H OM E OMOR PH ISM_Dome A/V Performance from Ouchhh on Vimeo.

Articolul de azi este inspirat de un film revăzut recent – Matrix. Chiar dacă suntem conștienți sau nu, mulți din noi ne naștem, trăim și murim sclavi ai Matricei. Ideea principală a filmului pune la îndoială realitatea versus iluzie (realitatea simulată). Dacă vă mai aduceți aminte, Neo îl întâlnește pe Morpheus pentru a afla explicația Matricei, care îi spune următoarele:

”Matricea este peste tot în jurul nostru. O poți vedea când te uiți pe fereastră sau când deschizi televizorul. Când te duci la serviciu, la biserică sau când îți plătești impozitele. Este lumea care ți-a fost dată drept realitate, pentru a te orbi de realitate. Așa că poți lua pastila albastră și povestea se termină, te trezești în pat și crezi tot ce vrei să crezi. Sau poți lua pastila roșie, să rămâi în Țara Minunilor și o să-ți arăt cât de adâncă este ascunzătoarea iepurelui”.

Acesta a fost printre primele filme promovate în masă care să aducă o trezire. Se petrecea în 1999. Pe vremea aceea eram în generală, n-am înțeles nimic, dar mi-a plăcut. Acum însă văd Matricea ca pe un set de credințe, de norme culturale, de atitudini, de stări condiționate și de limitări. Ea se conterează între granițele unui sistem economic de consum, unde se oferă produse și servicii cetățenilor, care pentru a fi promovate se stabilesc diferite idei, ideologii care să convingă indivizii să ia parte în tiparele de consum. În acest proces informația devine prelucrată de societate și se crează normele culturale care depărtează ființa de adevăr. Devenim subjugați autorităților și începem să ne conformăm unor reguli culturale ilogice. Iar în cele din urmă asemenea unui pește ce înoată în ocean, nu devenim conștienți de apa ce ne înconjoară, care nu e altceva decât Matrice.

Astăzi îți propun să vezi în care din afirmațiile de mai jos te regăsești și apoi să mai citești o dată paragraful anterior, să te uiți în jur și să vezi mai departe de ceea ce ți-au spus alții că este adevărul.

  1. Îți petreci cea mai mare parte plătind pentru ceea ce deții, decât să te bucuri de viață.
  2. De abia aștepți ziua de mâine, adică weekend-ul.
  3. Îți judeci succesul după mașina pe care o conduci, cartierul în care locuiești și casa în care stai.
  4. Cei bogați sunt răsplătiți pentru prădarea pământului, în timp ce aceia care vor să-l salveze sunt ridiculizați.
  5. Ai un serviciu care nu-ți mai face plăcere, te gândești doar la banii pe care îi câștigi.
  6. Te gândești că dacă iei o pastilă te vei vindeca.
  7. Îi consideri ciudați pe cei care mănâncă foarte sănătos, organic, în timp ce mâncare supraprocesată, fără nutrienți este cea normalp.
  8. Crezi că dacă vei cumpăra lucruri materiale vei fi fericit.
  9. Te uiți la știrile de la ora 19 și crezi că acela este adevărul.
  10. Ești mai preocupat de echipa ta de sport favorită sau de serialul preferat decât de mediul de care depinzi pentru a supraviețui.
  11. Crezi că globalizarea este un lucru bun care va crea noi locuri de muncă.
  12. Nu îți pui niciodată întrebări cu privire la modul în care se petrec lucrurile, le iei ca atare.
  13. Consideri că traficul, poluarea cu noxe și fonică sunt părți normale ale vieții de zi cu zi.
  14. Crezi că există o diferență între partidele politice și că acestea vor contribui la o schimbare autentică.
  15. Crezi că există teroriști la fiecare colț și că te amenință atât pe tine cât și comunitate, deși ai de 150 de ori mai multe șanse să fi lovit de un fulger decât să fi implicat într-un atac terorist.
  16. Crezi că a mânca alimente modificate genetic, fructe și legume stropite cu pesticide este ok.
  17. Consideri că media este independentă și neinfluențată.
  18. Crezi că distrcția constantă prin media (sport, can can) reprezintă știri.
  19. Aștepți la rând pentru ultima inovație în IT&C și următorul gadget ce va apărea.

Sursă video: Mapping “Homeomorphism”, realizat de studioul Ouchhh din Turcia. 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.