Am auzit multe despre Bansko, in genere de bine. Si pentru ca nu sunt eu genul care are prea mare incredere in spusele altora, am zis sa ma conving pe propria-mi piele cat adevar spun cei care afirma ca e la fel ca in Austria.
Imi pare rau daca dezamagesc pe cineva, dar nu se apropie nici pe departe. Probabil ca daca as fi mers intai in Bulgaria si apoi in Austria, as fi fost ceva mai permisiva. O sa incep cu punctele mai putin placute (care pana la urma sunt doar cateva), pentru ca toata lumea sa ramana cu o imagine pozitiva despre aceasta statiune.
Asa cum fac inainte sa plec mai oriunde, ma informez bine de tot inainte. Pentru Bansko cea mai buna sursa este Bansko Blog, un site care vine si cu o aplicatie de telefon prin care poti sa vezi live starea partiilor si coadaaaa de la gondola, daca ai internet non stop ai maps si poti sa gasesti cam orice (ceea ce e de un real folos, avand in vedere ca gps-ul nu gasea decat 3 strazi si in unele locuri nu am reusit sa ajung), recenzii restaurante, vremea, etc.
Si la cat de bine m-am informat, stiam ca exista cozi la gondola de stai cu orele. Si adevarul e ca dupa ce stai 3 ore la gondola parca nu mai e viata asa frumoasa si nici cheful la fel de intens. In fine, ajungem la Bansko pe la ora 12 ziua, ne invartim noi prin oras, mancam, si apoi la somn ca ne trezisem cu noaptea-n cap. Ca sa nu stam la coada a doua zi, am zis totusi sa ne luam bilete la gondola, dar am fost apostrofati de fata de la ghiseu ca nu se elibereaza cartele pentru a doua zi decat dupa ora 16.00. Oare de ce? nu poate face diferenta aparatul? Pun ceasul sa sune dupa un scurt nap, sunt in fata ghiseului la ora 17.00 (era coada evident), la 17.30 mai erau 3 persoane in fata mea si trag obloanele, ca deh, pana atunci era programul. Asta e, mergem maine dimineata. Ne trezim la 7 jumate, la 8 eram in fata casei (iar 3 persoane in fata mea), la 8.30 deschidea, luam cartele pe 2 zile, ne intoarcem la hotel sa mancam si ajungem inapoi pe la 10 cred. Si cand ajungem… ce sa vezi… o frumoasa coada intre 50-100 m (nici macar nu se vedea capatul). Ca sa intelegeti – tot atat era coada si la bilete si la gondola, ca sunt lucruri diferite. Si de aici da-i cu atitudinea romanului: bagare in seama cu niste romani, fentat jumatate din coada, dar tot stat o ora. Ajungem sus, surpriza nu mai era coada deloc, partiile cu hopuri, cam neingrijite, oarecum inghetate.
A doua zi, n-am mai gasit romani, ne-am bagat direct la mijlocul cozii (care era tot la fel de lunga, desi era 9 si un pic), asteptat tot o ora. Partiile stare mai buna, dar nu ca in Austria (desi eu cu Austria am amintiri de la sfarsitul lui februarie, cand deja se topea). A treia zi venit la 8.00, stat la coada 45 de min. Faceam progrese. Impresii artistice: au si ei vreo 10 partii sa zic, nivelul de greutate e mai dificil decat in Austria, ce era aici cu rosu, acolo ar fi fost cu negru. Telescaune vechi. Dar oricum mai bine ca in Romania, dar nu foarte departe de Poiana Brasov.
Cam asta ar fi singurul lucru nasol din Bulgaria, dar pana la urma si cel mai important, ca doar d-aia m-am dus, sa ma bucur de partiile lor. Acum daca te duci la hotel de 5 stele, ai culoar VIP si nu astepti, e si normal ca totul sa vina cu un pret.
Si acum sa trecem si la partile bune.
