LipsAndmouthpaintings-7

Tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să conștientizăm că suntem mai mult decât un simplu corp fizic, că în noi se petrec schimbări care apoi se manifestă și în exterior și că starea noastră de sănătate proastă apare în urma unor stări interioare nearmonioase.

Din cele mai vechi timpuri, civilizațiile puneau mare preț pe schimbările energetice din interiorul corpului nostru și la fel cum în zilele noastre ne lucrăm corpul pentru a arăta mai bine, mâncăm sănătos și luăm suplimente alimentare, în acele vremuri, ei nefiind preocupați de rezolvarea efectelor, ci a cauzelor, aceștia își lucrau corpurile subtile.

Bolile sunt urmare a unor blocaje energetice, de fapt lipsa energiei care abundă în acea zonă, ele fiind provocate tot de noi prin felul în care gândim și acționăm. Astfel fiecare boală are cauze subtile, deoarece fiecare parte a corpului este guvernată de un centru energetic. Intoxicarea corpului fizic nu e doar consecința unei alimentații dezechilibrate, cum se crede, ci și rezultatul unor factori emoționali. Supărarea, furia, nemulțumirea, acestea modifică funcționarea organelor. Teama de exemplu transformă mucoasa intestinului gros, abdomenul se balonează, apare disconfortul fizic, insomniile, dereglările metabolice. Toate aceste determinând o reacție imunitară anormală. Sentimentele negative reprezintă de fapt otrava și stresul întregului organism.

Afecțiunile dinților, mai frecvente în cazul femeilor

Aș vrea să vorbesc astăzi despre ce am observat de-a lungul timpului în meseria pe care o practic zi de zi în domeniul stomatologiei. Pacienții mei și nu doar ai mei, dar în general în domeniul stomatologiei fac parte din rândul femeilor. Chiar dacă sunt mai atente decât bărbații în ceea ce privește igiena dentară, își dedică mai mult timp asupra activităților de prevenție, tot ele sunt cele care au de suferit mai mult. Am tot stat și m-am gândit care poate fi cauza. De ce femeile sunt mai predispuse afecțiunilor dentare decât bărbații?

Citind un articol despre centri energetici și legăturile dintre fiecare chakră și părțile corpului am făcut imediat legătura. Cea de-a două chakră, Svadsthana, guvernează relațiile sociale (găsirea locului în societate), cele de cuplu, inclusiv sexuale, dar în același timp este în legătură cu comunicarea, gura, limba, dinții, maxilarul.

În această zonă sacrală, răspunzătoare de aceste blocaje sunt frustrările, tensiunile, neîmplinirile în relație. Când problemele relaţionale sunt însoţite de neîmpliniri sentimentale (lipsa de iubire, respect, compasiune) din partea partenerului, pot apare şi tulburări cardiovasculare (boli ginecologice plus cardiace şi circulatorii) în diferite stadii. Așa cum se știe femeile suferă de mult mai multe boli la nivel organelor sexuale decât bărbații, iar acest lucru se datorează acestor dizarmonii ale lor la nivelul relațiilor și integrării sociale și a unei imense energii care rămâne stagnată în această zonă și afectează toate organele aflate în directă legătură cu cel de-al doilea centru energetic.

Următoarele sentimente cu precădere întâlnite la femei mai mult decât la bărbați sunt cele responsabile de dezechilibrele acestui centru care se manifestă atât la nivel sexual cât și bucal: vina, rușinea, nerăbdarea, dorința de a se ascunde, nervozitatea, frustrarea, furia, tendința de a presa pentru a obține lucruri, victimizarea, depresia, negarea propriilor nevoi, învinuirea celorlalți, autopedepsirea, negarea feminității, presiunea sexuală, tensiunea, teama de mamă sau tată.

Abcesele de exemplu au legătură cu supărarea datorată frustrărilor neeliberate; incapacitatea de a ierta, amigdalita cu teama, sentimente şi ambiţii reprimate, incapacitatea de a se autoexprima, dependenţa de alţii, saturaţie, lehamite. Problemele gingiilor se referă la incapacitatea de a acţiona şi de a lua decizii, lipsă ancestrală a încrederii în sine, în timp ce probleme dinților au legătură cu amânarea unor decizii hotărâtoare și incapacitatea de a reflecta asupra lor.

Dacă am putea înțelege că fiecare suntem responsabili de sănătatea noastră și așa cum avem grijă de corpul nostru fizic prin alimentație și mișcare, stil de viață, așa putem avea grijă și de corpul care nu se vede, dar care este de fapt responsabil de tot ceea ce percepem în realitate.

Andra Custura este medic stomatolog și propria clinică stomatologică în București – Andra Smile.

Sursă foto: Hubert De Lartigue (picturi)

 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.