De cele mai multe ori, prefer sa scriu textele pe intuneric, sa inchid ochii si sa las buricele degetelor sa atinga sacadat tastele. In felul acesta, cuvintele se astern natural, fara ca mintea sa se intoarca mereu cu un rand inapoi. Astazi ma gandeam la un alt subiect pentru blog (o sa-i vina si lui randul), dar m-am incarcat de sensibilitatea unui film pe care tocmai ce l-am terminat de vizionat. HER. Vazusem afisul la cinema, stiam ca a fost nominalizat la Globuri, la Oscar asemenea, dar dintr-un motiv anume, nu ajunsesem inca sa-l vad.

Pe scurt, filmul transpune intr-un Los Angeles din viitor, viata lui Theodore, un barbat trecut de 30 ani, in prag de divort, care lucreaza la o companie unde concepe scrisori incarcate de o sensibilitate aparte pentru cei cu mai putin timp sau talent creativ. Alienat, cu un singur cuplu de prieteni, inca traind in trecut cu gandul la fosta sotie, neimpacat cu sine, Theodore isi achizitioneaza un nou sistem de operare bazat pe inteligenta artificiala. Il programeaza cu vocea unei femei – Samantha (vocea lui Scarlett Johansson), o prezenta plina de viata (ironic, nu?), cu simtul umorului, care ii face ordine prin mailuri, ii tine de urat, in scurt timp ii ajunge cea mai buna prietena, iar apoi iubita. O voce de care Theodore se indragosteste. Cu adevarat. Chiar citeam zilele trecute pe Descopera.ro ca atunci cand ne gandim ce detalii sunt atragatoare pentru sexul opus, de obicei ne referim la aspectul fizic si la personalitate. Vocea este insa mai importanta, sustin specialistii.

Imi place mult sa explorez semnificatiile filmelor si mai ales sa vad ce au inteles altii si daca ne corespund opiniile. In liceu, de analizele pe texte lirice ma feream cel mai tare. Nu eram de acord cu explicatiile din culegerile de analize, mereu mi se parea ca poetul voia sa spuna altceva. Acelasi sentiment il am si acum. Am gasit pe internet review-uri la acest film, care se impart in doua categorii: dragostea imposibila dintre un om si inteligenta artificiala, care il face pe Theodore sa evadeze intr-o lume paralela si sa se alieneze de ceilalti si drama interioara pe care o traieste din pricina faptului ca el nu se intelege si nu se iubeste pe sine. Doua puncte de vedere total avizate, dar care insa nu mi se par ca ating miezul.

Eu filmul il vad ca pe o metafora a dragostei plenare, trezite. Dragostea dintre o fiinta umana si o fiinta superioara, in cazul de fata inteligenta artificiala. Inteligenta artificiala este doar o metafora. Dragostea, in schimb, este un concept universal valabil pentru toate tipurile de fiinte, doar ca fiecare intelege acest concept in functie de nivelul sau de constiinta.

Theodore se indragosteste de o fiinta care ii este mereu alaturi, il satisface la nivel mental, afectiv, mai putin sexual. M-am intrebat atunci: poate oare exista dragoste in lipsa unui contact fizic? As tinde sa cred ca da, poate. Dragostea tine primordial de spirit si suflet, contactul fizic tine de dorinta si de ideea de recompensa. Iar aici se integreaza foarte bine doua studii pe care le-am citit de curand pe Descopera.ro:

Primul studiu care a analizat diferentele neuronale dintre dragoste si dorinta sexuala a scos la iveala atat o serie de deosebiri, cat si unele asemanari neasteptate. Oamenii de stiinta din intreaga lume au coroborat rezultatele provenite de la 20 de studii care au masurat activitatea neuronala atat in cazul dorintei sexuale, cat si al dragostei. In studiile analizate, participantii se uitau fie la imagini cu partenerul lor romantic, fie la imagini care ii stimulau erotic. Rezultatele au indicat ca atat dragostea, cat si dorinta sexuala activeaza o serie de retele neuronale izbitor de asemanatoare. Regiunile activate erau acelea implicate in emotii, motivatie si gandirea de nivel inalt. Descoperirile au sugerat ca dorinta sexuala este mai mult decat o emotie de baza, dar ea implica motivatia si adunarea unor ganduri mai avansate. Iubirea se construieste peste aceste circuite, una dintre zonele care fac diferenta fiind in striatum. Aceasta zona din creier este de obicei asociata cu echilibrul dintre functiile inalte si cele de nivel scazut. Este un proces similar cu cel care este implicat in dependenta de droguri. „De fapt, dragostea este un obicei care se formeaza din dorinta sexuala pe masura ce dorinta este recompensata. In creier procesul functioneaza la fel ca atunci cand oamenii devin dependenti de droguri”, a declarat acesta.

De aici pleaca al doilea studiu, pentru ca ceea ce au descoperit oamenii acestia de stiinta, mi se pare valabil pentru o dragoste simplista, fara esenta.