- Cazarea – am gasit cea mai extraordinara oferta pe booking, probabil as fi stat in cort in Romania cu banii aia, acolo a fost o pensiune cam de 3 stele la noi, cald, mancare buna, oamenii nu stiau o iota engleza dar ne intelegeam prin semne si google translate. Cel mai important in Bansko e apropierea de gondola si de artera principala Pirin Ulitsa, ceea ce ni s-a si intamplat. Prin urmare daca te uiti la harta trebuie sa stai cat mai in nord.
- Mancarea – ieftina si buna. Au foarte multe taverne, majoritatea cu mancare buna, noi am mancat la o taverna care era paralela cu ulita principala, la care nu am fi ajuns daca nu era langa hotel. De incercat painea lor cu branza, cascaval si usturoi, supa rece de castraveti cu iaurt (eu sunt innebunita dupa ea) si tigaia picanta pe varianta romaneasca (adica bucatele de carne cu legume prajite), realizata intr-o tigata specific bulgareasca – pe care mi-am luat-o si eu, asa ca in curand poze cu mancare bulgareasca pe blog. Bautura ieftina, am fost foarte multumita de acest aspect. Am mancat si o clatita geniala, dintr-aia giganta, de fapt am mancat in mai multe zile la rand pentru ca erau prea bune. La fel si la fast food preturile sunt mult mai ieftine ca la noi. Ce a mai fost bun (tot recomandat pe bansko blog) – Pinguins. Un local dragut cu mancare extra buna. Eu care nu sunt iubitoare de vita, am incercat cea mai bine facuta carne de vaca, neatoasa, moale si frageda. De mers asadar si aici.
- Distractia – ok si ea. Am fost la un piano bar la un hotel de 5 stele, unde a fost extraordinar. Pentru doritori se numeste Sing Sing Piano Bar, din Hotelul Kempinsky, chiar la baza partiei. De ce oare noi nu avem asa ceva si in Bucuresti? Un alt local bun, gen Interbelic din Centrul Vechi e Pirin 75, si acesta tot central, muzica buna si bautura asemenea.
- Relaxarea – la spa tot la hotelul Kempinsky, 5 saune, piscina indoor si outdoor, jacuzzi asemenea. Este frumos, tot ce-ti doresti, dar tot nu se compara cu ce am vazut in Austria in Kaprun, cand stateai in piscina incalzita la 38 grade parca si vedeai ghetarul in toata splendoarea lui. Atunci am simtit oleaca ca asa e si in rai 🙂 Un alt loc de spa foarte ieftin, unde te poti relaxa o ora pentru ca merita banii este in incinta hotelului Karina parca.
Drumul este destul de lung si boring, ne-a dus pe carari intortocheate si la dus si la intors gps-ul, cam 6-7 ore. Masinile se ridica la greu din Bansko, am avut norocul de a gasi un loc unde puteai parca destul de aproape de partie fara sa ti-o ridice. Orasul e mai animat decat la o statiune romaneasca, all in all, este mai frumos decat la noi, ai ce sa faci fara sa cheltuiesti prea multi bani, dar nu e de mers mai mult de o data, si nu, nu se compara cu Austria, unde urci intr-un oras cobori in altul si nu te dai niciodata pe aceeasi partie.
Si acum sa ne uitam si la poze.
Coada de la gondola
Twix-ul face minuni pe partie
Peste tot aveau seminee si vatre
Tigaia picanta – pork casserole dupa cum era trecuta in meniu
Supa de castraveti si painea cu branza si usturoi
Cea mai buna vita
S-ar putea sa-ti placa si...
Andreea
Latest posts by Andreea (see all)
- 10 ritualuri de seară pentru a înlătura stările de anxietate - February 9, 2018
- Top 7 obiceiuri care îți antrenează creierul pentru a face mai mulți bani! - February 5, 2018
- Tot ce nu știai despre teoria reîncarnării - February 1, 2018
- Top 10 filme inspiraționale din 2017 pe care trebuie să le vezi în 2018 - January 29, 2018
- Practică aceste 9 poziții de Yoga pentru a-ți ajuta șoldurile - January 29, 2018