Swarovski “Diamond” from Elefant Studios on Vimeo.

Astăzi o să vă vorbesc despre afaceri și cum să aveți succes în afaceri, iar într-un sens extins despre cum să aveți de fapt succes în viață. Învățăturile provin din filosofia budistă și sunt explicate pe larg în cartea Șlefuitorul de Diamante. Este scrisă de Michael Roach, primul american care a obținut titlul de Geshe, doctoratul pe linia Budismului Tibetan. Cartea este tradusă în peste 20 de limbi și folosită pentru a crea noi businessuri de succes în toată lumea.

Dupa ce a studiat timp de 22 de ani in Tibet, Michael Roach a primit o ultimă misiune din partea maestrului său, să se întoarcă în New York și să aplice învățăturile budiste într-o afacere cu diamante. Inițial s-a angajat ca ajutor, apoi a ajuns director general la firma Andin Diamond International care a pornit cu 3 angajați și un împrumut de 50.000$. Compania a avut una din cele mai rapide creșteri din istoria Wall Street. În 2009 avea o cifră de afaceri de 250 milioane de dolari, moment în care a fost cumpărată de Warren Buffet, al 3-lea om bogat din lume.

Am sintetizat în cele ce urmează esența acestei cărți, însă vă recomand să o citiți pe îndelete pentru că veți găsi soluții concrete la diferite probleme cu care vă confruntați la muncă. Desigur că ea vine cu și cu aplicații, dacă doar citiți o să vă îmbogățiți cunoștiințele, dacă le și aplicați cu conștiinciozitate ÎN FIECARE ZI o să vă îmbogățească viața. Același principiu al drumului spiritual – muncești zilnic, obții rezultate, muncești ocazional tot e mai bine decât deloc, dar rezultatele tind cumva spre zero 🙂

Să începem așadar. Întreaga filosofie budistă pleacă de la conceptul de vacuitate care înseamnă că lucrurile pot evolua în orice direcție, nu există un atribut al unui lucru, om sau eveniment, totul depinde de modul în care le percepem. Pe scurt toate lucrurile sunt neutre, goale, vide, ele cuprind un gol – care reprezintă potențial ascuns.

Să luăm un exemplu concret. O procedură dureroasă cum ar fi o operație la măsea în sine nu e un lucru rău sau bun. Pentru tine este un lucru rău, o experiență dureroasă pe care nu ți-o dorești, însă pentru medic reprezintă un câștig bănesc, pentru distribuitorul de echipamente tot un câștig pentru că vinde o cutie de seringi, pentru asistentă o activitatea care presupune continuitatea ei la muncă. La fel se întâmplă și cu oamenii – colegii de serviciu, șefii, prietenii, poate pentru tine par răi, dar sigur există persoane care-i iubesc cu adevărat și văd doar binele în ei.

Prin urmare nimic din ce se întâmplă nu e un lucru bun sau rău în sine. Dacă-ar fi așa toți oamenii ar resimți la fel aceleași evenimente, persoane, lucruri.

Dacă am înțeles ce e cu vacuitatea și potențialul ascuns al lucrurilor să mergem acum mai departe. Spuneam că totul ține de felul în care percepem vacuitatea. Motivul pentru care percepem un lucru, o situație, un om ca fiind inconfortabile își are originea în altă parte. Iar această origine nu poate fi decât mintea noastră. Poate ai impresia că ar trebui să vezi toate lucrurile rele ca fiind bune. Însă nu asta e soluția pentru că așa ceva nu funcționează. Arta înțelepciunii budiste presupune să știi cum să întorci lucrurile în avantajul tău.

Spuneam că tot ce este conținut în vid, adică dacă simțim ceva plăcut sau neplăcut depinde de noi și de tiparele pe care le avem imprimate în minte. Aceste tipare se modifică continuu în momentul în care săvârșim un lucru prin care ajutăm pe cineva sau facem rău cuiva. Forța cu care se imprimă ele depinde de numeroși factori precum intențiile noastre, cât de bine ne dăm seama de ce facem, stilul în care acționăm, măsura în care ne asumăm faptele ulterioare.  Aceste tipare le putem asocia într-o anumită măsură cu karma.

