Despre dragoste am scris și am tot scris, dar îmi pare că în această lume dragostea nu se înțelege cu sufletul, mintea aleargă după explicații științifice, care există, dar pălesc însă în calea a ceea ce sufletul cunoaște deja. La un moment dat mi-am pus întrebarea dacă în manifestare există suflete pereche, acele jumătăți care formează totul și cum o găsești sau te găsește ea pe tine. Am ajuns la răspunsul că ele există și nu există în același timp. Nu este lipsit de logică ce-ți spun. Jumătățile există, dar s-ar putea ca în această existență să nu meriți să o găsești. Poate mai trebuie să cauți în tine, să înveți lecția vieții și apoi în următoarea să te afli cu un pas mai aproape în a o regăsi.

Oricum am da-o, cu toții căutăm într-un final dragostea. Un studiu realiat de Pew Research în 2010 arăta că 6 din 10 oameni vor să se căsătorească și 84% dintre cei necăsătoriți consideră dragostea un motiv foarte important în luarea acestei decizii. Dragostea este sentimentul cel mai înălțător, iar activitatea pe care o generează în corp este demonstrată de multe alte studii. Dar cum ar fi dacă nu ar trebui să aștepți ani până să apară sufletul pereche, dacă tot ce ai privi în jur ar fi dragoste, dacă ai împărtăși momente pline de dragoste cu toți oamenii, de la colegi de muncă la oameni pe care-i întâlnești întâmplător?

În 2013, psihologul Dr. Barbara Frederickson a enunțat o nouă teorie care a demolat tot ceea ce știam până atunci despre dragoste. Ea a arătat că dragostea nu înseamnă doar intimitate, dorință, conviețuire alături de soț/ soție, apropierea sau conexiunea pe care o simțim față de prieteni și familie. Și cu atât mai puțin răsplata pentru care ai luptat atât de la finalul călătoriei către jumătatea ta.

Frederickson descrie dragostea drept un răspuns neurobiologic, mai exact un micro moment de rezonanță pozitivă. În traducere liberă o descărcare electrică emoțională între oameni, fie că sunt parteneri, prieteni, rude sau chiar străini.

Explicația biologică a dragostei

Psihologul scindează dragostea în neuroni oglindă, oxitocină și tonul vagal și descrie următorul proces. Mai întâi sunt activați neuronii oglindă care răspund la fel fie că văd o acțiune realizată de cineva sau dacă o întreprindem noi. Dacă ți s-a întors vreodată stomacul pe dos când ți s-a povestit de un accident sau detaliile unei operații, înseamnă că neuronii tăi oglindă funcționează foarte bine și prin ei poți empatiza cu ceilalți sau experiențele lor, poți stabili conexiuni.

Următorul nivel este oxitocina, hormonul eliberat în timpul îmbrățisărilor, atingerilor, sexului. Prezența acestui hormon în corp reduce nivelul de stres, facilitează legăturile și joacă un rol important în atașamentul romantic.   .

În final tonul vagal este activitatea nervului vag, măsurată prin monitorizarea ritmului cardiac în timpul respirației, mai precis reprezinta diferența dintre ritmul asociat cu inspirația și cel specific expirației. Este cel care trimite informațiile din corp către creier, un gatekeeper între conexiunea dintre corp și minte. Valorile mici corelează cu riscuri crescute de boli cardio-vasculare, iar cele crescut sunt asociate cu mai multe emoții pozitive și cu capacitatea de a controla emoțiile negative înainte ca acestea să escaladeze. Tonul vagal funcționează în sincronicitate cu oxitocina și neuronii oglindă în momentele de conexiune umană, ceea ce adaugă o energie suplimentară care vine din empatizarea cu cealaltă persoană simțindu-i și starea lui/ ei de bine în același timp cu a ta. Dacă continui să experimentezi aceste stări, tonul vagal se îmbunătățește, iar rezultatul este o deschidere mai mare față de acest tip de conexiuni. Tradus altfel: dacă vrei mai multă dragoste în viața ta, ar trebui să iubești mai mulți oameni.

