După cum ai văzut autovindecarea este posibilă și demonstrată chiar științific. Astăzi abordez câteva tehnici de autovindecare cu o scurtă prezentare a lor. La o simplă căutare pe Google sunt sigură că vei găsi și mai multe informații, sfatul meu este să nu iei de bun tot ceea ce găsești și să experimentezi, pentru că așa le vei asimila și înțelege cel mai bine.
Yoga
Yoga reprezintă una din cele șase școli tradiționale ale hinduismului, bazată pe meditație ca o cale spre auto-cunoaștere și eliberare, un mod de desăvârșire atât fizică, cât și spirituală, practicată de mai bine de 5000 de ani. În afara Indiei, yoga este acum asociată în primul rând cu practicarea asanelor (pozițiilor) incluse în Hatha Yoga, chiar dacă înseamnă mult mai mult decât atât, iar adevăratele rezultate vin prin conștientizarea fluxului de energie, și mai puțin prin poziție propriu zisă.
La nivel de beneficii demonstrate prin diferite studii știm că yoga crește masa musculară și alungește fibra musculara, crește densitatea osoasă și flexibilitatea coloanei, îmbunătățește funcționarea sistemului circulator și respirator, scade hormonii de stres și crește serotonina (hormonul fericirii), reduce anxietatea șii depresia, durerile de spate, insomnia și în general oferă o stare de bine.
Tai Chi
La fel ca și yoga, Tai Chi se bazează pe o serie de exerciții ce presupun mișcări blânde și echilibrate ale corpului care aduc numeroase beneficii pentru starea generală de sănătate. Tai Chi își are originea în China, unde este considerat atât un tip de artă marțială, cât și meditație activă, cu focus pe atenție, respirație și vigilență. Prin această practică se eliberează qi-ul, adică energia universală care tranzitează corpul.
Studiile au demonstrat că Tai Chi îmbunătățește calitatea vieții femeilor care suferă de cancer la sân, menține densitatea oaselor, reduce durerea pacienților cu osteoartrită la genunchi, susține sănătatea inimii, reduce hipertensiunea și multe altele. Profesorul Wayne de la Harvard Medical School a afirmat existența unui studiu în curs de derulare prin care vor să demonstreze beneficiile acestei tehnici ca suport în tratamentul diferitelor afecțiuni ce apar odată cu vârsta.
Reiki
Reiki este o terapie energetică în care nu se folosește energia personală a terapeutului ci “energia universală” (rei = spirit, universal; ki = energie). Contrar opiniilor, terapeutul nu preia din karma persoanei atunci când îi face reiki altcuiva, întrucât se presupune că este o acțiune solicitată, iar terapeutul funcționează ca un releu prin care curge energia din univers spre ființă. Într-o ședință de tratament, persoana care face reiki își plasează mâinile pe anumite părți ale corpului, care corespund cu centri energetici – chakrele, pentru a le debloca și a permite fluxului de energie să le tranziteze. Prin reiki, oamenii pot fi tratați întru totul, începând de la corp, emoții, minte și sperit, întrucât se tratează cauza originală – centri energetici, care cum spuneam într-un articol mai vechi centri energetici sunt cei care în caz de nefuncționare creează în plan real afecțiuni fizice, emoționale sau psihice.
Studiile asupra Reiki au demonstrat beneficii în reducerea anxietății, stresului, durerii, oboselii, depresiei și în general în creșterea stării de bine a pacienților. Această tehnică a început să ia amploare și în vest și este folosită și în multe spitale din Statele Unite.
Ayurveda
Pe măsură ce în America a crescut popularitatea pentru yoga și meditație, tot mai multe științe orientale au început să fie adoptate, cum este și cazul tradiției Ayurveda, ce are peste 5000 de ani vechime în India. Știința vieții cum se traduce de fapt se ocupă cu vindecarea prin alimentație, stil de viață și suplimente naturale. Teoria Ayurveda constă în echilibrarea doshas-urilor din corp – cele trei energii bazale: pitta (principiul transformării), vata (energia mișcării) și kapha (principiul creșterii).
Practicanții Ayurvede consideră că fiecare persoană are aceste trei tipuri de energii, dar una sau două dintre ele sunt de obicei dominante. Stresul, dietele dezechilibrate, vreme, relațiile familiale tensionate pot influența echilibrul energiilor, acest dezechilibru traducându-se prin boli la nivel fizic. Există studii care demonstrează beneficiile tratamentelor ayurvedice în tratamentul depresiei, anxietății, hipertensiunii, Alzheimer etc.
***
Concluzia la care am ajuns practicând o parte din aceste tehnici este că rezultatele există și sunt palpabile, însă apar după o anumită perioadă de repetiție continuă. Dacă ne gândim mai bine, este o chestiune de bun simț, totul apare după o perioadă de incubație să zicem, ducem energie într-o direcție, fie că este o temă pentru școală, învățarea unei limbi străine, să cânți la un instrument, să faci un sport etc, apoi intenția se materializează și apar rezultatele. Doar că în astfel de practici rezultatele inițiale nu apar imediat, poate este nevoie de câteva luni, apoi dintr-o dată se manifestă.
O a doua concluzie constă în faptul că toate folosesc același principiu al energiei universale și a vindecării centrilor energetici sau a interiorului, pentru că totul se oglidenște în tot, începând de la interior spre exterior. Important este să găsești acea modalitate care să-ți facă plăcere să o practici zilnic, pentru că atunci când spuneam că este nevoie de un anumit timp până să vezi rezultatele mă refeream la câteva luni. Dar pe măsură ce vei găsi starea de liniște ce vine odată cu aceste practici, 30 de minute pe zi nu ți se vor mai părea atât de lungi.
A treia și cea mai importantă concluzie este că atunci când vei fi muncit suficient de mult, adică ani, zeci de ani, sau poate doar câteva luni dacă ai karma necesară pentru așa ceva, nu vei mai fi nevoit să practici niciuna din aceste tehnici pentru a simți curgerea energiei. Odată eliberat, va fi suficient să închizi ochii pentru a intra în stare, însă cu toate acestea le vei practica în continuare nu doar din plăcere, dar înțelegând cu adevărat cât de mult bine îți pot aduce în ființă.
În tabăra pe care o organizăm în mai vom aborda și exemplifica două din aceste tehnici: yoga și reiki. Mai multe informații despre cum puteți participa pe Școala Iubirii.
Sursă foto: Artistul englez Ben Hopper a creat seria de portrete Transfiguration, în colaborare cu atleți, circari și dansatori. Corpurile le-au fost acoperit cu vopsea și pudră. Nu sunt posturi de yoga, dar mi-au plăcut.
S-ar putea sa-ti placa si...
Andreea
Latest posts by Andreea (see all)
- 10 ritualuri de seară pentru a înlătura stările de anxietate - February 9, 2018
- Top 7 obiceiuri care îți antrenează creierul pentru a face mai mulți bani! - February 5, 2018
- Tot ce nu știai despre teoria reîncarnării - February 1, 2018
- Top 10 filme inspiraționale din 2017 pe care trebuie să le vezi în 2018 - January 29, 2018
- Practică aceste 9 poziții de Yoga pentru a-ți ajuta șoldurile - January 29, 2018