Am citit zilele trecute ceva foarte interesant despre vise – un studiu despre cum si de ce visam. Stiu ca de cele mai multe ori ne este greu sa ne aducem aminte ce visam si uneori chiar sa si  adormim. Dar am cateva solutii in cele ce urmeaza pentru ambele probleme. Da, o sa fie un articol mai lung, dar te asigur ca daca exersezi punctele de mai jos o sa ai rezultate. Nu cred ca am facut vreodata o recomandare fara sa o fi testat inainte pe mine.

Bun, sa incepem cu visele si cum proceseaza mintea informatiile care se reflecta in vise. Acum eu vad doua unghiuri de abordare, unul mai stiintific sustinut de un experiment realizat de niste cercetatori din Israel si unul mai spiritual, sa-i zicem, sustinut de experientele mai multor oameni.

Majoritatea studiilor arata ca atat somnul adanc, cat si motaiala (scurtele reprize de somn de pana intr-o ora) ajuta mintea sa selecteze informatia relevanta care ulterior ne modeleaza viata.

Iata experimentul in urma caruia s-a ajuns la aceasta concluzie, realizat de Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). Autorii au plecat de la ipoteza ca atunci cand visam despre lucrurile pe care le invatam sau suntem in proces de invatare in timpul etapei NREM de somn (non rapid eye movement), performanentele noastre de a memora informatii se imbunatatesc.

Pentru a testa ipoteza, s-au ales 99 de subiecti care au petrecut o ora rezolvand un exercitiu de navigare printr-un labirint virtual. Utilizand calculatorul ei trebuiau sa invete configuratia unui labirint 3D  complex, astfel incat sa ajunga la punctul de iesire cat mai repede. Imediat dupa acest training initial, participantilor li s-a dat posibilitatea sa atipeasca, sa realizeze activitati diverse sau sa ramana treji. La anumite intervale de timp li se cerea sa isi descrie gandurile, iar in cazul celor care au dormit sa-si descrie visele. La 5 ore dupa experimentul initial l-au repetat.

Cercetatorii au descoperit ca cei care nu au dormit nu au inregistrat vreo imbunatatirea in completarea mai rapida a labirintului, chiar daca s-au gandit la el pe parcursul celor 5 ore. Nici cei are au dormit, dar nu au visat labirintul nu au performat mai bine. Singurii care au avut rezultate mult mai bune au fost cei care au dormit si au visat labirintul. Autorii studiului au notat ca acestia din urma nu erau mai interesati sau mai motivati sa completeze mai rapid labirintul si mai mult decat atat in timpul primului exercitiu s-au descurcat relativ prost. Astfel au ajuns la concluzia ca atunci cand ne confruntam cu taskuri sau probleme dificile, creierul nostru este mai motivat sa se concetreze pe acel subiect.

Ce reiese de fapt din acest studiu este felul in care informatia este colectata de minte, pe baza abilitatii de a visa. Prin urmare, mintea nu doar ca absoarbe experiente si informatii din exterior, dar le si transfera in notiuni abstracte pe baza carora creeaza contextul viselor. Daca experientele din viata noastra sunt relativ importante sau mai dificile exista o sansa mai mare sa ne apara in vise asupra carora putem reflecta pentru a gasi solutii in viata reala. S-ar parea ca visele noastre ne intreaba ˮCum folosesc aceasta informatie sa-mi ajut viata?″

Acum sa vedem cum putem aplica aceasta informatie in viata de zi cu zi? Bine, bine, am inteles partea cu transfigurarea evenimentelor in vis si rolul viselor de a ne ajuta. Insa pana a ne aduce aminte de vise e cale lunga. In primul rand avem nevoie sa adormim usor, iar dimineata sa ne aducem aminte ce am visat.

Am listat mai jos cateva recomandari pentru adormit repede si adus aminte vise.

