af_028_aumsangha_lg

Înainte de tot, Brahma (realitatea absolută) era una singură, fără dualitate. Gândul lui Dumnezeu ”Eu sunt singurul – să devin creația” (”I am only one – may I become many”) a cauzat o vibrație, care ulterior s-a transformat în sunet, iar acest sunet a fost Om. Creația a fost pusă în mișcare de vibrația lui Om. Acest simbol sacru a devenit emblematic pentru Brahma, așa cum imaginile sunt emblematice pentru obictele materiale.

Vibrația produsă de rostirea mantrei Om în universul fizic corespunde cu vibrația originală care s-a materializat în momentul creației. Sunetul Om este cunoscut și sub forma de Pranava, cu semnificația că susține viața care circulă prin Prana (respirație). Om reprezintă și cele patru stări superioare ale ființei supreme. Cele trei sunete din Om (AUM) reprezintă mersul, visul și somnul profund, iar a atru stare – tăcerea reprezintă starea de ”Turiya”.

Prima stare – mersul – este reprezentată de litera A. Starea de veghe care se află la limita dintre conștiință și somn profund este reprezentată de litera U. Ultimare stare de somn profund este reprezentată de litera M, ea fiind ultima etapa înainte ca mintea să se odihnească. De fiecare dată când Om este pronunțată cursiv există o etapă de liniște între doi Om. Această stare este a patru cunoscută sub numele de ”Turiya” care cuprinde extazul divin atunci când sinele se identifică cu Dumnezeu.

Simbolul Om

La fel cum Om reprezintă cele 4 stări ale Brahmanei, în sanscrită Om semnifică totul, este atotcuprinzător. Lumea materială, starea mersului este simbolizată de curba de jos din stânga, iar starea de somn profund de curba de sus. Starea de somn/ veghe, care se află între starea conștientă și cea de somn profund se află la confluența celor două. Punctul și semicercul de sus sunt separate de restul și ele sunt guvernatorii, punctul reprezentând starea turiya – conștiința absolută, iar semicercul este simbolul infinitului. Cu alte cuvinte punctul nu poate exista dacă ne limităm gândirii finite.

aumsymbolism

Invocarea mantrei OM

1. Mantra Om (tibetanii o pronunță AUM) este și mantra lui Ajna Chakra (centrul de forță care guvernează mentalul) așa că invocarea lui elimină gândurile și distracțiile și infuzează corpul cu energie pozitivă.

2. Când ne simțim depresivi, putem rosti această mantră 10 minute. O să observați că atunci când rostiți mantra vă simțiți puri, plini de lumină și conștiință.

3. Pronunțarea repetată a mantrei Om face ca mintea să devină focusată și într-o stare de reverie.

Meditația cu OM

În timpul meditației cu OM atenția se concetrează în mijlocul frunții, aproximativ zona dintre sprâncene, acolo unde se află proiecția mentală a lui Ajna Chakra. Ochii se închid și se orientează în ușor strabism covergent, adică ne uităm cu ambii ochi în această zonă. Mantra OM se repetă în timp ce o asociem cu ideea de infinitate, eternitate, imortalitate. Repetiția se face de atâtea ori până când cuvântul dispare și simțim că ne disipăm într-un mare ocean de lumină și ne unim cu sursa. În acel moment OM trece din frunte, de la nivelul mental în inimă. Desigur că nu o să se simtă asta de la prima încercare, dar daca se practică regulat, cu sinceritate, credință, perseverență, entuziasm la un moment dat se ajunge și acolo. Putem spune că această meditația nu reușește după cel puțin 49 de zile de practică zilnică a câte 30 de minute 🙂

970X90

Simbolistica OM pentru români

Dacă ați citit articolul despre Sufletul Neamului Românesc a cărei concluzie este că de aici pleacă întreaga spiritualitate din lume, inclusiv religiile orientale și creștinismul, puteți înțelege mai ușor corelațiile de mai jos.

Nu vi se pare interesant că numele poporului nostru cuprinde chiar această mantră? Că limba noastră este printre singura care se pronunță așa cum se citește? Așa cum a fost ea creată pentru prima oară de Zalmoxis? La început a fost scrierea runică, scriere ce consta în linii frânte și cercuri și prin care erau transmise pe diferite materiale, anumite legi divine, acțiuni, idei si stări ale oamenilor. Apoi, prin intermediul vederii interioare dobândite de zeii traci, au fost vizualizate formele corecte ale literelor. Astfel, au fost create, prin revelație divină, literele folosite în scrierea de astăzi. La noi, la români a rămas acest mod corect de a scrie aproape așa cum auzim și de a citi așa cum scriem. În alte limbi se știe cât de diferită este scrierea față de rostire. Spre exemplu, să luăm cuvântul „mama“, pe care îl rostește orice copil la naștere. Fie că este arab, chinez sau african, primul cuvânt pe care îl rostește un copil este „mama“.

Chiar dacă există ideea primordialității scrierii grecești acest lucru se datorează faptului că în ziua de astăzi, avem o cunoaştere venită prin scris; pentru că grecii au scris şi noi învăţăm din cărţi. Fiind o cultură a cărţii, asta s-a conservat şi s-au găsit sensurile acolo. Literele alfabetului grec şi cele ale alfabetului latin sunt derivate din literele pe care le-au revelat zeii traci.

Apoi avem simbolul lupului, totemul dacilor, al luptătorilor spirituali. Conducatorul oștilor divine apărea la Altarul Eroilor Spirituali cu sabia ridicată deasupra capului, dar la început cu varful în jos, ca simbol al crucii, al credinței şi al sacrificiului suprem doar în slujba Adevărului Ultim Divin. Atunci toți vitejii strigau într-un singur glas: – AUM! AUM! AUM! Acest AUM, cel care trezește „cel de-al treilea ochi” spiritual, discernământul spiritual și clarvederea, este sunetul primordial din care ia ființă întreaga Manifestare. În pădure încă se mai aude, în nopțile de iarnă, strigătul de libertate al lupilor: „AUMMMMMMMM!”

Tot ce avem de făcut este să distrugem barierele minții, să putem lăsa punctul și semicercul să se creioneze în inima noastră și atunci vom putea percepe întreaga cunoaștere.

”Gândeşte-te la cuvântul sacru AUM ca o identificare cu ceea ce numim Dumnezeu. Imaginează-ţi cuvântul sacru AUM ca fiind lumina atotputernică, dragostea atotcuprinzătoare, ritmul cosmic, creativitatea mereu prezentă, cunoaşterea nelimitată”, spunea Brâncuși.

 Te așteptăm la orele de yoga, luni, miercuri și vineri, de la 19:30 la Centrul Holistic Tummo Reiki, dar și la taberele organizate de Școala Iubirii, următoarea tabară va fi Retragearea Spirituală în tăcere la YOUness Wellness Clinic, pe 16-19 iunie.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.