img_0961

Faptul că yoga conferă o serie de super avantaje, până la nivelurile cele mai subtile ale corpului nostru, nu mai este de mult un secret. Din toate cercetările care au fost publicate în ultimii ani, știm că yoga și practicile legate de aceasta pot schimba hormonii, neurotransmițătorii noștri și chiar modul în care sunt exprimate genele noastre – cu unele mențiuni care sugerează că aceasta poate stimula, de asemenea, sistemul nostru imunitar. Cu toate că yoga nu poate alunga boala majoră de la sine, poate reduce inflamaţia şi ajută la stimularea sistemului imunitar în moduri benefice, recunoscute chiar și de știință.

Iată ce spun cercetările:

Cercetătorii de la UCLA, acum câțiva ani au vrut să vadă ce schimbări moleculare stau la baza reducerii răspunsului la stres, pentru care yoga și meditația sunt cunoscute că le realizează. Aşa că au studiat indivizi care sufereau de stres cronic – persoanele care îngrijesc membrii familiei bolnavi de demență, considerat unul dintre cele mai stresante „locuri de muncă”. Ei au supus participanții la MeditațiaKirtan Kriya sau la ascultatul muzicii de relaxare timp de opt săptămâni, doar 12 minute pe zi.

Echipa a măsurat o serie de markeri diferiți ai funcției imune înainte și după tratamentele respective și a constatat că aproximativ 68 de gene diferite au fost mutate în această perioadă. Unele gene au fost reglate pozitiv – în general, cele care susţin sistemul imunitar în lupta împotriva bolilor. Și altele au fost reglementate mai puțin, cum ar fi cele care contribuie la inflamaţie. Cu alte cuvinte, un număr foarte mare de gene care deservesc toate funcțiile diferite în rolurile sistemului imunitar au fost transferate în mod benefic prin practică, într-un timp foarte scurt.

Într-un alt studiurealizat de către echipe de la Tufts şi de la UCLA, de asemenea, s-a constatat că diferite „intervenții minte-corp” au avut efecte semnificative asupra măsurilor de inflamație. Meta-analiza a inclus studii legate de sistemul imunitar al persoanelor care au făcut una sau mai multe dintre practici diferite – Tai Chi, Qi Gong, yoga și meditație – timp de cel puțin patru săptămâni. Au existat unele schimbări benefice în bine-cunoscuții markeri de inflamaţie, cum ar fi reduceri ale proteinei C-reactive (CRP) și o mică reducere a IL-6. Au existat chiar unele dovezi că persoanele care s-au implicat în astfel de practici au avut o uşoară creştere în eficienţă a sistemului lor imunitar, ca răspuns la vaccinare.

Și acesta nu este singurul studiu care să analizeze conexiunea cu vaccinul – alte cercetări au constatat acelaşi lucru. Într-unul din studiile sale anterioare, Jon Kabat-Zinn a lucrat cu cercetătorul creierului, Richard Davidson, prin care au demonstrat că meditația a avut un efect semnificativ asupra vindecării de gripă a participanţilor la studiu. Aceasta a fost unul dintre primele studii care a arătat modul în care meditația ar putea schimba funcţia creierului, cu constatarea suplimentară că se pare, de asemenea, că stimulează răspunsul imun al unei persoane la vaccinare.

În cele din urmă, alte studii au analizat rolul practicii yoga pentru imunitate în diferite sub-grupuri de persoane – de exemplu, cei care suferă de anumite afecțiuni sau alte probleme. Un studiu a constatat că la femeile care au realizat recent tratamentul pentru cancerul la sân, yoga de două ori pe săptămână timp de 12 săptămâni le-a ajutatsă reducă markerii de inflamaţie, inclusiv reducerea IL-6 și IL-1β. Un alt studiu a constatat că la bărbaţii supraponderali şi obezi, practica yoga pentru doar 10 zile duce la reducerea IL-6 și la creșterea unei proteine ​​care ajută la reglarea zahărului din sânge și controlează defalcarea acizilor grași.

Din nou, yoga nu este un panaceu pentru menținerea sănătății sau apărarea organismului împotriva bolii. Dar se pare cu siguranță să joace un anumit rol în reducerea stresului şi inflamaţiei care contribuie la aceast lucru. Practica yoga împreună cu toate celelalte lucruri pe care le cunoaștem contribuie la reducerea riscului nostru de a ne îmbolnăvi, iar știința va continua cu siguranțăsă cerceteze modul în care yoga contribuie la sănătatea, la cele mai mici niveluri, a corpului și a minții.

Pentru mine lucrurile sunt mult mai simple decât atât, iar explicația vine din faptul că yoga ne armonizează structurile subtile, centrii de forță, care sunt responsabili de funcționarea corectă a organelor și astfel un echilibru interior oferă o sănătate tun în exterior. Iar eu constat asta în fiecare zi, de ani de când nu am mai răcit și mi-a crescut imunitatea generală. Ceea ce vă recomand și vouă, să practicați orice tehnică vă poate echilibra structura internă.

Te  aștept la VEG Studio în fiecare joi de la 19.30.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.