Acum sfatul meu cel mai pragmatic daca nu reusesti sa adormi e sa te trezesti o saptamana zilnic la 6. Sa ai activitatea toata ziua (atat fizica, cat si intelectuala) si pe la 22-23 sa vezi cum o sa vezi in fata ochilor doar patul. Dar in fine, daca aceasta varianta din topor nu functioneaza mai sunt si altele J

1. Opreste electronicele cu o ora inainte sa mergi la culcare. Motivul – iti afecteaza glanda pineala care este sensibila la lumina si intuneric, iar atunci cand ne stimulam simturile cu obiecte luminoase precum monitoare, telefoane sau televizoare inainte de culcare, aceasta glanda nu poate elibera hormonul – melatonina – care este responsabil de somn si ciclurile de trezire.

In plus dormitorul este dormitor. Nu este locul in care te uiti la televizor, te joci pe calculator sau stai pe Facebook. Este locul in care te odihnesti. Asa ca obiectele electronice ar cam trebui sa dispara.

2. Creeaza-ti un ritual pentru somn. Noi suntem fiinte care ne impacam tare bine cu obiceiurile. 30 de minute de exercitii fizice o data pe an nu o sa dea rezultate, dar facute in fiecare zi o sa se observe. Asa ca iti poti dresa mintea sa se pregateasca de somn. Exemple de ritual:

– Fa un dus/ baie fierbinte timp de cel putin 20 de minute pentru a-ti relaxa corpul. Poti adauga si sare de baie/ lumanari.

– Citeste o carte sau o revista, dar evita subiectele care iti pot stimula imaginatia intr-un sens negativ (violenta, subiecte de groaza etc). De exemplu poti citi fix un capitol dintr-o carte in fiecare seara.

– Bea o cana de ceai (mai jos gasesti ce e indicat sa mananci/bei si ce nu)

– Fa cateva exercitii de relaxare progresiva a muschilor sau o relaxare completa a corpului. In prima varianta iti relaxezi/ contracti muschii progresiv – fiecare parte a corpului pe rand, in a doua varianta doar relaxezi prin comenzi mentale date fiecarei parti a corpului. Functioneaza ambele, mie imi place a doua mai mult.

3. Putin fengshui? 🙂 Putin din orice nu strica, nu? Adica:

– patul trebuie sa fie accesibil din toate partile si pozitionat astfel incat sa vezi usa. Inconstient se creeaza o stare de anxietate daca nu o poti vedea.

– energia din camera trebuie sa fie in permanenta proaspata. Asta inseamna aerisirea camerei si macar o fereastra pe unde sa patrunda lumina naturala.

– pastreaza camera curata. Curatenia interioara se reflecta in exterior, tine minte asta.

4. Sau aromoterapie? 🙂 Lavanda pe primul loc. Studiile arata ca persoanele care au fost expuse la mirosul de lavanda au experimentat stari mai bune, iar in urma testarii cu anumite aparate, undele electromagnetice ale creierul au sugerat moleseala si somnolenta. Te poti ajuta de un saculet de lavanda pe care sa-l pui sub perna.

5. Mediteaza. Te va ajuta sa-ti linistesti gandurile. De fapt acesta ar fi trebuit sa fie primul punct pentru ca este principala cauza a insomniei. Agitatia mintii, multitudinea de ganduri. Meditatia te va ajuta sa te relaxezi. Incepe cu 10 minute inainte de culcare, e putin, dar decat deloc tot e mai bine. Pe masura ce-ti vei linisti minte vei putea sa stai mai mult.

6. Stai nemiscat. Somnul nu apare pentru ca te intorci de pe o parte pe alta, te foiesti in pat. Stiu ca apare un fel de paralizie a corpului, dar aceea este foarte importanta, este exact momentul in care baleezi intre realitate si vis, daca treci de acel punct adormi. Sunt niste studii foarte interesante despre somnul lucid folosind aceasta paralizie, promit ca scriu si despre asta.