Acum să vedem cum influențează aceste tipare. Mintea noastră e ca un magnetoscop, o cameră de filmat care înregistrează aproximativ 65 de imagini distincte sau impresii cât ai pocni din degete. Aceste impresii într-un loc din subconștient unde rămân zile, ani, decenii, reprducându-se în fiecare milisecundă, în timp ce momentele separate înregistrate de minte dispar într-o clipă și se succed precum cadrele unui film ceea ce dă iluzia continuității. Astfel la fel ca semințele din natură, semințele sădite în fluxul conștiinței continuă să se dezvolte și după ce au fost plantate și cresc exponențial. Cu alte cuvinte cu cât faci mai multe lucruri bune, nu te enervezi, nu gândești rău despre ceilalți cu atât plantezi semințe bune care te vor ajuta ulterior.

Raportat la afaceri tot ce trebuie să facem e să ne dăm seama care este acel tipar pe care ni-l putem imprima în minte astfel încât să percepem viața așa cum o vrem noi: avantajoasă. Acest lucru presupune în primul rând cultivarea anumitor stări de spirit, respectarea unor standarde de comportament. Esența însă este să recurgem la actul adevărului care la tibetani înseamnă să dorești fiecărui om din jurul tău succes în viața profesională și personală, succes pe care speri să îl atingi și tu însuți. Mie aceasta mi s-a părut cea mai grea lecție mai ales la nivel mental de înțeles și acceptat: Dacă vrei să faci bani trebuie să îi ajuți pe ceilalți să facă bani.

Ce ar trebui să înțelegi după ce citești această carte?

Că nimic din ce există nu este aşa cum este prin natura sa, altfel tot ce există ar părea exact la fel pentru toată lumea. Felul în care ţi apar aceste lucruri nu vine din neant, ci din partea ta pe baza seminţelor şi tiparelor pe care ţi le-ai imprimat în minte mai demult când a facut, ai spus sau ai gândit un lucru bun sau rău despre o altă persoană. Datorită acestor lucruri poţi să îţi construieşti viitorul, pur şi simplu ținând evidența modului în care acţionezi şi gândeşti pe parcursul unei zile. Astfel poți să dobândeşti controlul asupra propriului destin.

Apoi să nu ai o idee greșită despre spiritualitate. Ideea nu e să nu te gândești la nimic, să nu judeci nimic ca fiind rău sau bun, să nu ai nicio emoţie sau senzaţie. Ideea este să găseşti soluţia pozitivă şi să nu te înfuri. Pentru că dacă o situaţie se poate rezolva de ce să ne înfuriem din cauza ei? Plus că problemele nu sunt probleme prin ele însele, mai curând în mintea ta există ceva care te face să priveşti problema ca pe o problemă. Orice problemă poate fi transformată într-o oportunitate.

Încearcă exerciţiul următor. Data viitoare când ai o problemă imaginează-ţi că acea situaţie ţi-a fost adusă de nişte zâne bune care ştiu să ghicească viitorul şi care încearcă să te împingă într-o altă direcţie. Ca să-ţi poată imprima această direcţie trebuie să-ţi înfrâneze progresul în direcţia veche. Aşa că în loc să te înfurii deschide-te complet spre nouă direcţie.

Și totuși ce înseamnă să ai succes în afaceri?

În filosofia budistă un om de succes nu e considerat de succes doar pentru că a câştigat o avere, nici măcar când a câştigat o avere şi ştie cum să se bucure pe deplin de ea. Un om este de succes atunci când ajunge la final şi consideră că totul a meritat.

Succesul depinde doar noi, de vacuitatea pe care o vedem în fiecare lucru, pentru că aşa cum pentru o companie o situaţie poate fi o catastrofă, pentru o alta poate fi o oportunitate. Prin urmare lucrurile nu sunt nici bune, nici rele, ele sunt aşa cum le percepem noi. Iar pentru a le percepe de fiecare dată într-un mod pozitiv contează felul în care ne raportăm la ceilalţi, ce facem, spunem sau gândim.

La final,  dacă poţi spune că a meritat, că toate orele de muncă şi efort au avut cu adevărat un rost, poţi spune că eşti un om de succes. Iar rostul vine de cele mai multe ori prin ajutorarea altora: prin produse/ servicii viabile care au contribuit la evoluţia celorlati, printr-o vorbă bună, munca de voluntariat, pentru că atunci când vom înţelege că prin a contribui la bunăstarea altora şi a dori succesul competitorilor şi tuturor oamenilor de afaceri, ne dorim de fapt succesul nostru, vom înţelege de fapt că toată lumea ar putea fi de succes întrucât succesul, banii, bunăstarea sunt toate resurse nelimitate.

Cartea o poți cumpăra online și poți rămâne la curent cu Șlefuitorul și pe Facebook. Parte din fragmentele folosite în articol sunt chiar din carte.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.