vegetarian

Anul acesta se fac 5 ani de când m-am lăsat de carne ! Şi vreau să vă spun că a fost a doua cea mai bună decizie pe care am luat-o în viaţa mea (prima a fost când m-am lăsat de fumat, dar asta e altă poveste:)).

Eu nu m-am lăsat de carne pentru că e o treabă la modă sau pentru a slăbi sau pentru drepturile animale sau mai ştiu eu ce îi motivează pe alţii!

Nu, la mine a fost strict o alegere legată de sănătate! Deşi, în ultimul timp mă gândesc că alegerea aceasta am făcut-o dinainte de a mă naşte şi că a venit ca ceva firesc, în momentul în care am ales să-mi urmez calea: de a-i ajuta şi pe ceilalţi în regăsirea echilibrului.

În vara lui 2011, când în urma unui diagnostic nasol, nu prea ştiam încotro să o apuc şi cum să fac să mă vindec, am primit un răspuns, sub forma unui bileţel tras dintr-un bol cu proverbe indiene: “Urmează calea făurita de oamenii mari!”. Iar din acea zi, totul s-a schimbat pentru mine şi au început să curgă înspre mine, pe diverse canale şi prin diverşi transmiţători, informaţii de mare folos, toate cu scopul de a mă ajuta în a-mi regăsi echilibrul şi a mă vindeca.

Una dintre schimbările majore pe care le-am făcut, în urma informaţiilor recepţionate, a fost renunţarea la carne.

Recunosc că nu am fost niciodată înnebunită după carne şi mai mult eram genul de “mofturoasa”: nu mănânc miel că miroase, nu mănânc zgârci (nici acum nu ştiu de ce nu puteam să înghit efectiv şi cea mai mică bucăţică de zgârci), nu mănânc grăsime, nu mănânc organe etc etc etc! Cu toate acestea, cred că nu există să treacă o zi – hai două – fără carne. Şi asta pe principiul că “trebuie să mănânc bine, ca să am putere de muncă” sau că “nu mă satur fără carne”.

După cum spuneam, la mine renunţarea la carne a venit brusc: de azi nu mai mănânc carne! Nu am avut timp să mă documentez înainte, să o iau încetul cu încetul, să asimilez informaţii, să fac mici schimbări şi aşa mai departe! A fost un “MUST DO” şi “DO” a rămas!

Astfel că, la început – adică, în primele 2-3 săptămâni – m-am simţit naşpa. Nu rău, ci naşpa, dacă înţelegi diferenţa! Eram slăbită, uşor ameţită, dar cel mai grav era că mă simţeam… pedepsită! Mă simţeam cumva dată afară din societate, exclusă.

Dar, după aceste câteva zile de “tortură”, mai mult psihică decât fizică, am început să constat că mă simt din ce în ce mai bine, starea mea fizică se îmbunătăţea pe zi ce trecea, dar schimbările cele mai importante le simţeam în planurile subtile ale fiinţei mele: în zona emoţională, mentală şi energetică.

Ca să mă înţelegi mai bine, iată ce schimbări am observat:

Pe plan fizic:

 • Pielea a devenit mai strălucitoare, tenul – luminos;
 • Au dispărut cearcănele;
 • Părul nu s-a mai îngrăşat;
 • Am atins greutatea normală (eram subponderala);
 • Am scăpat de balonările specifice SPM (înaintea menstruaţiei);

Pe plan energetic:

 • O vitalitate crescută;
 • Oboseala cronică a dispărut;
 • Calitatea somnului s-a îmbunătăţit semnificativ;

Pe plan emoţional – mental:

 • Au dispărut stările anxioase;
 • Nivelul de stres s-a diminuat considerabil, până la dispariţie;
 • Mi-am redobândit încrederea în mine;
 • Am devenit mai pozitivă, mai optimistă;

Dar cele mai importante schimbări, le-am observat în zonă spirituală. Pe lângă faptul că m-am apropiat foarte mult de Dumnezeu, am simţit cum devin cu mult mai umană, mai atentă la cei din jur şi la modul în care acţiunile mele afectează viaţa pe Pământ.

Am înţeles nişte aspecte pe care înainte nici nu le-aş fi luat în considerare.

Am înţeles, de exemplu, că odată cu carnea pe care o consumăm şi care provine de la animale crescute în chinuri groaznice, tratate cu indiferenţă şi nepăsare şi lipsa de respect faţă de viaţă, asimilăm toate emoţiile negative pe care bietul animal le-a trăit în scurtă şi tragică sa viaţă.

Te-ai gândit vreodată la asta? Înainte să renunţ la carne, nici prin cap nu mi-ar fi trecut! E greu să îţi imaginezi ochii blânzi şi plini de lacrimi ai unei văcuţe, atunci când tu vezi doar o halcă de carne macră, ambalată frumos într-un galantar. Dar, te invit că data viitoare când intri în măcelărie, să te uiţi mai atent la carnea respectivă. Încearcă să “priveşti” prin ea şi poate ai să înţelegi ceea ce îţi spun!

Sunt oameni care cred că animalele nu au emoţii, nu simt! Nu este adevărat! Eu cresc două animăluţe în casa – un motan şi o căţeluşă – şi crede-mă că au emoţii şi sentimente la fel ca noi. Ba chiar, ceea ce ne deosebeşte de ele, este felul în care iubesc. Animalele iubesc necondiţionat (hai, fie, poate că motanul mă mai condiţionează câteodată:))! Nouă ne vine foarte greu să iubim necondiţionat şi chiar dacă este un concept new age, să-i spunem “la modă”, până când nu vom renunţa la uciderea în masă şi la chinul pe care îl producem altor fiinţe, noi nu o să ştim să iubim!

Iar dacă chinul altor fiinţe vii nu reprezintă un motiv suficient, atunci află că sunt popoare ce suferă de foame chiar în acest motiv, pentru că alţii să mănânce carne! Cum? Este foarte simplu: toate culturile agricole ce ar putea să susţină nevoile de hrană şi ale ţărilor sărace, se duc înspre hrănirea animalelor crescute pentru tăiere.

***

După un an şi jumătate de când am renunţat la carne, mă pregăteam să scriu un articol despre vegetarieni faimoşi. Am căutat pe google o listă a vegetarienilor celebri şi am rămas uimită să constat că toţi oamenii de seamă a lumii, care au influenţat cumva destinul omenirii, au fost/sunt vegetarieni. Caută şi tu! Ai să găseşti nume precum: Voltaire, Paul Mc. Cartney, Surya Bonaly, George Bernard Shaw, Mahatma Ghandi, Natalie Portman, Gaudi, Byron, Plutarch, Dalai Lama, Leonardo di Caprio etc etc etc. Lista este imensă.

Văzând atâţia Oameni Mari că au optat pentru o alimentaţie vegetariană, am înţeles că eu mă aflu pe drumul cel bun, după cum mi se indicase şi în mesajul personal: “Urmează drumul făurit de oamenii mari!”.

Am speranţa că acest articol îţi va fi de folos şi că te va influenţa în a lua o decizie în sensul renunţării la carne şi la produse animale sau măcar a reducerii semnificative a consumului lor. Iar dacă eşti gata să porneşti la drum, atunci te invit şi pe site-ul HRĂNATATE.ro, unde vei găsi numeroase reţete vegane delicioase, sănătoase şi uşor de făcut, dar şi alte articole pe teme de sănătate, terapii alternative, detoxifiere, nutriţie, hrana vie, sexualitate sacră etc.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Delia Popa
Fondator HRĂNATATE, consultant nutriție și terapii alternative.