7. Tine-ti un jurnal al viselor. Da, stiu, dimineata te grabesti mereu, te trezeste alarma. Important e s-o opresti si sa mai stai 2 minute in pat. Incearca sa-ti amintesti. Sunt bune si ideile principale, s-ar putea sa faca putina lumina asupra ceea ce ai nevoie sa-ti clarifici. Noteaza-le pe telefon in notes. E cel mai usor. Reciteste-le in fiecare seara inainte sa adormi.

Acum ultimele 3 puncte sunt extrem de importante pentru ca acestea conduc spre visarea lucida, cea de-a doua perspectiva din care poti privi visele. Eu cred ca atunci cand visam mergem pe un alt nivel vibrational, putem sa accesam falii din viitor, din prezent, din trecut, dintr-o realitate paralela si evident cum totul acolo vibreaza pe alta frecventa, mult mai inalta, unde exista solutiile la orice problema, putem sa preluam din cunoasterea de acolo si sa ne ajutam realitatea. Un vis care ma ajuta sa-mi rezolv problemele din realitate e intr-adevar satisfacator, dar daca as putea sa-mi fac visele asa cum vreau, sa gasesc direct raspunsurile la toate solutiile fara sa mai stau sa ma intreb daca o sa visez sau nu in noaptea asta, aici gasesc eu gratia. Exista numeroase tehnici despre cum sa adormi lucid, pentru unii se intampla imediat, altii trebuie sa munceasca ani. Incerc sa scriu saptamana asta un articol si despre acest subiect, o sa strang la un loc toate materialele pe care le-am citit si care mi s-au parut de ajutor.

Dar pana atunci un bonus la articol, ca tot am zis ca-l fac lung.

Ce poti si ce nu poti sa mananci inainte de somn ca sa adormi repede

1.  Evita sa mananci mult inainte de culcare pentru ca iti stimulezi sistemul digestiv care nu te va mai lasa sa te relaxezi sau sa adormi. Un mar sau putina apa cu lamaie nu se pun, cat timp nu sunt portii mari de mancare. Mai mult, daca vei adormi cu burta plina este foarte posibil ca in vis sa intrii pe falii joase de constiinta aferente chakrelor inferioare. O sa scriu mai multe despre asta data viitoare.

2. Incearca un pahar de suc de cirese. Contine triptofan, care e unul din cei 8 aminoacizi esentiali, care se transforma in serotonina si apoi in melatonina. Cum spuneam melatonina regleaza somnul, scade temperatura corpului si e responsabila de ceasul biologic.

3. Mananca o banana. Contine triptofan, magneziu si potasiu, toate relaxeaza muschii. Am dat zilele astea peste atatea studii cu beneficii ale bananelor. Sunt fructele mele preferate. Cred ca de un an mananc zilnic cel putin una. Se consuma cu jumatate de ora inainte de somn.

4. Ceaiul de valeriana relaxeaza. Contine acidul aminobutric GABA care regleaza actiunea celulelor nervoase si are efect calmant.

5. Ceaiul de musetel functioneaza cam pe aceleasi principii ca si valeriana.

6. Suplimentele cu magneziu. Magneziul joaca un rol important in functionarea receptorilor GABA, principalii neurotransmitatori care calmeaza sistemul nervos central, te relaxeaza si te pregatesc de somn. Nu o sa te adoarma intr-un mod miraculos, dar daca aceast element iti lipseste s-ar putea sa-ti fie destul de greu sa adormi.

Nu in ultimul rand tine minte ca nu este important doar ritualul de somn, ci si cel de dimineata. Cateva exercitii fizice, de yoga, o plimbare, o meditatie, un ceai baut in tihna, toate acestea facute zilnic te vor ajuta sa ai o zi care se termina la fel de bine precum incepe. Succes deplin 🙂

Sursa foto: Foarte frumoasele imagini ale Elenei del Palacio

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.