Aceste momente potențate de trăirile celorlați sunt mai mult sau mai puțin identice indiferent de relația persoanelor între care se întâmplă. Astfel dragostea se poate manifesta nu doar în relații de lungă durată, dar și instant, între oricine. Și cum nu putem încă avea controlul asupra persoanelor cu care interacționăm, putem să aplicăm câteva tehnici care ne pot ajuta să creștem probabilitate de manifestare a micilor momente de acest gen.

 Planul de acțiune în căutarea dragostei adevărate

  1. Evaluează-ți nivelul de rezonanță pozitivă. Poți face gratuit testul lui Frederickson. Îți poți de asemenea nota cum observi sentimente precum curiozitate, inspirație, încredere, rușine, umilință în viața de zi cu zi și apoi să urmărești tipare în funcție de cele mai experiementate sentimente care îți pot aduce sau nu aceste micro momente de fericire. Dacă de fiecare dată când te întâlnești cu o persoană o întrebi dacă i s-a întâmplat ceva rău, dacă a avut probleme în ultima perioadă sau îi vorbești despre problemele tale, întreabă-te încă o dată de ce nu atragi lucruri pozitive în viața ta.
  2. Arată-ți disponibilitatea. Durează câteva secunde pentru a ne face o primă impresie din care să trasăm o personalitate. Simpla intenție de a decide să fi mai deschis față de oameni și conexiuni și comportamentul aferent pot facilita un astfel de micro moment cu cineva. De exemplu oamenii care zâmbesc mult sunt percepuți a fi mai fericiți, extrovertiți și simpatizați. Și chiar așa și este, cine poate rezista unui zâmbet al sufletului? Celălat suflet îl recunoaște imediat.
  3. Menține contact vizual. S-a demonstrat că a-ți întâlni privirea cu a altcuiva crește încrederea și activează centri de recompensă ai creierului. Unii cercetători spun chiar că eliberează și oxitocina. Dacă ți se pare ciudat să te uiți la cineva pe care nu-l cunoști, contactul vizual comunică onestitate și autenticitate, în timp ce lipsa acestuia este percepută ca semn de minciună sau lipsă de respect. Încearcă să îl privești pe celălalt cu prietenie și afecțiune și s-ar putea să primești același răspuns.
  4. Fii vigilent la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Abilitatea de a asculta empatic este asociată cu abilitățile sociale și sensibilitatea. Fă un efort și ascultă totul cu atenție, de la întrebarea pe care i-o adresezi unui străin, până la discuțiile cu colegii sau prietenii. Poți face acest test să vezi ce nivel de ascultare ai și cum ți-l poți îmbunătăți.
  5. Practică meditația de iubire și bunătate, ce consta în auto-generarea de sentimente de compasiune, iubire și căldura îndreptate către tine, apoi și către alte persoane. Un studiu realizat în 2008 a demonstrat că participanții care au petrecut o oră pe zi practicând acest tip de meditație s-au simțit mult mai pozitivi și au experimentat momente frumoase cu alții. Acest tip de meditație crește și tonul vagal, iar persoanele cu un ton vagal crescut trăiesc mai des exeperiența acestui sentiment.

Sper că ai ajuns până la final, a fost un articol mai științific, cum spuneam că minții îi place când îi dăm de rumegat. Și totuși nu mi se pare cine știe ce descoperire ce a făcut psiholoaga. Cred că puteam să-ți sumarizez tot ce e mai sus într-o frază.

Întregul univers este o reprezentare în oglindă a gândurilor, emoțiilor și sentimentelor noastre interioare, care cu cât sunt mai armonioase și se scaldă în mai multă iubire cu atât se manifestă și în realitate mai repede, prin aceste micro-momente de rezonanță pozitivă și dragoste pentru tot ceea ce te înconjoară care până la urmă este o fărâmă din tine, iar iubind interiorul, iubești și exteriorul și la fel și invers și din această spirală de energie plină de lumină apare și sufletul pereche. 

Dar dacă ai fi citit doar această frază m-ai fi crezut oare?

Așa că începe să-ți cultivi propriile micro-momente și să le atragi spre tine. Începe cu primii patru pași, mâine o să-ți arăt și meditația ghidată pentru punctul cinci.

Sursa foto: Photo by Marius Vieth, Germany, Shortlist, Arts & Culture, Open, 2015 Sony World Photography Awards.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.