untitled

În ultima perioadă, din ce în ce mai multă lume a început să vorbească despre detox şi deja părerile sunt împărţite. Unii spun că detoxifierea este o modă, alţii spun că e o invenţie şi că nu are nici un efect, alţii promovează detoxifierea şi devin adepţii curelor stricte de detoxifiere.

Mai departe lucrurile se complica şi discuţiile se învârt în jurul tehnicilor de detoxifiere, al duratei unei cure de detoxifiere, al periodicităţii şi aşa mai departe.

Întrucât subiectul detoxifiere mă preocupă şi îl studiez cu interes de câţiva ani, permite-mi să-ţi spun ce am constatat.

CE ESTE DETOXIFIEREA ?

Dincolo de a fi doar un simplu concept la modă, detoxifierea periodică a organismului este o necesitate.

Iar pentru a înţelege acest lucru, trebuie să ştim în ce mod noi ne intoxicam. Intoxicarea organismului se produce prin două căi : 1)Externă şi 2)Internă.

Intoxicarea externă este încurajată de mediul de viaţă al unui individ : poluare, fum, gaze de eşapament, praf şi zgomot contaminare radioactive.

Intoxicarea internă este încurajată de modul de viaţă al fiecăruia dintre noi : comportament alimentar greşit; chimicale; hormoni; produse rafinate; alcool; tutun; medicamente; sedentarism etc.

Dar chiar şi în condiţiile în care am trăi într-un mediu steril şi am avea un stil de viaţă absolut perfect, lipsit de orice factor ce ar putea intoxica organismul, tot ar fi nevoie de o cură de detoxifiere. O parte din toxinele prezente în corp provin din însăşi uzura ţesuturilor. Zilnic, corpul trebuie să elimine resturile celulare perimate, celule moarte, minerale folosite – tot ceea ce provine din funcţionarea normală a organismului.

Iată de ce detoxifierea este o necesitate !

CÂND ESTE NECESARĂ O CURĂ DE DETOX ?

Aceasta este o întrebare pe care mi-o adresează foarte multe persoane ce vin la mine, la o şedinţă de consultaţie de nutriţie holistică. Iar eu la toţi le spun: orientează-te după Natura!

Dacă noi am sta şi ne-am detaşa puţin de ritmul acesta alert în care ne derulăm viaţa, pe fast-forward, am realiza cât de uşor este să ne orientăm după Natura şi să ascultăm îndemnurile sale.

Aşadar, te rog, pentru câteva minute, să te interiorizezi, să te conectezi la energia Mamei Pământ şi să încerci să îţi dai singur(a) răspunsul :

“Când este necesar să fac o cură de detoxifiere ?”

Da, ai dreptate ! Răspunsul este corect: la începutul primăverii şi la sfârşitul toamnei se fac curele majore de detoxifiere.

Cum ai găsit răspunsul ? Te-ai gândit la ce ne oferă Natură, nu-i aşa ?

Primăvara, la început de tot, apar toate ierburile şi plantele cu rol puternic detoxifiant şi de curăţare al sângelui: urzicile, leurda, untişorul, ştevia, loboda, usturoiul verde, spanacul, ceapă verde, măcrişul şi aşa mai departe. Însuşi faptul că întreaga Natură se îmbraca în haine verzi, îţi indica: Undă Verde pentru curăţenie! Şi tot la fel, precum Natura se regenerează, reîntinereşte, se reînnoieşte, aşa şi noi trebuie să îi urmăm exemplul.

Toate plantele de care ţi-am spus mai sus au rol de detoxifiere. Leurda, de exemplu, este cunoscută sub denumirea de “usturoiul ursului” şi ştii de ce? Primăvara, când urşii ies din hibernare, o consumă intens, pentru a-şi curăţa organismul de reziduurile depuse în lungile luni de iarnă. Despre urzici, nici nu mai zic, la ce efect de curăţare al sângelui îl au!

Prin detoxifiere, vom pregăti “terenul” pentru nutriţie! După ce aceste plante vor “trece”, urmează să apară fructele şi legumele fragede şi tinere, pline de vitamine, minerale, enzime, fibre, antioxidanţi şi fitochimicale benefice, de care organismul nostru are atât de mare nevoie pentru a funcţiona corespunzător. Acest lucru se întâmplă cam toată vara.

Iar de îndată ce vine toamna, este momentul să facem rezerve de nutrienţi şi să pregătim terenul, printr-o nouă cură de detoxifiere, cu ajutorul legumelor şi a fructelor de toamnă, pentru iarnă ce va urma.

Iată că, în principiu, două cure mari de detoxifiere pe an – pe care eu le corelez cu perioadele de post religios – vor fi extrem de benefice, pentru fiecare dintre noi.

Apoi, săptămânal sau bilunar, este recomandat să facem o zi de post negru, de repaos alimentar. Până şi Dumnezeu a construit lumea în 6 zile, iar într-a 7-a s-a odihnit. Tot aşa şi organismul nostru are nevoie de o pauză, iar dacă acest lucru nu este posibil o dată pe săptămână, atunci măcar de două ori pe săptămână.

Iar un alt mod în care Natura ne indică momentul în care este indicat să facem o cură de detoxifiere, este prin animalele domestice care, atunci când au o suferinţă, refuza hrană şi uneori, chiar apă. Tot astfel şi noi, de câte ori înregistrăm o suferinţă, un dezechilibru la nivel fizic, trebuie să facem întâi o curăţenie generală în organismul nostru, printr-o cură de detoxifiere.

Iată cât de simplă e logică e şi cât de uşor găsim răspunsurile doar conectându-ne la Natură.

Iar dacă doreşti să afli mai multe despre detoxifiere, despre tehnici de detoxifiere, reţete şi detoxifierea la nivel holistic, îţi recomand să te abonezi la newsletter-ul site-ului Hranatate.ro, moment în care vei primi GRATUIT pe mail materialul : “Un weekend de Detox”.

hr

În acest material, vei găsi un mini-program de detox de 2 zile intensiv, dar cu siguranţă informaţiile cuprinse acolo îţi vor fi mai mult decât utile în curele majore de detoxifiere, pentru că materialul cuprinde tehnici şi metode de detoxifiere pe toate planurile : fizic, energetic, emoţional, mental şi chiar spiritual.

În cazul în care doreşti un program personalizat de detox, te invit să mă contactezi pe mail : contact@hranatate.ro pentru o consultaţie de nutriţie holistică individuală.

Info important: doar în lună martie poţi beneficia de o reducere de 20% din preţul unei consultaţii de nutriţie holistică, întrucât Hranatate.ro sărbătoreşte 4 ani de existenţa online.

Te aştept cu drag şi spor la Detox ! Natura deja ne-a dat startul, în piaţa au apărut urzicuţele şi din câte am auzit găseşti şi câteva firicele de leurda 🙂 Deci…pe locuri, fiţi gata…START !

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Delia Popa
Fondator HRĂNATATE, consultant nutriție și terapii alternative.