poate vom descoperi că suntem mai răbdători la casierie, cu maşinile colegilor în trafic, dar şi cu copiii noştri în parcuri şi cu membrii familiei, precum şi cu noi înşine.

Toate şedinţele de Kundalini încep cu ceea ce se numeşte “cântare”. Este un cântec recitat într-o poziţie în şezut, cu mâinile la centrul inimii, cu ochii închişi: Ong Namo Guru Dev Namo.

Practicile Kundalini Kriyas

  • Dintr-o poziţie şezând, ridică mâinile deasupra capului şi mişcă-le, mişca întregul corp şi capul. Ca animalele din sălbăticie, acest tip de mişcare este pentru a vedea cum frica, anxietatea şi alte emoţii sunt înlăturate. Acesta sprijină şi mobilitatea coloanei. Dacă avem o coloană sănătoasă, avem şi o minte sănătoasă.
  • Statul pe umeri, atunci când este făcut în mod corespunzător, yoghini spun că 15 minute de stat pe umeri reprezintă 2 ore de dormit.
  • Statul în poziţia rock, adu-ţi mâinile la umeri, coatele depărtate şi coloana vertebrală dreapta, inspiră şi răsuceşte coloana la stânga, expira şi răsuceşte coloana la dreapta. E ca şi cum coloana vertebrală este o lamă verticală în centrul unui mixer. Acesta este un lucru grozav de făcut în fiecare zi.
  • Genuflexiuni intense, cu mâinile în dreptul inimii, coloana vertebrală dreapta, îndoaie genunghii şi lasa fundul spre sol. Ţine capul în poziţie vertical şi inspiră când eşti jos şi expiră când te ridici.
  • Flexia coloanei, dintr-o poziţie şezând, cu picioarele încrucişate, aceasta este calea prin care coloana ta s-ar mişca dacă ai călări o cămilă. Din moment ce ne lipsesc cămilele, trebuie să aduci pieptul în faţă, apoi braţele alături. Pentru o sănătate maximă a coloanei. Acest lucru ajuta de asemenea la deschiderea diafragmei, pieptului şi umerilor. Imaginează-ţi că ai o călătorie cu hopuri. Sau o cămilă necoordonată.

Meditaţia Kundalini Mantra: SA TA NA MA

Aceste sunete atribuite meditaţiei reprezintă primele patru sunete ale universului: SA=infinit, TA=viaţa, NA=moarte, MA= renaştere.

Stând cu picioarele încrucişate, ridică mâinile în faţa, cu palmele în jos, spune sau şopteşte “SA”. Apoi mută mâinile în dreptul urechilor cu palmele în sus. Spune sau şopteşte “TA”. Apoi mută mâinile drepte în afară, palmele în jos, cu degetele mijlocii în linie cu umerii. Spune sau şopteşte “NA”. Apoi adu-ţi mâinile îndreptate la loc în jos, spune sau şopteşte “MA”. Aceasta combinare de mişcări, cântatul şi meditaţia vor echilibra creierul folosind mâinile tale. Este o meditaţie foarte bună pentru a fi făcută când te trezeşti, aşa cum spune şi proverbul, cu faţa la cearceaf.

Tehnici de Pranayama

Tehnica respirației alternative prin nări, Nadi Sodhana, este una dintre cele mai utilizate tehnici. Când te confrunţi cu un nas înfundat, nu este nimic mai simplu decât a începe să respiri printr-o singură nară. În special prin cea înfundată. Vei vedea că simplitatea vine după prima încercare, apoi practicând. Acest tip de respiraţie este înţeleasă ca o cale de a curăţa nările sau canalele subţiri şi căile, pentru a ajuta trezirea energiei Kundalini. Probabil că este ultimul lucru pe care vrei să îl faci când suferi de congestie nazală, dar poate avea rezultate rapide!

Îmbrăţişează amestecul Kundalini

Din spusele lui Yogi Bhajan, „Procesul creşterii prin kundalini yoga se desfășoară natural în funcție de natura proprie. Blocajele sunt reprezentate de ataşamentele cu familiaritatea din trecut şi frica ta de extindere de sine. Dacă vei practica kundalini yoga vei creşte. Ca un şarpe pe care trebuie să-l cureţi de vechea piele pentru a fi mai mult din ceea ce eşti tu cu adevărat.”

Noi te așteptăm la orele de Hatha Yoga în fiecare zi online de la 7.30-8.15 și joia la VEG Studio de la 19.30.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.