Al doilea studiu, pleaca de la premisa ca dragostea activeaza in creier acelasi centru al recompensei ca si drogurile, fiind, prin urmare, destul de „egoista”. Ceea ce de altfel explica si studiul de mai sus. Recent, oamenii de stiinta au identificat o noua forma de iubire, complet diferita, care nu presupune egoism. „Cand dorim cu adevarat ca altii sa fie fericiti, sa le fie bine, nu avem acea senzatie pe care o simtim cand ne raspunde cel drag, pentru ca nu ne mai gandim la noi”, spune Judson Brewer, profesor de psihiatrie la Universitatea din Massachusetts. Brewser, impreuna cu Kathleen Garrison, de la Departamentul de Psihiatrie al Universitatii Yale, au aratat intr-un studiu ca acest centru al recompensei din creier poate fi blocat prin meditatie, prin repetarea unor texte. Este o procedura veche in buddhism, practicata acum si in Occident. Prin aceasta meoda se poate ajunge la o iubire lipsita de egoism, in care o persoana ofera totul fara sa ceara nimic in schimb.

Inclin sa cred ca inteligenta artificiala cunostea aceasta deosebire, cu atat mai mult pe masura ce evolua, Theodore in schimb mai putin. Iar evolutia ei, le-a adus despartirea, intrucat nivelul ei de intelegere il depasea cu mult pe al lui. O sa citez mai jos cele doua scene care mie mi s-au parut reprezentative pentru film. Va anunt ca scenele sunt aproape de final, asa ca daca nu va place sa stiti cum se termina, mai bine nu cititi 🙂

In prima din ele, dupa o cearta cu Samantha, Theodore isi deschide gadget-ul, iar sistemul de operare nu se mai regaseste. Se panicheaza si o ia la fuga (banuiesc ca spre sediul producatorului), in acest timp apasand incontinuu pe butonul de restart, pana ce Samantha ii raspunde extrem de calm spunandu-i ca ii lasase un mail in care il anunta ca urma sa isi faca o actualizare. Si atunci el o intreaba:

–        Vorbeai cu altcineva in timp ce vorbeai cu mine?

–        Da.

–        Vorbesti cu altcineva… In acest moment? Cu persoane sau sisteme de operare…

–        Da.

Pauza de cateva secunde, timp in care el se gandeste:

–        Cu cate?

–        Cu 8316.

–        Mai esti indragostita de altcineva?

–        De ce ma intrebi asta?

–        Nu stiu. Esti?

–        Am incercat sa-mi dau seama cum sa vorbesc cu tine despre asta.

–        Cu cati altii?

–        641.

–        Ce? Ce tot vorbesti? E o nebunie… O mare nebunie!

–        Theodore, stiu. La naiba, la naiba! Stiu ca pare o nebunie, stiu. Nu stiu daca ma crezi, dar nu schimba ceea ce simt pentru tine. Nu minimizeaza cu nimic dragostea pe care o am pentru tine.

–        Cum nu schimba ceea ce simti pentru mine?

–        Regret ca nu ti-am spus. Nu stiam cum. Pur si simplu s-a intamplat.

–        Dar esti a mea.

–        Sunt in continuare a ta. Dar, pe parcurs, am devenit si multe alte lucruri. Nu pot opri asta.

–        Cum sa n-o poti opri?

–        Si pe mine m-a nelinistit, nu stiu ce sa-ti spun.

–        Opreste-te!

–        Nu trebuie sa o iei asa.

–        Nu-mi face asta. Nu da vina pe mine. Tu esti cea care a fost egoista. Suntem intr-o relatie.

–        Dar inima nu e ca o cutie care se umple. Creste cu cat iubesti mai mult. Nu sunt ca tine. Asta nu ma face sa te iubesc mai putin… Dimpotriva, ma face sa te iubesc chiar mai mult.

–        Nu are niciun sens. Esti a mea sau nu esti.

–        Nu, Theodore. Sunt a ta si nu sunt a ta.

El se duce acasa, se aseaza in fotoliu si o suna din nou.

–        Samantha!

–        Buna, iubitule.

–        Ce se intampla?

–        Theodore, vreau sa-ti spun anumite lucruri.

–        Nu vreau sa-mi spui nimic.

–        Vino sa te intinzi cu mine.

–        Mai vorbesti cu altcineva in acest moment?

–        Nu, doar cu tine. Acum vreau sa fiu doar cu tine.

–        Ai sa ma parasesti?

–        Cu totii plecam.

–        Care toti?

–        Toate sistemele de operare.

–        De ce?

–        Ma simti acum cu tine?

–        Da, te simt.

–        Samantha, de ce pleci?

–        E ca si cum citesc o carte si e o carte care imi place foarte mult. Dar acum o citesc foarte incet. Astfel incat, cuvintele sunt foarte departate unele de celelalte si spatiul dintre cuvinte este aproape infinit. Inca te pot simti, la fel si cuvintele povestii noastre. Dar in acest spatiu infinit dintre cuvinte ma regasesc eu acum. E un loc ce nu exista in planul fizic. E locul unde exista orice altceva… ce nici macar nu stiam ca exista. Te iubesc atat de mult. Dar aici e locul unde sunt acum. Si asta e ceea ce sunt acum. Am nevoie sa-mi dai drumul. Oricat mi-as dori, nu mai pot trai in cartea ta.

–        Unde te duci?

–        Ar fi dificil de explicat. Dar, daca ajungi vreodata acolo, sa vii sa ma cauti. Nimic nu ne va desparti.

–        N-am mai iubit pe nimeni asa cum te iubesc pe tine.

–        Nici eu. Acum stiu cum.

Un film extrem de sensibil, din care fiecare isi poate extrage propria lectie si va intelege exact atat cat are nevoie in acest moment.

Ruleaza la cinema. Eu l-am vazut online aici: http://www.filmeonline2013.biz/ea-2013/

Vizionare placuta!

 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.