anamorphic-0-640x448

Viețile noastre sunt înconjurate de gânduri negative. Din aproape 60.000 de gânduri ce se succed în minte pe parcusul unei zile aproximativ 80% sunt negative. 85% din lucrurile care ne îngrijorează se finalizează cu un rezultat pozitiv sau neutru și chiar și atunci când grijile se materializează în realitate, 80% dintre noi spunem că am gestionat rezultatul mai bine decât ne-am fi gândit.

De calitatea gândurilor depinde viața noastră și starea de zi cu zi. Ne putem imagina că înotăm într-un ocean murdar, unde fiecare piecătură este reprezentată de un gând negativ. Evident că nu ne vom simți în largul nostru și vom căuta în fiecare clipă să găsim un țărm, să ieșim de acolo, dar unde să ieșim dacă suntem în mijlocul oceanului? Același scenariu are cu totul un alt impact dacă oceanul are apa cristalină, curată, plină de peștișori colorați în care ți-e ma mare dragul să te bălăcești.

Primul pas spre schimbare este recalibrarea gândurilor care te năpădesc clipă de clipă. Iar pentru asta poți aplica următoarele sfaturi:

1. Oprește-te din a mai rumega gândurile. Chiar dacă într-o anumită măsură este normal să mai ai și gânduri negative, nu le mai da importanță și nu mai reveni asupra lor. Cercetătorii denumesc această acțiunea ”rumegare” sau despicarea firului în patru. Rezultatele rumegării sunt creșterea nivelului de anxietate, depresie și sentimentul de neajutorare.

2. Vino cu alternative. Provoacă-te ca pentru fiecare gând negativ să vii cu o alternativă pozitivă pentru ceea ce îl cauzează. De exemplu când ești la serviciu sau la școala nu-ți spune în minte ”Eu nusunt destul de bun”, ci ”Competiția este acerbă, dar mă voi descurca mult mai bine data viitoare”. Încearcă să privești experiențele negative ca și situații care nu sunt nici personale nici permanente. Psihologul Martin Seligman numește această strategie ”optimismul autoînvățaț”.

3. Încearcă pesimismul defensiv. Poți să iei în calcul și cele mai negative scenarii, dar doar dacă găsești acele strategii prin care să le poți evita. Ele merg mână-n mână.

4. Învață să-ți pui la îndoială propriile gânduri negative. Recunoaște gândurile negative și încearcă să le percepi ca și când altcineva ți le-ar spune. Apoi pune-ți întrebarea: ”Cineva care ține la tine ți-ar spune așa ceva?” Așa că data viitoare când te consideri nedemn de ceva/ cineva aplică această strategie. Când te simți la pământ gândește-te ce ți-ar zice un prieten și cum te-ar încuraja.

5. Conștienizează-ți gândurile pentru a putea acționa pozitiv. În loc să spui ”Nu am primit postul acela pentru că nu am nimic de oferit”, analizează rațional de unde vin gândurile negative, combate-le spunându-ți ”Pot să merg mai departe, nu este o stare permanentă”, concetrează-te pe momentul prezent și respiră profund, pune în acțiune planul tău spre un nou obiectiv și mergi mai departe.

6. Renunță la gelozie. Capra vecinului este mereu mai frumoasă și dă mai mult lapte? Oamenii care se compară în mod constant cu ceilalți au tendința de experimenta mai des invidia, vina, regretul și defensivitatea. Concentrează-te pe calitățile tale, identifică-le și găsește un nou mod de a le pune în evidență în fiecare zi. Dacă nici așa nu merge compară-te măcar o dată cu o persoană care se află într-o situație mai rea decât a ta și atunci nu ți se va mai părea că ești la pământ. Cercetătorii au demonstrat că invidia benignă, adică cea adimirativă, nu malițioasă, poate determina studenții să se descurce mai bine la școală și să ia punctaje mai mari la teste.

Sunt gândurile negative cu adevărat periculoase?

  • Este natural să avem gânduri negative din când în când. Psihologii spun că a fi mereu pozitiv ne poate face nerificiți. Aici nu sunt de acord, pur și simplu poți să vezi partea bună a paharului și să transformi partea negativă într-o oportunitate pozitivă din care să înveți ceva.
  • Fă diferența între bine și rău. S-a demonstrat că cei care fac terapie și conștientizează când se simt bine și când se simt rău fac mai multe schimbări pozitive.
  • Blocarea fermă a gândurilor poate avea și dezavantaje. Într-un studiu participanții au fost rugați să nu se gândească la un us alb s-au gândit mai mult după decât cei cărora li s-a dat voie să se gândească de la început. Este și normal, dacă ți se interzice un lucru exact acela îl vei dori. Ideea este să fii neutru și să lași lucrurile și gândurile să treacă fără să te fixezi asupra lor.
  • Alt studiu a demonstrat că mâncăm pe fond nervos dacă încercăm să blocăm sentimentele negative decât dacă le acceptăm și mergem mai departe.
  • A accepta o emoție negativă poate fi o soluție foarte bună de a merge mai departe.

Ce faci data viitoare când mai apare câte un gând negativ?

  • o plimbare
  • o ședință de yoga sau meditație
  • o ședință de sport cardio
  • ascultă muzică pozitivă
  • vorbește cu cineva la telefon sau caută o modalitate de a te sustrage gândului
  • planifică-ți cinci minute pe zi pentru a te îngrijora apo cotinuă-ți ziua
  • repetă un cuvânt în minte. repetarea unui cuvânt timp de un minut sau două este o tehnică numită difuzia cognitivă în psihologie, întrucât acesta ăți va pierde sensul și îl vei privi ca pe o etichetă. Noi îi spunem mantră, un set de litere, prin care intri în rezonanță cu energii subtile. Ai grijă să te limitezi la cuvinte pozitive.
  • ține un jurnal în care să notezi ce te stresează. Un studiu al Universității din Ohio a ajuns la concluzia că notarea gândurilor negative pe hârtii care sunt apoi rupte și aruncate la gunoi poate ajuta.
  • fă un duș. Căldura fizică și socială activează aceleași părți ale creierului. Atunci când te simți supărat poți face un duș călduț pentru a te simți mai bine.
  • ieși din cameră. Pauzele pot crea un context nou și poți privi lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Succes!

Sursa foto:  Jonty Hurwitz

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.