Conform unui studiu publicat în 2014, 87% din Americani folosesc internetul, cred că nici noi nu suntem la așa mare distanță. Mulți oameni petrec 7-8 ore pe zi la calculator, așa că ceea ce am găsit mai jos s-ar putea să te intereseze.
Indiferent de motivele pentru care stai mult pe scaun, mii de oameni vizitează anual spitalul cu simptome precum durerile de spate și eu am prieteni de vârsta mea care se plâng de durerile de spate. Ceea ce puțini știu este că majoritatea acestor dureri au legătură cu presiunea la care este supus spatele nostru după zile de stat în fața computerului.
Atunci când stai pe scaun pentru lungi perioade de timp nu îți afectezi doar spatele, ci și postura, circulația sângelui, mușchii, nervii, ochii, creierului. Este poate una din cele mai mari probleme de sănătate pe care le avem, dar nimeni nu vorbește despre asta.
Uite ce spun studiile:
Cercetătorii de la Journal of Physical Activity and Health au descoperit că incidența pentru dizabilități este mai mare de 1.52 ori cu fiecare oră pe care o petrecem sedentar, indiferent de cât timp petrecem activ.
O lucrare publicată anul acesta în Annals of Internal Medicine spune că sedentarismul pe timp îndelungat este asociat cu un procentaj mai mare cu 15-20% de deces din orice cauză (infart, cancer) și cu 90% risc crescut de diabet, în special de tipul II.
O altă analiză realizată pe baza a 41 de studii internaționale spune că timpul pe care o persoană îl petrece pe zi stând pe scaun este asociat cu un grad crescut de afecțiuni ale inimii, diabet, cancer, moarte, indiferent de câte exerciții face zilnic.
Alte efecte adverse asociate ale statului pe scaun:
- Șolduri blocate
- Mușchi abdominali moi
- Minte încețoșată
- Dureri de gât
- Dureri de spate și umeri
- Coloană vertebrală inflexibilă
- Gât blocat
- Circulație perfică proastă, mai ales la nivelul picioarelor
- Obezitate în lipsa mișcării
Ok, acum că ne-am panicat destul, să vedem ce putem face.
Dacă te-ai obișnuit ca în fiecare zi după serviciu să te duci acasă și să te așezi pe canapea în timp ce deschizi televizorul poate că ce ai citit mai sus îți va da de gândit. Da, poate că nu ai ce face în privința jobului care te ține pe scaun 8 ore, dar măcar ai control absolut cu ceea ce faci după.
Relaxarea nu înseamnă a te uita la televizor sau a sta cu laptopul sau tableta în brațe. Creierul este de fapt tot în faza de procesare a informației, de sintetizare și nu faci altceva decât să-l expui la stimuli.
Ce ai putea însă să faci?
Să mânânci sănătos. Să dormi bine. Să faci sport. Să petreci timp în natură. Să mergi în aventuri. Să te relaxezi. Să închizi televizorul și în loc să stai la calculator să citești. Să folosești o pernuță specială pentru scaun. Să bei ceaiuri și multă apă cu lămâie. Să meditezi. Să faci streching sau yoga. Să faci pauze scurte la fiecare oră de stat jos. Să te iubești și să conștientizezi că adicția mentalului față de stimuli nu face decât să-ți scurteze viața. La un nivel profund cu toții știm cum să avem grijă de noi.
Încearcă acest exercițiu cel puțin o săptămână pentru a-l transforma în obicei. Imediat ce pleci de la birou nu mai verifica telefonul, facebookul, mailurile. În loc orientează-te către activitățile de mai sus. S-ar putea să-ți placă.
Sursa foto: Nunzio Paci, pictor italian
S-ar putea sa-ti placa si...

Andreea

Latest posts by Andreea (see all)
- 10 ritualuri de seară pentru a înlătura stările de anxietate - February 9, 2018
- Top 7 obiceiuri care îți antrenează creierul pentru a face mai mulți bani! - February 5, 2018
- Tot ce nu știai despre teoria reîncarnării - February 1, 2018
- Top 10 filme inspiraționale din 2017 pe care trebuie să le vezi în 2018 - January 29, 2018
- Practică aceste 9 poziții de Yoga pentru a-ți ajuta șoldurile - January 29, 2018