ngngf

Practica medicinii Ayurveda există de peste 5.000 de ani. A fost și este încă o metodă puternică de vindecare în multe culturi diferite. În Ayurveda, există un sistem cunoscut sub numele de doshas, ​​care se referă la trăsăturile fizice și mentale unice ale fiecărei persoane care afectează sănătatea și fericirea.

Toată lumea are o dosha dominantă sau o combinație de două doshas dominante. Când cunoști și înțelegi acest lucru, îți poate oferi o perspectivă asupra modului de a menține echilibrul la nivelul minții, trupului și spiritului.

Ce este Ayurveda?

Ayurveda este o practică medicală veche creată de Saptarishis sau Sages din India. Tradus, „Ayur” înseamnă  „viață” și „Veda”  înseamnă „știință sau cunoaștere”, care formează conotația  „știința vieții”.

Ideologia din spatele Ayurvedei crede că mintea și trupul sunt puternic conectate și că nu există nimic mai capabil să vindece și să transforme corpul decât mintea.

În Ayurveda, cea mai prescrisă medicație este meditația, pe lângă mult somn, exerciții și alimente bogate în nutrienți. Ayurveda este împărțită în trei energii de viață universale cunoscute sub numele de teoria Tridosha. Aceste energii sau doshas  ​​trăiesc în noi și ne controlează acțiunile fizice și mentale.

Ce sunt Doshas?

Sages din India au creat trei doshas, Vata, Pitta și Kapha, pentru a oferi o înțelegere clară a principiilor Ayurvedei. Ele ilustrează ceea ce face fiecare dintre noi unic prin caracteristicile și excentricitățile noastre. Ele sunt forța puternică din spatele proceselor noastre corporale.

Toată lumea are toate cele trei doshas în interiorul lor, dar există, de obicei, o dosha mai dominantă sau o încrucișare dintre două doshas. Cele trei doshas (Vata, Pitta, Kapha) constau din cele cinci elemente și reprezintă procesele noastre fizice, personalitatea și trăsăturile emoționale.

Vata combină elementele eterului și aerului, reprezentând principiul mișcării. Pitta combină elementele de apă și foc, reprezentând principiul energiei. Kapha combină apa și pământul, reprezentând principiul structurii.

Deși dosha dominantă se solidifică la concepție, fiecare dosha din interiorul nostru fluctuează în funcție de factorii de mediu care ne înconjoară pe parcursul vieții.

Iată tot ce trebuie să știi pentru a afla elementele de bază despre doshas: 

Vata Dosha

Vata controlează mișcarea în interiorul corpului, cum ar fi circulația, mersul pe jos, eliminarea și respirația. De asemenea, ne activează sistemul nervos. Cei caracetrizați de aceasta au un corp subțire, sunt rapide, flexibile și agile. Ei iubesc entuziasmul și se confruntă cu lucruri noi, se dezvoltă în ceea ce privește creativitatea și produc scurte explozii de energie, de obicei urmate de oboseală.

Alte caracteristici includ pielea, părul și unghiile uscate, extremitățile reci și un sistem digestiv sensibil. Atunci când această dosha devine dezechilibrată, apar simptome precum pierderea în greutate, îngrijorare, anxietate, insomnie, constipație, hipertensiune, artrită, slăbiciune, neliniște și probleme de digestie.

Pitta Dosha

Pitta controlează transformarea și preia metabolismul, digestia și producția de energie. Cei care au o Pitta dosha dominantă au multe calități, sunt activi, dorm bine și au o înaltă forță sexuală. Ei sunt inteligenți, capabili să se concentreze pe proiecte fără efort, să fie deschişi și să aibă energie nemărginită.

Atunci când acest dosha devine dezechilibrat, apar erupții cutanate, iritabilitate, ulcer peptic, arsuri la stomac și căldură excesivă a corpului.

Kapha Dosha

Kapha este principiul care formează componentele necesare organismului, cum ar fi mușchii, grăsimile și țesuturile care asigură structura și protecția. Cei care sunt dominanți Kapha sunt de obicei calmi, conștienți și afectuoși. Caracteristicile lor fizice includ ochi mari, piele radiantă și păr gros, rezistență incredibilă și un corp puternic. Le place rutina, se bucură de viață, au o digestie normală, dorm bine, sunt loiali, răbdători și susținători.

Atunci când acest dosha devine dezechilibrat, se manifestă prin creșterea în greutate, depresie, astm, diabet și suprasolicitare.

Găsește echilibrul prin sistemul Tridosha

Ayurveda a influențat multe practici medicinale de mii de ani. Sages din India, care au creat Ayurveda, au creat sistemul Tridosha pentru a ajuta la înțelegerea principiilor Ayurvedei. Aceste trei doshas – Vata, Pitta și Kapha – sunt energii puternice găsite în tot corpul și în minte și sunt forța din spatele tuturor proceselor noastre corporale.

Este important să înțelegi importanța doshas în practica Ayurveda și yoga, deoarece o dată ce se va întâmpla acest lucru, vei  înțelege modul în care practicile de zi cu zi îți afectează echilibrul.

Fiecare persoană are caracteristici unice de dosha care constă, în mod tipic, din cele trei doshas, ​​unul fiind mai dominant. Doshas sunt ceea ce face fiecare persoană diferit și oferă un instrument care ajută în procesul de realizare a echilibrului dintre corp și minte.

Punerea în practică a acestor cunoștințe în viața de zi cu zi va amplifica conexiunea minte-corp și îți va permite să te conectezi cu adevărat la corpul tău.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.