^C4F8B54E0E577A667579FEC1A6B3FA1C77C041E214A82884F2^pimgpsh_fullsize_distr

Când am început să practic yoga, am fost  surprinsă de cât de ușor și natural se desfășoară incantația OM sau AUM. Aceasta este o mantră care, fără îndoială, are o vibrație puternică, după cum se poate simți. Există numeroase beneficii mentale, fizice și spirituale ale incantației mantrei„OM” și chiar și unele studii științifice au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale acesteia.

Sunetele tipice, cum ar fi valurile spărgându-se de țărm, frunzele clătinate de vânt, apar atunci când se lovesc unele de celelalte, formând valuri de molecule de aer pe care apoi le percepem ca un sunet. Cu toate acestea, sunetul mantrei „OM” evoluează, fiind văzut ca sunetul universului, alcătuit din tot ceea ce există. Am scris un articol despre ce semnifică, de fapt, sunetul OM.

Cuvântul sanscrit „OM” se pronunță „AUM“ și se spune că reprezintă diviziunea întreită a timpului (stare de veghe, starea de visare și somn profund). „OM” reprezintă, de asemenea, Dumnezeu, sursa sau Conștiința universală. Este considerat sunetul creației, care reprezintă tot ceea ce este în creație și permite practicanților săi să cultive energie care curge în sus prin chakre și apoi spre exterior prin coroană.

Potrivit textelor din yoga, hinduism și budism, „OM” este, de asemenea, mantra legată de chakra celui de-al treilea ochi, iar incantând mantra „OM” putem ajuta la curățarea și echilibrarea celui de-al treilea ochi. Aceasta, de asemenea, se referă la chakra coroanei, ceea ce reprezintă conexiunea cu Sursa.

Iată cele 8 beneficii ale incantației mantrei „OM”:

Ajută la reducerea stresului

Un studiu publicat în Internaţional Journal of Yoga a constatat că această mantra reduce activitatea  în sistemul limbic, care este partea creierului asociat cu stresul și emoțiile. Prin monitorizarea activităţii creierului, cercetătorii au descoperit căincantația relaxează creierul și, astfel, ar putea reduce stresul. Un alt studiu a constatat că aceasta ar putea fi utilizată pentru a trata depresia.

Îmbunătăţeşte concentrarea

Dacă sunteți familiarizați cu meditația, eu sunt sigură că vă puteți imagina cum are loc acest beneficiu. Textele yoghine amintesc despre cele 8 ramuri de yoga, iar al șaselea este Dharana, cuvântul sanscrit pentru concentrare. În practica de concentrare, se poate medita și cânta mantre pentru a atinge concentrația maximă. În acest context, acest lucru înseamnă că yoginul este pe deplin prezent și, astfel, există posibilitatea de a încetini mintea fie pentru a se concentra pe un singur subiect, fie să o reducă la tăcere completă.

Echilibrează emoțiile

Dacă vreodată vă simțiți într-o stare mai negativă, incatația mantra„OM”vă poate ajuta să vă conectați la sine și să vă echilibrați emoțiile. Puteți observa, în timp ce cântați, că mintea începe să dispară. Acest lucru se datorează faptului că sunteți concentrați pe un singur lucru: sunetul sau vibrațiilemantrei „OM”.

Întăreşte măduva spinării

Când pronunțați prima parte a mantrei „OM”, vibrația este generată în abdomen, care poate ajuta la susținerea măduvei spinării. Se spune că incantaţiile individuale sunt mai eficiente pentru măduva spinării.

Atenuarea problemelor de stomac

Un studiu de la Harvard a constatat că meditaţia poate atenua simptomelesindromului de colon iritabil şi îmbunătăţește sănătatea intestinului. Studiul a arătat că, prin inducerea răspunsului de relaxare, participanții au prezentat simptome reduse precum şi scăderea anxietății şi o viață mai bună. Incantarea „OM” poate induce, de asemenea, o stare de relaxare, deoarece aceasta este o practică comună de meditație.

Îmbunătățirea sănătății cardiace

În trecut, meditația s-a dovedit că îmbunătățește sănătatea inimii. În cazul în care se practică incantând mantra „OM” de mai multe ori la rând, acest lucru poate fi privit ca o formă de meditație. Un studiu efectuat în 2006, a analizat efectele meditaţiei transcedentale, o formă de meditație prin care practicantul repetă în mod continuu o mantră, și a concluzionat că această mantra poate îmbunătăți tensiunea arterială și scade riscului de boli cardiace coronariene.

Îmbunătățirea stării de vigilență

Un studiu din 2010 a analizat efectele incantației mantrei „OM” pe care le are asupra minții. Cercetătorii au descoperit că rezultatele acesteia constauîn vigilență mentală și odihnă fiziologică. Acest lucru are sens, având în vedere faptul că meditația și incantația pot îmbunătăți concentrarea.

Ajută la eliminarea negativității

Incantarea mantrei „OM” creează o vibrație pozitivă în organism, ceea ce poate atrage apoi pozitivitate în propria viață. Incantațiile vă permit să vă concentrați pe chakra al treilea ochi și să priviți spre interior. Dacă nu puteți opri gândurile negative, încercați să incantați mantra „OM” de câteva ori și veți avea numai rezultate bune.

Nu există nici o metodă corectă sau greșită atunci când vine vorba de incantație, oricine poate face acest lucru, chiar dacă poate suna în mod diferit. Puteți face incantații în timp ce conducețisau mai ales după practicarea clasei de yoga. Vă va ajuta să vă liniștiți mintea și să vă concentrați spre interior, amintindu-vă că iubirea o avem în noi.

Pentru a putea cunoaște cele mai benefice efecte ale meditației și incantației, vă aștept în fiecare săptămână, luni, miercuri și joi de la 19.30 la clasele de yoga care au loc la Centrul Holistic Tummo Reiki din zona Floreasca. Mai multe detalii veți găsi pe www.scoalaiubirii.ro.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.